bakgrund

Göteborgs vinbarer

• Munskänkarna har en utvärderingsmetod av vinkrogar och vinbarer idag. Metoden är mer eller mindre en certifiering där det bedöms i huvudsak objektiva faktorer som antal glas, flaskor, pris, mm • Inga subjektiva faktorer finns med i fråga om servicegrad eller kvalité • Under våren 2022 träffades en grupp av medlemmar från Munskänkarna i Göteborg för att supportera i certifieringen av vinbarar/vinkrogar • Slutsatsen som gruppen landade i är att den nuvarande certifieringen känns onödigt omständlig och inte relevant för medlemmarna • Vinbarsgruppen vill därför lämna ett förlag på en alternativ utvärderingsmodell

Områdesbegränsning

  • Vinbarsgruppen anser att som steg 1 ska enbart vinbarer utvärderas. I steg två kan även vinkrogar omfattas. Begränsningen grundas i att tiden för gruppen är begränsad samt att andra organisationer i större utsträckning gör recensioner av vinkrogar.

Syfte med alternativ modell

  • Medlemmarna ska få tillgång till en recension av befintliga vinbarer i Göteborg
  • Även upplevelsebaserade (i viss mån subjektiva) utvärderingsfaktorer skall kunna ingå

Utvärderingsfaktorerna är föreslagna att vara  följande:

    1. Antal vin per glas
    2. Servicenivå
    3. Kunskapsnivå
    4. Prisnivå
    5. Totalupplevelse
  • Alla områden poängbedöms med skalan 1 – 5, totalt 25 poäng max.
  • Dessutom beskriva målgrupp, inriktning, koncept och varför vår bedömning blev som den blev. Detta poängsätts inte.

Förklaring till utvalda faktorer:

  1. Vinbredd/vindjup dvs länder, regioner eller visst fokus/tema, möjligt med Cora-Vin
  2. Möjlighet till vinupplevelse, dvs jämföra flera viner. Provsmakning. Går det få passande tilltugg, rekommendera kombination
  3. Sommelier. Kunskap om druvor, lagring, odlingsområde mm
  4. Antal glas/flaska, volym/pris, rimlig/hög prisnivå
  5. Lokal, stämning, ljudnivå, går det att föra ett samtal

 

Kontakt: 

Vi tar gärna emot feedback och tips på vinbarer att recensera, mail oss på vinbarer@munskankarna.com