Inspiration
God helg
Långlunch, helgmiddag, feststämning – låt vinerna från Bordeaux bli ledstjärnan vid samlingarna i vintermörkret.
Landskapsmåltid: Blekinge
I Blekinges meny har de klassiska, traditionella ingredienserna fått en modern twist. Landskapets själ, sillen, återfinns i förrätten och serveras på klassiskt militärbröd från Karlskrona. Kroppkakan dyker upp i huvudrätten och serveras med den vanligt förekommande gräsanden. Avslutar gör vi med en bortglömd klassiker: Kronans kaka. För dryckesrekommendationerna står munskänken Björn Andersson.
Landskapsmåltid: Öland
I det lilla landet bjuder vardagen till varsamhet med naturtillgångarna. Men till fest får mat och dryck inte fattas – det skapar en rytm i livet och året. Ölandsmåltiden inleds förstås med kroppkakor och i huvudrätten får öns fina bönor utrymme. Avslutar gör vi med smakerna av de bär som präglar sommarsäsongen. Munskänken Kerstin Fredén tipsar om matchande viner.
Buen provecho
Vinerna från Latinamerika är mer hantverksmässiga, spännande och matvänliga än någonsin. Här mixar vi och matchar fritt inom den jättelika regionen.
Ett med naturen
Dagens vindestinationer smälter in i landskapet. In Vino synar ”terroirens arkitektur”, en byggstil som vittnar om att nya ideal fått fäste i vinvärlden.
Château Bellevue de Tayac
Visst finns det små familjära och nystartade egendomar i Margaux också, allt är inte bara stora slott med flera hundra års historia.
Château Lascombes
Detta andra cru-slott som varit till salu några år hittade ny ägare 2021. Personalen verkar lycklig, nu behöver vi inte leva i samma ovisshet som innan. De visste de skulle säljas, det var ägda av ett försäkringsbolag, vars ägare varit en nära vän till Donald Trump, Jeffery Epstein och Michael Jackson, och som fängslades 2021 för att olagligt ha agerat lobbyist för Saudiarabien. Nu är en lång väntan över, och vi har en långsiktig ägare.
Château Durfort-Vivens
Gonzague Lurton, slottets ägare, tar emot oss på Durfort-Vivens. Att få ett så personligt mottagande på ett stort slott är en härlig upplevelse, och Gonzagues närvaro i allt arbete ger ett autentiskt intryck. Han månar också om slottets historiska byggnader och inredningar som bevaras i största möjliga mån.
Château Prieurié-Lichine
Vi välkomnades av vinmakaren Étienne Charrier och marknad- & kommunikationschefen Alexandra Markovic. Detta var den första skördeveckan då regnskurarna fortfarande avlöste varandra, så det blev bara en kort promenad i slottsträdgården och inte något besök i vingården.
Château Palmer
1814 satt en ung, nöjd brittisk officerare, Charles Palmer, i en hästdroska på väg från Bordeaux till Paris. Han var på väg hem till London och hade just befordrats och fått en mindre förmögenhet testamenterat till sig. Bredvid honom satt en ung änka, Marie Brunet de Ferrière, som var på väg till Paris för att sälja sin avlidnes mans slott Château de Gascq, för en bråkdel av dess värde.
Château Margaux
Den kanske mest fotograferade entrén i hela Bordeaux, Louis Combes Palladiostil slott, med sina fyra maffiga pelare, signalerar något stabilt. Och stabilt är det, denna egendom har producerat vin sedan elvahundratalet. Men slottet som det ser ut idag, är från mitten av artonhundratalet, liksom fatkällaren, vars insida är täckta med fejkade pelare, modernt upplysta med spotlights. Otroligt tjusigt, värdigt en förstacru, Margaux enda.
Château Giscours
När vi besöker olika vinproducenter världen över slås jag ofta hur väl kvalitén på vinerna överensstämmer med bemötandet av personalen, företagskulturen och hur väl de verkar trivas med sitt jobb. Här på Château Giscours fick vi direkt ett trevligt och professionellt bemötande, grundat med stor kunskap och stor respekt för varandra i teamet. Sådant märks i vinet, tror jag!
Château d’Issan
Jag har en speciell relation till Château d’Issan eftersom jag fick en hel låda av årgång 2000 av mina vänner när jag fyllde jämnt. Och som jag har njutit av varje flaska som jag har öppnat under åren som gått…mmmmmm.
Château Cantemerle
"Cantemerle you said you were high class, that was not a lie." Ja, Cantemerle är inte Margaux, men det doftar Margaux, den beter sig som en Margaux (elegant men diskret som ung, och blommar efter 15+ år), och jag har hört terroirexperter säga att marken är typiskt Margaux, man har till och med vingårdar som sträcker sig in i den nuvarande apellationen.
Château Boyd-Cantenac och Château Pouget
Det ska sägas med en gång – ägaren Lucien Guillemet är minst lika intressant som sina viner. Med sin lågmälda och egensinniga stil leder han samtalet in i filosofiska funderingar och improviserar fram blindprovningar när nya idéer uppstår.
