Roussillon

En stor skillnad mellan Languedoc och Roussillon är storleken

Famijeegendomar och stora kooperativ

Roussillon har idag 20 700 hektar vingårdar, Languedoc 220 000 hektar. Roussillon gör 755 500 hektoliter vin, Languedoc 13 miljoner hektoliter. Roussillons viner är alltså bara några droppar i havet. Inte så konstigt då att regionen är mer småskalig. Snittstorleken på en egendom är bara 10 hektar. Här finns runt 2 500 familjeegendomar. Av dessa är 420 caves particulières som gör och säljer sitt eget vin från sina egna vingårdar Resten tillhör antingen ett av de 29 kooperativen, som tillsammans står för 75 % av produktionen, eller säljer sina druvor till en négociant.

Roussillon ligger i departementet Pyrénées-Orientales i franska Katalonien. Många av vingårdarna finns på relativt nära avstånd från den trevliga staden Perpignan som har runt 300 000 invånare. Roussillon tillhör den nybildade regionen Occitanie där även Languedoc och Sydvästs vindistrikt ingår.

De 20 700 hektaren fördelar sig på 14 stycken appellation d’origine protegée, AOP, varav fem för VDN, och tre indication géographique protegée, IGP, samtliga tre för torra viner.

Terroir - Jordmånen är varierad i Roussillon

Text: Britt Karlsson  Bild: CIVR (Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon)

Roussillon - Ett område med småskaliga odlare

  • 2 535 små, familjeägda vingårdar med en genomsnittlig storlek av 8,3 ha
  • 421 privata vinerier
  • 75 % av vinproduktionen sker i de 29 kooperativen
  • 106 Negociants (handelshus)
  • Variation av vintyper hos producenterna


BRA ATT VETA

  • Pyrénées-Orientales står för 2% av Frankrikes vinproduktion (i volym)
  • 80 % av Frankrikes produktion av VDN
  • Vingårdsareal : 20 700 ha*
  • > 80 % på sluttningar, med upp till 750 m höjd
  • > 70 % AOP


PYRÉNÉES-ORIENTALES

  • 28 decennier av historia och vinodling.
  • Vingårdar anlades av grekerna och utvecklades av romarna.
  • Framväxten av järnvägsnätet gynnade utvecklingen av vinindustrin.


NYCKELFAKTA

  • Varierad terroir.
  • Idealiskt medelhavsklimat, med bästa möjliga temperaturvariationer.
  • 24 druvsorter av vilka 17 är avsedda för  AOP-viner.
  • Ett brett utbud av torra och söta (förstärkta) viner.
  • 16 AOP/IGP med distinkta karaktärer
    9 torra AOP och 5 söta AOP (Vin Doux Naturel i.e VDN) / 2 IGP (Côtes Catalanes och Côte Vermeille)

Fakta:  CIVR