Vinstilar
Alto Adige har gått från att vara rödvinsdominerat för 20 år sedan, till att nu producera 64 procent vita viner.
Med fräscha, krispiga vita viner med mineralrik syra och intensiva aromer, räknas området till de främsta vitvinsområdena i Italien och efterfrågan på vinerna ökar. Även rosé-, dessert- och mousserande viner produceras.
De röda vinerna domineras av den inhemska druvan schiava (vernatsch) som ger lätta röda viner som (väl kylda) passar till aperitif eller pasta, den inhemska druvan lagrein (fylligt, lent med mjuk syra) och pinot noir. Här finns också ett vin som heter St Magdalener, ett medelfylligt vin som är en blandning av schiava och upp till 15 procent andra blå druvor, ofta lagrein. Har St Magdalener beteckningen Classico har druvorna vuxit i St Magdalena-området eller St Justina, Rentsch, Leitach och St Peter, de norra sluttningarna till Bolzano.
Foto: Alto Adige Wine/Florian Andergassen