Roussillon, finess och styrka i franska Katalonien
Roussillon hamnar lätt i skuggan av sin mäktige granne i norr. Dessa två buntas dessutom för det mesta ihop till Languedoc-Roussillon som om de vore oskiljaktiga.
Men det är de inte. Tvärtom. Tittar man närmare så är skillnaderna stora, både historiskt och vinmässigt.
Blått Medelhav, höga berg, gamla slott och pittoreska byar. Roussillon är en attraktiv region för vinturisten. Det är spektakulärt vackert här nere, med Pyrenéerna i söder längs gränsen till Spanien och Corbières kalkstensmassiv i norr. Solen slösar med sina strålar och grillade sardiner står på menyn. Även för den passionerade vinmakaren kan det kännas som paradiset. Men det är ett paradis med utmaningar. Den som antar dessa kan göra fantastiska viner.
Länge var Roussillon främst känt för sina söta, förstärkta vin doux naturel (VDN). Idag dominerar de torra vinerna. Det är lätt att få tag i intressanta, ambitiösa viner i olika prisklasser här. De utmaningar som finns - torrt klimat, branta sluttningar och mager, stenig jord - gör att skördeuttagen i stort sett alltid blir små. För att överleva måste producenterna göra bra kvalitetsviner som kan säljas till priser som gör att det lönar sig att fortsätta.
Läs vidare om klimatet
Roussillon är Frankrikes sydligaste vindistrikt och det märks.
Text: Britt Karlsson Bild: CIVR (Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon)
Roussillon ligger i södra Frankrike
Längst ned vid Medelhavet utmed gränsen till Spanien
Regionhuvudstad - PERPIGNAN
Ligger i en “amfiteater” i Pyrénées-Orientales
Roussillon korsas av tre floder: AGLY, TÊT och TECH
Omges av Corbièresbergen i norr
Pyrenéerna med Mont Canigou i väst
Albèresbergen I syd
Fakta och kartor: CIVR