Vinturist i Margaux
Under väldigt många år har det varit svårt att vara vinturist i Bordeaux olika vinområden. Det gäller allt från avsaknad av vägvisare, bristfällig skyltning, otillgängliga slott som bara motvilligt tagit emot besökare, få vinbutiker, få vinbarer, få restauranger och få hotell. Efter många år med ständigt stigande priser på kvalitetsviner från Bordeaux har nu vinden vänt, priserna sjunker och vinerna blir inte sålda. Det är nu hög tid att göra något åt detta.
Bordeaux bashing!
Bordeaux har yrvaket insett att man har problem. Priserna har stigit under flera årtionden, först dopad av en amerikansk marknad och därefter en asiatisk. Samtidigt har trogna, europeiska kunder försummats. Under tiden har man blivit lite bekväm och stannat av i utvecklingen. Nu har det självspelande pianot hakat upp sig.
Margaux väntar på att bli trendigt igen
De superrika sneglar fortfarande på Margaux när suget att köpa ett vinslott uppstår, men bland konsumenter har ursprunget blivit otrendigt. Mårten Söderlund hoppas på en vändning.
Veritas: Inga konstigheter alls
Nej, vin är inte konst, svarar jag när någon undrar hur jag ser på det, eftersom jag i många år ägnat mig åt att skriva om konst i olika tidningar och även har ett visst vinintresse. Utan att gå in på det moderna konstbegreppets förvandlingar säger jag att konst är något annat. Men jag tycker ju ändå att vin är något mer än bara ett hantverk.
Årets bästa vin 2024
Det mousserande vin som utsetts av medlemmarna till Årets bästa vin 2024 är Louis Roederer Collection 244. Samma vin utsågs även till vinnare av provningsgrupperna.
Tema: Margaux
Bordeaux är ett epicentrum för vinälskare men är kärleken besvarad? Det är det många som undrat de senaste åren när priserna har rusat. Eftersom ett distansförhållande är svårt att hålla liv i så gjorde provningsgruppen i Lund en veckas nedslag i Margaux, byn som anses ha de elegantaste vinerna med den bästa doften i hela Bordeaux. Efter 15 slottsbesök samt en eftermiddag med Margaux främste terroirexpert har de grävt sig djupt ner i både jordlager och trender.
Landskapsmåltid: Halland
I den halländska måltiden har de väntade inslagen, vildlax och grönkål, bytts ut mot det underskattade fårköttet och vildplockad strandkål. Alla råvaror är lokala och fokus ligger på lättlagat och lättillgängligt. Det är elever och lärare på Restaurangskolan i Falkenberg som tillsammans med kocken Stefan Holmström har komponerat rätterna. Och munskänken Mats Garant tipsar om viner som passar till.
Nybyggarna
Tills nyligen var Monte Amiata en gudsförgäten plats. I dag riktar allt fler blicken mot den utdöda vulkanen, där klimatet är svalare och marken billigare. Häng med till en av Italiens stora snackisar.
Landskapsmåltid: Västergötland
Vidsträckta platåberg, öppna jordbruksmarker och Sveriges två största sjöar – Västergötland har verkligen fantastiska förutsättningar för kvalitativ livsmedelsproduktion. Här är det närproducerat och lokalt som gäller, vilket Anton Schaud från Bjertorp Slott i Kvänum och Claes Wernersson på Qvänum Mat & Malt utgått ifrån när de tagit fram Västergötlands landskapsmåltid. Från Munskänkarnas håll står Anne Johanne Korsnes för vinmatchningarna.
Kronjuvelen
I slutet av september stod det klart att Pfalz-ambassadören Charlotte Weihl krönts till hela Tysklands vindrottning.
Landskapsmåltid: Småland
I ett landskap som bara bitvis lämpar sig för brödsäd blir rotsaker och grönsaker, fisk, kött och mejeri viktigt. ”Inte för allt smör i Småland” lyder talesättet för något riktigt värdefullt. Här fylls till exempel isterband med kryddor och smak efter höstslakten och förädlas med torkning eller rökning, medan ostkakan samlar mjölk och exotisk mandel till överdåd vid fest. Måltidens vinmatchningar kommer från munskänken Björn Andersson.
I vinets tjänst
Hon avskyr tunga flaskor och tycker att poäng på vin är ett nödvändigt ont. Möt legendaren Jancis Robinson, vars resa till att bli en av världens främsta vinskribenter startade för drygt 50 år sedan. Med ett glas bourgogne.
Landskapsmåltid: Gotland
Gotlandsmåltiden lyfter bland annat fram gutefåret som har skyddad ursprungsbeteckning, idfisken som gjort ett återtåg i köken, backtimjan, ramslök, kulturspannmål och lokalproducerad ost. Och kryddorna kommer från Hansetiden då Gotland var en central plats för handel. Tips på passande viner till rätterna kommer från munskänken AnnaKarin Johansson.
Burgundisk känsla
In Vino fick fransk feeling av de välsvarvade vinerna från Årets vinort 2024, Pfalz. Och med endast ett långt stenkast från landsgränsen får vi väl lov att säga ”bon appétit”.
Veritas: Ett glas vinvetande?
Instagramkontot ”shittywinememes” tar sig ofta och gärna friheten att driva med stereotyper inom vinvärlden, inte minst oss sommelierer. Med bildtexter som ”I survived 30 minutes talking to a sommelier” eller ”if you now know what carbonic maceration is but didn’t ask, thank a sommelier” sätter de fingret på en öm punkt inom min del av serviceindustrin.
