vranac

Alias: vranec

Blå druvsort som härstammar från Balkanregionen - troligen Montenegro. Den medelmogna vinstocken är resistent mot oidium och milidou men mottaglig för botrytis och känslig för frost.

Historia

Är förmodligen en mycket gamla sort som odlades i stor utsträckning redan under medeltiden. Den är troligen identisk med den steiriska sorten Vranek som Hermann Goethe (1837-1911) beskrev i sin ampelografiska ordbok som publicerades 1878. Dess härstamning är dock okänd.

Spridning

Sorten är utbredd i länderna i f.d. Jugoslavien. De största odlingarna finns i Nordmakedonien, där den ligger högst upp på listan av odlde druvor med 9.500 hektar. Små odlingar finns även i Serbien (3 ha) och i Ungern (0,2 ha). Druvsorten odlades 2016 på totalt 9503 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger djupröda viner rika på extrakt, tanniner och alkohol, med smak av svarta och röda frukter med lagringspotential, som lämpar sig väl för lagring på barrique.

Övrigt

Druvan har 19 kända synonymer, däribland Kratošija, Prhljavac, Varjusszoeloe, Vranac Crmnichki, Vranac Crni, Vranac Ornogorski, Vranac Prhljavac, Vranac Rehuljavi, Vranak, Vranatz, Vranatz Hrstacha, Vranec, Vranek, Vranetze och Vranik. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 13179.

  • BETYG

    13
    151:-
    Mer än prisvärt
    95013
    Något dämpad doft av mörka plommon, björnbär, violgodis, salvia, rotfrukter och murket trä. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerad fruktsmak med medelhög syra, tuggiga tanniner och ett rustikt, fruktidrivet slut. 15 %. 7800 fl.