Barbaresco - kärleken till en druva
I Munskänkarna har vi sedan lång tid imponerats av de eleganta, ändå kraftfulla och komplexa vinerna från Barbaresco. I år har vi tagit det glädjande beslutet att utse Barbaresco till Årets vinort 2019.
I år var enigheten stor när vi valde Barbaresco och det är nu vår förhoppning att alla munskänkar kommer att få glädje av valet genom provningar, resor och ny kunskap.
I en underskön del av nordvästra Italien ligger denna lilla ”denominazione” som under många decennier stått lite i skuggan av Barolo, den större grannen strax intill. Allt fler har dock ifrågasatt rangordningen och i takt med att Barbaresco uppvisat storslagna resultat av förfinad oenologi och noggrann kartläggning av områdets vingårdar är det numera få som alls vill sätta det ena vinet framför det andra.
Som överallt i Piemonte slås man i Barbaresco av stoltheten hos de människor som vigt sina liv åt att vårda de vinrankor och framställa det vin som det tagit genrationer att utveckla och fullända. Oavsett om man pratar med Angelo Gaja, ortens store son, innovatör och entreprenör, eller den småskalige odlaren med några enstaka hektar finns där alltid en ödmjukhet, ja, nästan vördnadsfull respekt inför uppgiften att förvalta och förädla den vingård man fått förmånen att bruka. Även Georgio Rivetti, den karismatiske frontmannen hos superproducenten La Spinetta, betonade vikten av terroir snarare än sin egen insats när han nyligen presenterade sina "cru", sina vingårdsviner vid ett besök i Sverige. För dem som tycker att Barbaresco gör ”lättare” viner än sin granne kan jag rekommendera att prova något av dessa viner. Fulla av kraft och kropp, men ändå oerhört eleganta och välbalanserade.
Texter: Lars Bredman, Mårten Söderlund, Rickard Albin, Erik Grödahl och Mats Lindelöw
Foto: Angélique Pehrson, Kristina Pederson, Mats Lindelöw, Nwinther [Public domain], Shutterstock och Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani
- Och så var det det här med druvan. Nebbiolo måste anses som en av vinvärldens giganter. Kanske märkligt med tanke på att den nästan bara odlas på några få ställen i norra Italien.
Andra druvor med världsryckte, ta t.ex. cabernet sauvignon eller syrah, ger goda resultat i hela vinvärlden. Så är det inte med nebbiolo. Kanske beror det på det speciella klimatet med de kyliga vindarna från alperna som möter de varma luftströmmarna från Medelhavet och bildar den berömda dimman bland Piemontes kullar, kanske är det den speciella jordmånen med inslag från flera bergsmassiv. Hur det än är med den saken vill jag tro att odlarnas kärlek till sin druva spelar en avgörande roll. Jag minns när en vinbonde i Barbaresco stod i sin vingård och berättade att han såg varje vinranka som sitt eget barn och precis som dem behöver varje planta olika omsorg för att ge bästa resultat. Klart att den inställningen bidrar till att tämja den svårodlade druvan och producera viner i världsklass!
Framför oss har vi ett spännande vinår med Barbaresco i fokus. Jag hoppas att alla sektioner kommer att hålla en Barbarescoprovning. Det finns goda möjligheter att få tag i bra viner här i Sverige. Leta gärna efter viner med några år på nacken, ta chansen att prova ett oförglömligt vin från något ”cru” och för er som har möjlighet rekommenderar jag verkligen ett besök i området. Byarna är inte stora, men mysiga och omgivningarna är hänförande. Borgmästaren, enoteket, conzortiet, kooperativet och flera av de enskilda odlarna är informerade om utmärkelsen så vi hoppas på ett varmt mottagande för alla munskänkar som styr kosan mot detta spännande vindistrikt i år. För er som vill göra en kortare resa ser vi fram emot att träffa er på årets vinortskryssning i höst. Där får vi prova barbarescoviner både med och utan mat tillsammans med andra glada vinvänner!
Här är en film från invigningen!