Landskapsmåltid: Bohuslän
I Bohuslän är det kust, hav och salta stänk som gäller. Landskapsmåltiden är skapad av Fredrik Hjärthammar, köksmästare på Musselbaren i Ljungskile. Här möts historia och tradition framtidens hållbara råvaror i en spännande sittning. För vinmatchningarna står munskänken Anders Möllstam.
Jorden vi ärvde
Följ med till morgondagens odlingslandskap i Kalifornien! Här kombinerar vinproducenterna varsamma metoder med högteknologi.
Möt producenten: Philipp Kuhn
Sedan unga år har Philipp Kuhn ägnat sig åt att utveckla familjegården i Laumersheim till att bli en av Pfalz mest pålitliga riesling- och pinot noir-producenter, men han också hunnit utmärka sig för sin chardonnay. Framöver kommer vi troligtvis att få se lite mer oväntade druvor.
Landskapsmåltid: Dalsland
I Dalsland står natur, jordbruk och gamla industrier i centrum såväl i maten som i kulturen och i samhällen. Här tar man tillvara på det som finns och hyllar historien. Landskapsmåltiden är skapad av Emil Öjentorp, som driver Öjentorps kök på Baldersnäs Herrgård i Dals Långed. Dryckesmatchningarna är signerade munskänken Erik Grödahl.
5 x franska vintrender
Vad händer i det mest klassiska vinlandet av alla? Munskänkarna ser till att du hänger med i de största trenderna.
Landskapsmåltid: Östergötland
Östergötlands landskap bjuder både på stora vidder av slätt och böljande landskap med stora skogar. Slätten symboliserar bonden och lantbruket i menyn och den viltrika skogen ett skafferi av olika växter och djur. Måltidens dryckesrekommendationerna kommer från munskänken Anne-Marie Bardler Weibe.
Veritas: Glasknas
Ingen ifrågasätter användandet av standardiserade vinprovarglas under vinprovningar, till exempel i Munskänkarnas regi. Genom att använda samma typ av vinglas varje gång vi provar vin kan vi systematisera provandet. Det blir helt enkelt lättare att göra korrekta bedömningar av vinerna, något som förstås är extra viktigt under blindprovningstävlingar.
Landskapsmåltid: Stockholm
Med temat ”Fun dining” knyter Stockholmsmåltiden an till det lekfulla och lättillgängliga. Måltiden och dess recept kan anpassas efter sammanhang och förrätt och huvudrätt äts med pinnar, händer och handskar. För dryckesrekommendationerna står munskänken Anne-Marie Bardler Weibe.
Landskapsmåltid: Södermanland
När Södermanland bjuder till fest hämtas inspirationen från de många grödorna, från insjöarna liksom från det rika viltlivet. Även skogen finns med i landskapets skafferi. Till denna måltid har munskänken Mats Garant valt viner med stor omsorg.
Krispigt kalas
Svalt, torrt och syrligt med en mineralisk touch. Sommarsäsongens mest rutinerade vita och rosa viner är krispiga – och serveras helst med småplock som tillför de rätta ljudeffekterna.
Möt producenten: Von Winning
Fatlagrad riesling har blivit Pfalz-producenten Von Winnings signum. Munskänkarna har mött Oskar Micheletti, exportchef med förflutet som vinmakare, som talar sig varm för den speciella stilen.
Expedition Pfalz
Naturskönt, avslappnat och lättillgängligt. Pfalz tickar alla boxar för en lagom utmanande upptäcktsresa – med garanterad belöning i form av skyhög vinkvalitet.
Landskapsmåltid: Närke
Hur smakar Närke? Gott! Men en närkings måltidsupplevelser är mer än mat – det är smaker vuxna ur ett landskap. Det är färger, material och mönster som minner om historien och råvaror från Närke. Och pricken över i är munskänken Ewa Bolwigs svenska vinmatchningar.
Möt producenten: Weingut Schwedhelm
I Zellertal finns några av Pfalz svalaste vingårdslägen. Här i de norra delarna av den tyska vinregionen jobbar två bröder tillsammans med att skapa slanka och mineraldrivna viner under det välklingande namnet Schwedhelm.
Landskapsmåltid: Värmland
I Värmland samsas allt ifrån lax, gös och löjrom från Vänern, via frukt, grönt och spannmål, till hjortron som växer på kallare myrmarker i nordliga skogar. Måltiden från detta härliga landskap kombinerar givetvis allt detta. Kronan på verket är munskänken Nisse Kjelléns vinmatchningar.
Smakriken
Gömda, men inte bortglömda – Balkans viner väntar på att du ska återupptäcka dem. Helst till det lokala köket.
Veritas: Bamsekomplexet
Kanske är det ansvarskänslan som blivit så allomfattande att perspektivet förskjutits och hamnat snett. Systembolagets hållbarhetsprojekt utgår från den lovvärda devisen att om man är en stor aktör måste man också vara extra ansvarfull, ja rent av så ansvarsfull att man knuffar hela branschen framför sig mot bättre vanor. Men frågan är hur det gynnar sortimentet och Systembolagets kunder.
