Etna, 14–18 maj 2025

Etna, eller Mungibeddu som hon kallas på sicilianska, imponerar med sina 3 350 meter. Världens tredje mest aktiva vulkan puffar och ryker men gör aldrig någon illa. Därför uttalas hon i feminin form på sicilianska, till skillnad från maskuline Vesuvius, honom kan man inte lita på.

Det här är en annons från Wine Life Tours

Följ med vinjournalisten och Italienexperten Åsa Johansson till Italiens allra mest fascinerande vinregioner! Med vårt omfattande kontaktnät och Åsas erfarenhet tar vi dig till de riktiga guldkornen i Italien som man måste ha upplevt för att känna till.

Regionen som en gång försedde norra Italien med druvor är idag på alla vinnördars läppar. Den vulkaniska jorden och de höga höjderna ger viner av toppklass. De blå druvorna nerello mascalese och nerello cappuccio, och den gröna carricante, ger viner som mer liknar de i Piemonte eller i Bourgogne än viner som man förknippar med det varma Sicilien.

Man lever en blomstrande tid på vulkanen där nya restauranger, hotell och vingårdar växer som svampar ur marken. Nere vid havet ligger vackra Taormina och arbetarstaden Catania med sina många torg och livliga uteliv. 

Under den här resan besöker hos några av Etnas pionjärer som startade vinrenässansen på vulkanen i början på 2000-talet men också den nya generationen vinmakare som vill ta Etnas viner in i framtiden.

Vi besöker två eller tre producenter per dag och en förmiddag vandrar vi på Etnas höga höjder och avslutar med en picknick med sicilianska viner.

Resan startas och avslutas i Catania där vi bor första och sista natten. Under våra två nätter på Etna bor vi hos en vinproducent som erbjuder enkla rum i en vacker villa från 1800-talet med ett fantastiskt läge med utsikt över Etnas branta sluttningar. Här finns pool, restaurang där vi äter två middagar tillsammans, och en vacker terrass där vi äter frukost om vädret tillåter.​

Resan inkluderar: 
• Fyra hotellnätter
• Privat transport
• Tre vinluncher
• Två middagar med kombinerad vinprovning
• Sju vingårdsbesök
• Privat trekking-tur med lunch på Etna

Preliminärt program

Onsdag 14 maj
​Ankomst till Catania och incheckning på vårt centralt belägna hotell. Klockan 18.00 träffas vi för en välkomstaperitif och presentation av våra dagar tillsammans.

Middag på egen hand.

Torsdag 15 maj
9.00 Avfärd från hotellet.

10.00 Besök hos Benanti.
Det var familjen Benanti som startade vinrenässansen på Etna på 1990-talet. Här får vi veta mer om hur det hela startade, varför och hur situationen är idag. Gården ligger vackert på Etnas södra sluttningar och här finns rankor som överlevt vinlusen som är över hundra år gamla.

12.00 Lunch hos en vinproducent där vi provar gårdens viner och lokala delikatesser.

16.00 Besök hos Salvo Foti och i Vigneri.
Salvo Foti startade sin karriär som tjugoårig vinmakare på gården Benanti. Det finns få personer som har så stor kännedom om Etna som Salvo Foti. Idag driver han sin egen vingård, I Vigneri, tillsammans med sina två söner. Vinfälten ligger på den östra sidan av Etna, vid staden Milo, där den gröna druvan carricante trivs allra bäst.

Ankomst till vårt boende och gemensam middag på hotellet.

Fredag 16 maj
Efter frukost ger vi oss ut på vandring på Etnas branta sluttningar. Vi har med oss en geolog och guide som berättar mer om vulkanens jordmån, klimat och historia. Efter vår vandring så njuter vi av en picknick som så klart inkluderar en hel del viner.

Ledig tid på hotellet.
16.00 Besök hos en av de nyaste och minsta producenterna på Etna och sedan tillbaka till hotellet för en gemensam middag.

Lördag 17 maj
Efter frukost besöker vi en av Etnas stora namn, Frank Cornelissen, som kom till Etna från Belgien år 2000 och har blivit ett av naturvinsrörelsens starkaste ansikten utåt. Hans viner skapar ofta mycket känslor, antingen älskar man dem eller tvärtom. Men han har alltid gått sin egen väg och vad har han att säga om sin filosofi idag?

Avslutningslunch hos Tenuta Fessina där en privat kock lagar en siciliansk lunch enbart för oss kombinerad med gårdens prisbelönta viner.

Vårt sista besök innan vi åker tillbaka till Catania blir hos Marco de Grazia. En av den italienska vinvärldens allra största namn. Marco distribuerade italienska viner i USA och var en av de ledade personerna bakom fenomenet Barolo Boys som förändrade vinmakningen i Piemonte på 1980-talet. Han är en av Etnas riktiga pionjärer och hans nyanserade och uttrycksfulla viner finns på de mest prestigefyllda restaurangerna runt om i världen.

Sedan tillbaka till vårt hotel i Catania där resan avslutas.

Hälsningar Åsa och Gun

Wine Life Tours – vinresor med Italienexperten Åsa Johansson

Wine Life Tours har som mål att ta dig med på en upptäcktsresa där vin blir nyckeln till att upptäcka den lokala gastronomin, möten med personerna bakom vinerna, historia, traditioner och, naturligtvis, hänförande vyer. Vi hoppas och tror att du kommer att återvända hem med ny kunskap och minnen som berikar din vardag långt framöver.

Vi skapar små, personliga grupper för att ge varje deltagare en unik upplevelse, och vi skräddarsyr resor för privata sällskap och företag.

Arrangör: Wine Life Tours
Resmål: Etna, Italien
Tidsperiod: 14–18 maj 2025
Pris: 19 900:- med del i dubbelrum.
Anmälan: För att säkra din plats, vänligen svara genom att mejla info@winelifetours.com senast 1 april. Platserna är begränsade!

Läs mer här