Vinstilar
Jura är en vinregion med lång tradition. Under 1800-talet odlades det vin här på runt 20 000 ha. Svampsjukdomar och vinlusens härjningar tillsammans med världskrig och järnvägens intåg i landet (så att andra vinregioner blev mer tillgängliga och attraktiva) bidrog till att vinproduktionen i Jura sjönk dramatiskt.
Idag är den uppodlade vinarealen endast en tiondel så stor (runt 2 000 ha), vilket är bara någon procent av Frankrikes totala vinareal. Samtidigt har området på senare år upplevt ett uppsving. Inte minst tack vare en stor variation i viner och stilar, varav några är lokala och unika.
Viner i modern och traditionell stil
Jura producerar högkvalitativa viner i internationell stil samtidigt som man vårdar både de lokala druvorna och den traditionella vinifieringen. De torra vita vinerna görs i både en oxidativ (sous voile/tradition/typé) och en icke oxidativ stil (floral/ouillé).
Inte sällan har vinerna från Jura en markerad syra samt en upplevd sälta och mineralitet. Det är en tydlig spegling av klimatet och jordmånen.
Vin jaune – det gula vinet
Jura har särskilt uppmärksammats för sin vinstil på den gröna druvan savagnin (vin Jaune) som, likt sherry, medvetet oxideras och lagras under ett jästtäcke (voile) på gamla ekfat i sex år och tre månader. Efter den långa lagringen buteljeras vinet i speciella flaskor som kallas clavelins och som rymmer 62 centiliter.
Vin de paille
Det söta vinet ”Vin de Paille” görs på torkade druvor, ofta en blandning av den blå poulsard (ploussard) och de gröna druvorna savagnin och chardonnay.
Macvin du Jura
Macvin är Juras ”Vin du liqueur” (VDL) som görs på ekfatslagrad druvmust och druvsprit (marc).