Landskapsmåltid: Västmanland
I Västmanlands landskapsmåltid hittar vi de givna ingredienserna från detta tvärsnitt av Svealand, men på oväntade sätt och ställen. Mälargösen serveras till exempel färserad i en grön ärtsoppa – och gurkan dyker upp i desserten. Vinvalen är gjorda av munskänken Björn Andersson.
När passionen blir pension
Prestigevin har börjat betraktas som en bättre investering än aktier, inte minst eftersom avkastningen alltid kan drickas upp. Men det gäller att inte förvänta sig snabba klipp när man bygger sin vinportfölj.
Landskapsmåltid: Uppland
Upplandsmåltiden är ovanligt väl historiskt förankrad tack vare måltidshistorikern Richard Tellströms medverkan i skapandet. Såväl spannmål som fisk från Mälaren och grönsaker från kustlandskapet finns representerade, men även lokala specialiteter som Upplandskubb och Bergiusäpple. Till de tre rätterna har munskänken Björn Malm föreslagit drycken.
Möt producenten: Villa Wolf
Ernst Loosen, en av Mosels stora vinprofiler, driver även Villa Wolf i Wachenheim i Pfalz och producerar viner på druvor från pinotfamiljen, förutom riesling. Monica Björklund Aksnes träffade honom när han var på besök i Stockholm i april.
Afrikas stjärna
Napoleon, Europas kungahus och James Bond – alla har de älskat Vin de Constance. I dag gör det söta vinet från Sydafrika storstilad comeback tack vare svensken Hans Åström.
Landskapsmåltid: Gästrikland
I Gästrikland finns gott om mathantverk och i måltidens representativa huvudrätt möter hav skog. Efterrätten kombineras två lokala stoltheter: Gevaliakaffe och Mackmyrawhisky. Menyn är skapad av Hans Erik Holmqvist, Daniel Coyet och Fredrik Kneif, och dryckesförslagen härstammar från Gunnar Skoog, Munskänkarna i Gävle.
Landskapsmåltid: Dalarna
Dalarnas landskapsmåltid börjar vid de forsande älvarna, tar oss genom de djupa trolska skogarna för att sedan avslutas på en äng där doften av nyslaget hö ligger kvar i luften. Menyn är skapad av kocken Görgen Tidén och för dryckesförslagen står Matz Söderlund från Munskänkarna i Gävle.
Möt producenten: Weingut Jülg
Längst ner i södra Pfalz strävar Weingut Jülg efter att göra viner med elegans och precision utan att kompromissa med kvaliteten.
Sicilianska skatter
Fascinerande viner av unika druvsorter – och ett kök som älskas över hela världen. Välkommen att smaka på Sicilien, Medelhavets största ö!
Landskapsmåltid: Hälsingland
Typiskt svenska smaker – tunnbröd, älg och ostkaka – är det som gäller när hälsningarna kommer från Hälsingland. Till måltiden från detta landskap har Matz Söderlund och Gunnar Skog från Munskänkarna i Gävle föreslagit passande drycker.
Veritas: Hylla de verkliga stjärnorna
Är nutiden mer ytlig än dåtiden? Tveksamt, tänker jag när jag läser en artikel där Cleopatra och Coco Chanel beskrivs som några av historiens influerare.
Amarone i förändring
Italiens ikonvin får varje år fokus under "Amarone Opera Prima" i Verona. Munskänken Gunnar Swenson, författare till prisbelönta vinboken ”Amaronefamiljerna och konsten att göra Amarone” bevakade eventet för fjortonde gången och kan rapportera om den lyckade årgången 2019, men också om producenternas utmaningar framgent.
Möt producenten: Felton Road
Ett av Nya Zeelands mest ikoniska vinerier är Felton Road, beläget på sydön i Central Otago. Christer Grönning, munskänk från Solstaden, intervjuade grundaren Nigel Greening i samband med sin stipendieresa till just Central Otago.
Landskapsmåltid: Härjedalen
Kulinariska höjder nås med gravad renytterfilé och långkokt fjällko i Härjedalen. Landskapsmåltiden från detta landskap i mellersta Sverige har fått dryckesförslag från Hans Grenholm från Munskänkarna Östersund.
Möte med muscadet
Prisvärt, lagringsdugligt vin med sval smakprofil – muscadet ligger helt rätt i tiden. Följ med In Vino till hemtrakterna i västra Loire.
Möt producenten: Friedrich Becker
Schweigen betyder tiga på tyska. Det är också en liten by i södra Pfalz nära gränsen till franska Alsace. Här hittar vi en av de mer namnkunnig producenterna i regionen – Weingut Friedrich Becker – som täljer guld med sina viner gjorda på druvan spätburgunder eller pinot noir, som tyska vinmakare med blickarna mot Bourgogne gärna kallar den.
Landskapsmåltid: Medelpad
I Medelpads landskapsmåltid står skogen och havet för råvarorna. Menyn är skapad av Kenneth Sillman på restaurang Lörudden i Njurrunda. Förslag på dryckesmatchning kommer från munskänkar i Härnösand.
