koshu
Grön druva som härstammar från Japan. Druvsorten mognar sent och är mottaglig för mjöldagg men ärresistent mot Botrytis. Den odlas i det traditionella Tanazukuri-pergolasystemet och är perfekt anpassad till klimatförhållandena i Japan.
Historia
Är uppkallad efter den tidigare provinsen Kōshū, som ungefär sammanfaller med den nuvarande prefekturen Yamanashi. Enligt en hypotes nådde den Kina från Europa via Sidenvägen redan på 700-talet och introducerades till Japan av buddhistiska munkar. Härstamningen är dock okänd.
Spridning
Den odlas huvudsakligen i prefekturen Yamanashi på huvudön Honshu. 2016 odlades druvan på totalt 690 hektar med en stark uppåtgående trend (statistik från Kym Anderson).
Doft och smak
De rosafärgade, tjockskaliga bären ger friska, alkoholsnåla, ganska extraktfattiga och smakneutrala vita viner som kan användas för att blanda röda och vita viner. Ger hög syra. Framför allt används den dock som bordsdruva och även för destillering av spritdrycker.
Övrigt
Druvan har 8 kända synonymer, däribland: Kochiou, Konshu, Koshiou, Koshiourebe och Koushuu. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 6427
Bedömda viner
-
BETYG
13,5199:-Ej prisvärt92048Blommig doft med kaprifol, druvor, äpple och ingefära. Torr, medelfyllig smak med hög syra, gula frukter och ett druvigt slut. 12 %. 1800 fl. -
BETYG
14189:-Prisvärt92254Blommig doft med inslag av gula frukter, kaprifol, limeblad och ingefära. Lätt, torr smak med fin, fräsch, syrlig fruktighet, riktigt bra längd och gott slut. Vin åt det elegantare hållet. 1800 fl. -
BETYG
13189:-Ej prisvärt93077Återhållen, fruktig, lätt örtig doft med inslag av citrus och gröna äpplen. Lätt, torr, fruktig smak med behärskat stram syra, riktigt fin längd och rent slut. Rätt elegant. 12 %. -
BETYG
14179:-Ej prisvärt99295Ren, fruktig och neutral doft med drag av äpple och päron. Lätt, torr, fruktig och finstilt smak med slank kropp, fin syra, överraskande längd och liten beska i avslutningen. 1800 fl. 12 %.