Druvor

Druvor

De vita vinerna står för mer än hälften av produktionen (52 %) därefter följer de mousserande vinerna (26 %) och de röda (22 %).

Chardonnay (som här går under de lokala namnen melon d’arbois och gamay blanc) är den mest odlade druvan (minst 40 % av arealen). En annan internationellt känd druvsort som odlas här är den blå druvan pinot noir. De lokala druvsorterna i regionen är den gröna druvan savagnin och de blå druvorna poulsard (ploussard) och trosseau.

Savagnin, som också kallas för naturé, är en unik grön druva som är besläktad med savagnin rosé och gewurztraminer. Druvan används som den enda tillåtna för att producera ”vin jaune”, ett unikt vin i Jura som lagrats i drygt sex år under ett jästtäcke, vilket ger en oxidativ karaktär som påminner om sherry. Druvan mognar sent och har en naturlig karaktär av citrusaromer, hög mineralitet och hög syra. Beroende på tillverkningsmetod ger druvan torra, fylliga viner, antingen traditionellt nötiga, lätt oxiderade eller modernt icke-oxiderade. Vinerna av typen ”vin jaune” (det gula vinet) är komplext nötiga med jästiga toner. Savagnin ingår även i Juras söta vin ”vin de paille”.

Poulsard (ploussard) är en tunnskalig blå druva som är typisk för Jura. Där får den i vissa appellationer även användas i vita viner. Den ger doftande, ganska ljusa och mindre fylliga röda viner, som ändå har en viss lagringspotential. Vanligen blandas den med pinot noir och den lokala blå druvan trousseau. Smaken är ofta blommig, aromatisk och örtig.

Den blå druvan trosseau härstammar från östra Jura och ger mörkfärgade, alkoholrika röda viner med låg syrahalt och rik smak av bär och kryddor.