Firman
Hur kan Emil Sallnäs veta vilket vin vi vill dricka? Vi besöker entreprenören bakom Viva Wine Group, som står för var fjärde liter vin på Systembolaget. På 20 år har koncernen blivit den mäktigaste privata aktören i den svenska vinvärlden.
Landskapsmåltid: Jämtland
Jämtland bjuder på abborre till förrätt och älgrullader till huvudrätt. Pricken över i är friterade kornmunkar med sötost. För dryckestipsen står Hans Grenholm från Munskänkarna Östersund.
Veritas: Stendumt att romantisera för mycket
Till vardags är jag verksam som universitetslektor i Uppsala. Om kvällarna håller jag vinutbildning och provningar i Munskänkarnas Stockholmssektion. För det mesta är detta något som går alldeles utmärkt att kombinera, men ibland uppstår krockar mellan mitt forskarjag och vinamatörskapet. Som när något som faktiskt saknar vetenskaplig grund envist fortsätter att hävdas inom vinvärlden.
Landskapsmåltid: Ångermanland
Ångermanlands smaker har fångats av köksmästare Jimmy Lindström på Mjälloms tunnbröd & deli. Dryckesförslag till denna måltid kommer från Munskänkarna Härnösand.
Älska din näsa
Den ger oss ett rikare liv, förhöjer varje måltid och har en egen intelligens som kan tränas upp. Men näsan kan också svika oss. Forskaren Jonas Olofsson, aktuell med den populärvetenskapliga boken "Det underskattade sinnet", förklarar vad som egentligen pågår i våra näshålor.
Rena rama grekiskan
Har du ännu inte lärt dig att stava till xinomavro, agiorgitiko och assyrtiko? Då är det hög tid att du fördjupar kunskaperna om ett trendande, nygammalt vinland.
Grande finale
Efter åratal i skamvrån är det dags att ta tillbaka de söta vinerna till våra middagsbord. Inför årets helgtätaste period har vi tagit fram tre oemotståndliga kombinationer som sätter utropstecken efter festliga måltider.
Landskapsmåltid: Västerbotten
Bakom Västerbottens landskapsmåltid står Freddy Holmgren, köksmästare som tillsammans med partner Emma Wåhlstedt driver restaurangen Wild River vid Mårdseleforsen.
Alto Adige – en uppskattad vinort
Under 2023 har intresset för den alpina vinregionen Alto Adige varit stort bland Munskänkarnas medlemmar. Många har charmats av området såväl som vinerna.
Ge bort ett medlemskap
Bästa klapptipset är så klart ett medlemskap i Munskänkarna.
Landskapsmåltid: Norrbotten
Skog möter hav i Norrbottens meny som skapats av Simon Laiti med kockteam på Hemmagastronomi i Luleå. Till de tre rätterna har munskänken Erik Grödahl föreslagit passande viner.
Kristallklart
Det Jane Sandström inte kan om vinglas är inte värt att veta. I sitt eget häller hon gärna upp pinot noir, allra helst i en mousserande tappning från den brittiska moderjorden.
Erbjudande: Fynda vintillbehör under Black Week!
Rabatt i Munskänkarnas egen webbshop under hela vecka 47.
Mâconnais – Bourgognes sydligaste utpost
Provningsgruppen i Lund har besökt Mâconnais i södra Bourgogne för att titta närmare på utmanarna till de bästa vita bourgognerna.
Landskapsmåltid: Lappland
Sara Dupuich, som ligger bakom Lapplands läckra landskapsmåltid, har tagit avstamp i naturen. Till dessa tre rätter har munskänken Erik Grödahl föreslagit passande viner.
Rioja – inte bara dill och vanilj
Dillkryddigt, vaniljosande och smakrikt rött, det är rioja det. Eller? Nja. Svenskfavoriten från norra Spanien må ha genomgått flera smakförvandlingar genom åren – men nu är variationsrikedomen större än någonsin.
Vett och etiketter
Hur stor roll spelar utsidan för hur vi uppfattar ett vin? Karsten Thurfjell gräver djupt i vinetikettens betydelse och historia, från 1800-talets Tysklands till våra dagar.
Det bubblar i England
Det är svårt att inte jämföra mousserande viner från sydöstra England med Champagne, men vilka är egentligen likheterna? Det reder Helena Sandin, munskänk i Norrtälje, ut efter sin stipendieresa till Sussex och Kent.
Veritas: Leka blindbock
Till mitt barndomshems bibliotek hörde boken Teckna med högra hjärnhalvan av Betty Edwards. Bokens tes: om vi avbildar det vi verkligen ser, i stället för det vi tror oss se, kan vi alla bli skickliga tecknare.
Påtaglig pinotage
Pinotage väcker känslor – kanske för att den ofta ger upphov till viner som tar plats. Den 8 oktober firar vi denna sydafrikanska druva. Varför inte ta tillfället i akt och laga Sydafrikas nationalrätt bobotie?
Pratar du penfoldska?
Med en uppsjö av olika viner, varav många kryptiskt döpta med ordet Bin samt en siffra, är det lätt att gå vilse i Penfoldsdjungeln. Här får du guidning kring vinerna i den kollektion som lanseras 6 oktober i Sverige.
