Uruguay

Allmänt

Uruguay med huvudstaden Montevideo ligger i sydöstra Sydamerika vid Atlanten. Den gränsar i norr till Brasilien, i söder till Río de la Plata och i väster till Argentina.

Historia

Vinodlingens början skedde senare här än i de andra länderna i Sydamerika. De första vinstockarna importerades från Spanien först i mitten av 1600-talet. Den kommersiella vinodlingen började dock inte förrän omkring 1870, då invandrare från franska Baskien och Italien planterade de första vingårdarna. En av dem var fransmannen Pascual Harriague (1819-1894), som grundade vingården "La Caballada" nära Salto och planterade den medhavda druvsorten Tannat på cirka 200 hektar. Det är därför den här också kallas Harriague. Idag finns det över hundra år gamla Tannat-vinstockar i Uruguay. Harriague tilldelades 1877 priset för det bästa vinet som producerades i landet, särskilt för sitt Tannat-vin. Av denna anledning har Tannat sedan dess varit känt som det "uruguayanska vinet". Tannat-vinerna är tanninrika, med mjuka och fina tanniner och en vacker färg. Uruguay är den enda producenten i världen där det finns betydande vinodlingar som till och med är större än i dess hemvist: Madiran och Irouléguy i sydvästra Frankrike I Uruguay utgör den areal som planterats med denna sort en tredjedel av vinodlingarna. Tannatvinet har två grundläggande oenologiska principer: kvalitet och lokala särdrag. Detta har lett till att Uruguay i allt högre grad erkänns som ett land som producerar kvalitetsviner. Tannat har därför blivit något av en nationaldruva.

Vinlagar

År 1987 inrättades det nationella vinodlingsinstitutet (INAVI), som leds av privata organisationer och styrs av den nationella regeringens verkställande gren, vilket medförde att sektorn blev en viktig aktör på den internationella marknaden för export av kvalitetsviner. Officiellt finns det sex vinodlingsområden: Norte, Litoral Norte, Litoral Sur, Centro, Metropolitania, Oceánica. Dessa indelas sedan i distrikt, t ex Maldonado och Canelones. Den södra zonen, där 90% av vingårdarna är koncentrerade, har ett högt maritimt inflytande och en måttligt djup, kall texturjord.

Geografi

Cirka 60% av vingårdarna ligger i den allra sydligaste delen av landet vid Rio de la Platas mynning runt huvudstaden Montevideo i distrikten Canelones, San José och Montevideo. De återstående 40 procenten är fördelade över hela landet i form av mindre utspridda områden. Vingårdsområdet omfattar 8 000 hektar på mestadels lösa sand- och lerjordar. 95% av dessa används för vinproduktion som uppgår till cirka 700 000 hektoliter årligen. Bordsdruvor produceras på de återstående 5% av vingårdsområdet. Blå druvor odlas till 75% och gröna till 25%.

Klimat

Det relativt fuktiga, subtropiska klimatet påverkas av Atlanten och är med sina varma somrar och tillräckliga nederbörd mycket väl lämpat för vinodling. På grund av närheten till havet eller Río de la Plata är det huvudsakliga odlingsområdet dock blåsigt, i likhet med det franska Médoc. Lerjordarna, tillsammans med den atlantiska brisen, erbjuder exceptionella förhållanden för Tannat. Uruguay är idag den största producenten av Tannat, med produktionsvolymer som till och med överstiger dem i ursprungslandet.