Jura
Jura är en av Frankrikes minsta vinregioner. Departementet ligger i de östra delarna av landet och gränsar i väster till Bourgogne och i öster till Schweiz. Jurabergen som bildades för miljoner år sedan och ligger i de östliga delarna av regionen har fått ge namn till området.
Departementet Jura tillhör regionen Bourgogne-Franche-Comté (tidigare Franche-Comté). Lons-le-Saunier är huvudort i departementet Jura, men det är Arbois som räknas som huvudort för själva vinregionen.
Juras vinområde har en odlingsareal på ca 2 000 ha som sträcker sig över 80 km och är 6 km brett. Klimatet är kontinental och relativt regnrikt. Landskapet är varierat och jordmånen domineras av kalkjordar och märgel (kalkrik lera med inslag av skiffer).
Fem druvsorter dominerar
Förutom de två internationellt kända chardonnay och pinot noir odlas här de lokala druvsortern savagning (grön) samt poulsard (ploussard) och trosseau (blå).
Regionen har två vinstilar, en modern frisk stil utan oxiderad karaktär och en mer traditionell med medvetet oxiderade viner (utsätts för syre) på lokala druvor. Det är inte minst den oxidativa vinstilen som har gjort området omtalat.
Vinerna från Jura är matvänliga. De har inte sällan en markerad syra samt en upplevd sälta och mineralitet. Något som är en tydlig spegling av klimatet och jordmånen.
Mer som Munskänkarna skrivit om Jura hittar du här
Du kan även läsa mer om området i In Vino nr 4 2022 som du hittar om du loggar in under Mina sidor.
Fakta
Odlingsarea: ca 2 000 ha (varav 30% är ekologisk odling)
Producenter: Ungefär hälften av försäljningen kommer från de mindre producenterna medan kooperativen står för ca 25% och vinhandeln (negociants) för ca 25%
Produktion: ca 59 000 hl/år
Viner: 52% vita, 22% röda. Andelen mousserande viner är 26%
Druvor: Chardonnay och savagnin (gröna druvor) samt pinot noir, poulsard (ploussard) och trousseau (blå druvor)