Möt producenten: Kellerei Bozen
Till skillnad från de flesta vinproducenter i Alto Adige, producerar kooperativet Kellerei Bozen/Cantina Bolzano en majoritet röda viner.
Veni, vidi, verdicchio
Sällsynt undervärderat, tveklöst lagringsdugligt. Det är kontentan av sökandet efter verdicchios ursprung och själ i italienska Marche.
Gott + gott = jättegott!
I USA finns ett osentimentalt förhållningssätt till mat och vin i kombination. Gott plus gott är lika med jättegott, svårare än så är det inte. Varmt välkommen att korka upp en jänkare till hamburgaren!
Värva och vinn 2023
Har du vinintresserade vänner som ännu inte är medlemmar i Munskänkarna? Se till att de går med nu så har du chans att vinna en vinväska.
Munskänkarna 65 år
Hurra för Munskänkarna som fyller 65 år och är ungdomligare än någonsin! Hur firar din sektion föreningens jubileum?
Årets bästa vin: Medlemmarnas val
Rösta på ditt favoritvin gjort på 100 procent chardonnay fram till den 15 oktober!
Veritas: Vinhaggans historia
Min fyraåriga dotter frågar om jag ”älskar alkohol”. Vi käkar middag. Hon och hennes syster dricker päronsaft, vi vuxna delar en flaska Jeunes Vignes de Xinomavro från Domaine Thymiopoulos.
Pikant pinot noir
Den 18 augusti får en av världens mest kända druvor stå i centrum. Får vi föreslå ett firande som kombinerar pinot noir med råbiff i modern tappning?
Till havs med Frida
Stjärnkocken Frida Ronge gifter japanska smaker och tekniker med hållbara nordiska råvaror. För In Vino har hon komponerat smakrika rätter från sjö och hav som passar till riesling.
Vingeologi i Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Papes geologiska historia och terroir är fokus i boken som just gett professor Georges Truc utmärkelsen "Best of the Best Wine Book of the year 2023". Gunnar Swenson fick en pratstund med författaren.
Lambrusco gör comeback
Efter att ha tagit sig igenom en popularitetsmässig bergochdalbana gör lambrusco comeback. Allt oftare syns de röda, svalkande bubblorna i våra glas, och nu är de seriösare än någonsin.
Möt producenten: Elena Walch
Elena Walch är arkitekten från Milano, som kommit att gå i spetsen för utvecklingen av kvalitetsviner i Alto Adige.
Medlemmarnas val: Chablis från Brocard
– Ett väldigt klassiskt vin från Chablis. Välbalanserat, fräscht och med tydlig mineralitet. Chablis har en unik stil och det här vinet uttrycker utmärkt det människor söker i chablisviner.
Grusade gårdsplaner?
Tänk dig att du stannar till hos en svensk producent och provar igenom vinerna. Som avslutning lastar du cykelkorgen med dina favoriter – som du handlat direkt på plats.
Möt producenten: Domaine Rabiega
Lars Torstenson är tillbaka på Domaine Rabiega där hans karriär som vinmakare startade för ett trettiotal år sedan. För Munskänkarnas Birgitta Magnusson berättar han hur han skapade historia med vinet "Clos Dière".
Det tyska pinotparadiset
Ett alltmer gynnsamt klimat och en ny generation vinmakare som revolterar mot traditionen – Baden har trätt fram som det förlovade landet för familjen pinot.
Taffelns drottning
Vad är det som gör det nödvändiga näringsintaget till en upplevelse att förvalta i minnets bank? Det vet Christina Möller som ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt mat och måltider.
Veritas: Framtiden kan spökskrivas
Låt mig börja den här krönikan med en personlig betraktelse av ett vin: ”Dom Perignon 2012 är som en sommardag i en flaska."
Mysig muscat
Den 9 maj sätter vi muscat i centrum. Denna druva uppträder i många olika skepnader, men här har vi valt att fokusera på det pärlande moscato d'asti och matchat det med den lättfixade desserten pavlova.
Möt producenten: Muri-Gries
Mitt i Alto Adiges centralort Bolzano ligger Muri-Gries som fortfarande är ett levande kloster, även om de aktiva munkarna är få.
Mäktigast i Vinsverige
Ulf Sjödin är mannen som sätter ramarna för vad vi svenskar dricker – och kommer att dricka. Men vem är han, och hur mycket har han egentligen att säga till om?
Det våras för Portugal
I det lilla landet med den stora mångfalden har den turbulenta historien blivit en tillgång. Här finns passion, tradition och inhemska druvor – allt det som dagens vindrickare vill ha.
Mullig malbec
Den 17 april hyllar vi Argentinas signaturdruva malbec. Här bjuder vi på Asado-inspiration – lagom till vårens ankomst!
Partners in wine
De tongivande profilerna i Munskänkarnas Brysselsektion, Gun och Urpo Merila, har i decennier sporrat och utmanat varandra att fördjupa sina vinkunskaper.
Smaka på Alperna!
Fäbless för enkel, hederlig och vinvänlig kokkonst? Då är Sydtyrolen något för dig. I Italiens nordligaste landsända förenas flera mattraditioner på ett unikt och fascinerande vis.
Möt producenten: Pfitscher
I Alto Adiges bästa pinot noir-område har familjen Pfitscher odlat druvor och producerat vin i sju generationer.
