Bordeaux, 5–9 oktober 2025

Följ med till Bordeaux – världens mest framstående vinhuvudstad. Vi besöker slott, vingårdar och byn Saint-Émilion, känd för sina Grand Cru-viner. Vi provar utsökta viner, kaviar, ostron och smakrika måltider som speglar regionen. Vår uppskattade färdledare Michaela Jolin, delar med sig av sin djupa kunskap och passion för denna fantastiska region.

Det här är en annons från Specialresor



Program

Dag 1 – Ankomst Bordeaux

Samling på Arlanda kl 10.30 för flyg via Amsterdam till Bordeaux där vi landar tidig kväll. Vi beger oss direkt till vårt boutiquehotell som ligger i det charmiga Chartronsdistriktet nära floden Garonne. Varje rum har en unik design med inspiration hämtat från områden i trakten. Efter incheckningen väntar en trevlig middag på hotellets takterrass för att avrunda dagen.

Dag 2 – Saint-Émilion

Idag beger vi oss österut och en spännande dag fylld av smaker och historia väntar. Vårt första stopp är Caviar de Neuvic, där passion och precision möts i konsten att föda upp störar och framställa exklusiv kaviar. Under besöket får vi en inblick i hur de skapar en optimal miljö för störarna och får lära oss mer om uppfödningsprocessen. Vi avslutar upplevelsen med att smaka på denna delikatess, följt av lunch.

Mätta och inspirerade fortsätter vi till den charmiga medeltida staden Saint-Émilion, som har gett sitt namn åt den berömda vinregionen. Här möter historiens vingslag doften av ekfatslagrade viner.  Smala kullerstensgator slingrar sig mellan fantastiska byggnader och historiska vinkällare. Vi inleder vårt besök med en gemensam promenad, sedan får du utforska staden i egen takt. Kanske lockar ett besök i den underjordiska kyrkan, en stilla stund på ett café med ett glas rött i handen eller bara en stunds beundran av den sagolika arkitekturen. Innan vi återvänder till Bordeaux gör vi ett sista stopp på en av regionens anrika vingårdar. Här får vi njuta av en exklusiv vinprovning där vi smakar på viner med beteckningen Grand Cru – en kvalitetsstämpel som garanterar att vinet kommer från några av de mest prestigefyllda odlingarna, där jordmån och mikroklimat skapar optimala förutsättningar för vinframställning. När kvällen sänker sig över Bordeaux är vi åter på hotellet, där stadens livliga restaurangliv väntar. De charmiga brasserierna, gourmetkrogarna och vinbarerna lockar med allt från klassiska franska rätter till moderna kulinariska upplevelser – den perfekta avrundningen på en dag fylld av smaker, dofter och minnesvärda intryck.

Dag 3 – Arcachon

Efter frukost styr vi kosan västerut mot den charmiga kuststaden Arcachon, känd för sina ostronodlingar och Europas största sanddyn, Dune du Pilat, och från toppen har man en fantastisk utsikt över kusten. Men idag får vi lära oss allt om ostron, havets delikatess! Vi ska ut på en båttur i den lugna bukten där vi besöker en ostronfarm och får provsmaka dessa läckerbitar. I detta område skördas årligen 60 000 ton ostron, som är hälften av Frankrikes totala ostronproduktion. Lunchen äter vi ombord innan vi återvänder till Bordeaux. Resten av eftermiddagen och middag på egen hand.

Dag 4 – Médoc

Efter frukost är det dags att upptäcka Bordeaux eller ”Lilla Paris” som staden också kallas för på grund av sin eleganta arkitektur och sina charmiga boulevarder. Staden kombinerar historia med en modern och ungdomlig energi tack vare sina universitet och sin livliga kulturscen. Vår färdledare Michaela tar oss runt i staden och vår tur avslutas vid vinmuséet Cité du Vin, väl värt ett besök. För att ta sig tillbaka till hotellet följer man bara floden Garonne. Ett besök på matmarknaden Capucins är en trevlig upplevelse, här kan man hitta specialiteter som canelés (små karamelliserade bakverk) och så klart ostron från Arcachonbukten! När magen börjar kurra finns det gott om restauranger att välja mellan.

På eftermiddagen samlas vi igen för att stiga ombord på bussen mot det legendariska vinområdet Médoc, vars namn betyder "jorden i mitten" – en passande benämning för detta landskap som breder ut sig mellan Atlanten och Gironde-flodens glittrande vatten. Här, i hjärtat av Bordeauxs vinvärld, framställs eleganta, kraftfulla rödviner kända för sin djupa struktur, komplexitet och långa lagringspotential. Vår slutdestination är det anrika vinslottet Marquis de Terme, en juvel med anor från 1600-talet och en respekterad producent inom appellationen Margaux. Under vårt besök får vi en inblick i gårdens traditioner och moderna vinmakarkonst, samtidigt som vi provsmakar några av deras utsökta viner. När kvällen närmar sig avrundar vi upplevelsen med en smakrik middag, där självklart noggrant utvalda viner från gården ackompanjerar varje rätt och lyfter fram de klassiska smakerna från regionen.

Dag 5 – Hemresa

Frukost och utcheckning från hotellet. Vår buss tar oss till flygplatsen och vi flyger via Paris tillbaka till Sverige där vi landar ca kl 17.50.  

Ingår i resan

  • flygresa med KLM/Air France, Arlanda-Bordeaux tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
  • bussresor enligt program i Frankrike
  • fyra övernattningar i dubbelrum
  • besök Dune du Pilat, Arcachcon samt båttur
  • provsmakning av ostron
  • besök hos en caviarproducent inkl provsmakning
  • besök i Saint-Emilion
  • guidad promenad i Bordeaux
  • besök på två vingårdar inkl vinprovning (Grand Cru)
  • fyra frukostar
  • två luncher inklusive vin  
  • två middagar inklusive vin
  • dricks till chaufför
  • färdledare/guide från Specialresor
  • resegaranti via den statliga resegarantin

 

Guide & färdledare

Michaela Jolin, svensk skådespelare och programledare i SVT är flitigt anlitad främst när det gäller konstresor. Under en längre tid bodde hon i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk som hon har en filosofie kandidatexamen i. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare. Hon arbetar också som Stockholmsguide och guidar även på Sven-Harrys konstmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde.

Arrangör: Specialresor
Resmål: Bordeaux
Tidsperiod: 5–9/10 2025
Pris: 29 750:-, enkelrumstillägg 6 500:-

Önskar du resa från Landvetter eller Kastrup – hör med oss för pris och plats.

Läs mer och boka här