Veritas: När systemet kraschar
Vin är hantverk, drömmar, förhoppningar, njutning och ambitioner. Den andra sidan är slitsamt arbete, beslut och affärer. Om det som sker i maktens vinkorridorer talas det sällan om.
Nominera till Årets bästa vin 2023
Temat för 2023 års upplaga av Årets bästa vin – medlemmarnas val – är chardonnay. Tävlingen är nu öppen för nomineringar!
Amarone i 2018 års tappning
Fullt fokus på amarone var det för Munskänkarnas Gunnar Swenson som begav sig till Amarone Opera Prima i Verona för att prova årgång 2018 – och ta ett snack med presidenten för Consorzio Tutela Vini Valpolicella.
Argentinas första dam
Sedan 1981 har Susana Balbo brutit ny mark i Sydamerikas största vinland, bland annat genom att fokusera på vitt vin.
Möt producenten: Kellerei Eisacktal
På sluttningar med ibland upp till 60 procents lutning nerför alpsidorna samlar kooperativet Kellerei Eisacktal/Cantina Valle Isarco 135 vinodlare i den norra delen av Alto Adige.
Våga välja svenskt
Vinet får osten att sjunga, eller var det tvärtom? Oavsett vilket kan sången numera sjungas på svenska, när vårt lands goda ostar äntligen får sällskap av lokala viner.
Provningsidébanken: Uppskattade provningar
Varför gå över ån efter vin när ni kan inspireras av andra sektioners provningar? Här kommer tips på upplägg som genomförts i olika sektioner och uppskattats av medlemmarna.
Munskänk i Mästerkocksköket
Camilla Wahlman syns just nu i rutan i TV4:s Sveriges mästerkock. Förutom ett ovanligt gott handlag med mat är hon utbildad sommelier – och munskänk, hemmahörande i Östersundssektionen.
Stjärna på vinvärlden
Med uppdraget att kartlägga världens vinlistor har Krister Bengtsson skapat ett unikt koncept i Star Wine List.
Made in Mallorca
Glöm bulkvinerna som tidigare förknippats med vår äldsta charterdestination Mallorca. Numera duggar storsatsningarna tätt – och intressant nog har svenska aktörer haft fingrarna med i spelet.
Dyra droppar
Hur kan det vara så dyrt med ett glas vin på krogen? Mikael Mölstad gav sig ut i krogdjungeln för att söka svar på frågan vi alla ställer oss.
Förförisk furmint
Förknippar du furmint med dessertvinet Tokaji Aszú? Tänk om och tänk istället på torrt, matvänligt vin med syra och fräschör som stormtrivs ihop med torskrygg serverat med äpplig surkål och baconaïoli.
Så blir du bättre på blindprovning
Laddar du för att prova blint? Ta hjälp av proffset Peter Rabe som var med och tog Sverige och Munskänkarna till en delad tredjeplats i VM i blindprovning i Bordeaux 2020.
Maximalt klassiskt
På svenska middagsbjudningar sedan slutet av 60-talet och på plats 23 på Drinks Internationals lista över världens mest beundrade vinvarumärken 2022. Riojan Faustino I Gran Reserva går aldrig ur tiden.
Costa del Sol goes Jerez
51 förväntansfulla resenärer från Munskänkarna Costa del Sol samlades en onsdagmorgon i oktober för en bussresa till Årets vinort 2022: Jerez.
Fokus: Vit bordeaux
Under en sommarvecka 2022 besökte munskänken Bo Lennart Andersson, Gävlesektionen, Bordeaux för att fokusera på de vita vinerna från Graves, i synnerhet Pessac-Léognan. Här bjuder han på en fördjupning i ämnet.
Mineralitet – myt eller mätbart?
Är inslaget av terroir i ett vin verkligen mätbart – eller är det en metafor, ett bildlikt uttryck, för något annat? Det gör munskänken Urban Ekholm Laurin ett försök att reda ut.
Modern amore
Tänker du att amarone är en urmodig sockerbomb? Då har du nog inte hängt med. Munskänken Gunnar Swenson slår gärna ett slag för den moderna versionen av Italiens kanske fylligaste vin.
Bubblor!
Likt en nyslipad kniv skär det mousserande vinet genom de flesta smaker och konsistenser på matbordet. Inte konstigt då att bubblor rekommenderas där andra viner går bet.
Veritas: En fransk historia
Vad döljer sig bakom det fantastiska namnet Cru de Coy Enclave Yquem Sauternes 1921? Bergs Lars Hansson utforskar historien bakom en alldeles speciell butelj – en vindlande berättelse med rötter i franska revolutionen.
Vatten är det nya guldet
Ett lunchgräl ledde till tjänsten som hållbarhetschef. Mångsysslaren Erica Landin-Löfving har landat i Kalifornien, mitt i en vinindustri som står inför stora utmaningar.
Kära pärlor
Bubbel säljer så det knakar. Siffrorna för produktion, export och konsumtion pekar brant uppåt. Men det finns också mörka moln på himlen.
Orange utmanar runt bordet
När vitt vin görs som rött suddas skillnaderna ut. Häll orange i glasen och du utmanar serveringsreglerna.
Tiden talar för Alto Piemonte
Det går fortfarande att göra fynd i Piemonte. Det menar Per Hallerstig som besökt Alto Piemonte där vinerna generellt är mer lättillgängliga och mineraliska än sina ryktbara kusiner från Barolo och Barbaresco.
Il est arrivé!
Torsdagen den 17 november poppas primörvin på alla svenska vinbarer och -krogar med självaktning. Att det blivit en högtidsdag igen har vi Niklas Jakobson, vinimportör och nouveaufantast, att tacka för.
Östlig utflykt med Kristian Kielmayer
Är dina vinval oftast något av en västanfläkt? Kristian Kielmayer – den ungerske vin-experten med det tyskklingande namnet – förklarar varför vi borde titta österut mot vinlandet Ungern.
Veritas: Försvara förvarandet
Jakten på den perfekta vinförvaringslösningen inleddes med en fatlagrad Brunello di Montalcino prydd med tjusig etikett och avsevärt mycket dyrare än de flaskor jag brukade köpa.
Ny beteckning i Chianti Classico
Med den nya beteckningen UGA vill procenterna i Chianti Classico tydliggöra vinernas mångfald inom distriktet. Här får du chans att lära dig mer om den nya indelningen.
Värva och vinn
Har du vinintresserade vänner som ännu inte är medlemmar i Munskänkarna? Se till att de går med nu så vinner alla på det.
Vild sherryfest
Vid det här laget vet du att sherry är ett underbart matvin. Vi har kokat ihop några inspirerande vilträtter att njuta till ditt favoritvin.
Växtplats: Swartland
De unga, ambitiösa vinmakarna flockas i Swartland och förser numera marknaden med viner som ligger en bra bit ifrån det vi brukar förknippa med Sydafrika. Ett spännande exempel är paret David & Nadia.
Stjärnorna står rätt i Jura
Det som producerades i Jura brukade drickas upp i Jura. Louis Pasteur, kosmonauter och den mytomspunne naturvinsgurun Jules Chauvet från Beaujolais har bidragit till att ändra på den saken.
Nyfiken på: Anselmo Mendes
Anselmo Mendes betydelse för regionen Vinho Verde och för Portugal som vinland går knappast att överskatta. Smeknamnet ”Mr Alvarinho” speglar dock bara en bråkdel av hans förmågor.
Vin på burk: En trendig klimatkompis
Kan du tänka dig ett glas av ditt favoritvin upphällt ur burk? Om inte kanske det är dags att tänka om, för nu erövrar burkvinet världen.
Veritas: Vem vinner debatten på Vinstagram?
Det var en god tanke att sticka hål på hinnan av högtravande hybris och föråldrat fackspråk, att ta ner det som ter sig ogreppbart och göra vin roligt och tillgängligt för alla.
Vinbönder med en masterplan
Vill du bli vinbonde? Det är bara att sätta i gång menar paret Ivarsson på Arilds Vingård. Själva har de lyckats skapa Sveriges största vingård på femton år – och en av Europas mest ekologiska.
Jura: Burgundisk elegans hos Rijckaert
Hos Domaine Rijckaert finner du några av Juras mest välgjorda viner. Stilen är klassisk – med ett eko från Bourgogne.
Jura: Tillbaka till rötterna på Pignier
Pigniers ägor utgör ovanligt gynnsamma förutsättningar för biodynamisk odling, och sedan början av 2000-talet är de Demeter-certifierade.
Fördjupning: Jura
Följ med till vackra Jura – och producenterna Pignier och Domaine Rijckaert.
Norra Rhônedalens doldis Cornas
Cornas som vindistrikt är småskaligt överskådligt, men de hantverksmässiga vinerna är ännu något av nutidens doldisar i norra Rhône. Hur kommer det sig? Det har munskänken Birgitta Magnusson djupdykt i.
Tillbaka till rotstockarna i Chile
Länge har kraftfulla viner på cabernet sauvignon och carmenère varit liktydigt med chilenskt vin. Tack vare återupptäckten av bortglömd vingårdsmark har det blivit dags att nyansera bilden.
Veritas: Ett bra vin är ett bra vin
Han ryggade tillbaka så hastigt att han höll på att trilla av stolen. ”Men… det här kan du inte tycka om! Du gillar ju naturvin.”
Vin och ost i kombination
Vilket vin väljer du till ostbrickan? Här har vi samlat experten Helena Rosencranz från Ljusterö Ost & Delis tips på kombinationer som förgyller helgkvällarna.
Möt producenten: Cantina Santadi
Det röda vinet Terre Brune från Cantina Santadi har kallats för Sardinien på flaska. Vineriets vd, Massimo Podda, berättar varför.
Bara ett klick bort
Trots att det är laglig att sälja vin på distans lever nätvinhandlarna fortfarande i något slags utkant av konsumenternas horisont. In Vino har träffat två av de aktörer som erbjuder ett alternativ till Systembolaget.
Sherrymiddag på La Carboná
En stor del av finessen med sherry är att den passar till så många olika typer av mat. Det bevisas under ett besök på sherryinstitutionen La Carboná i Jerez.
Loireböndernas ideella naturvinsförening
För att råda bot på oklarheter, stötta professionella idealister och locka fler att producera naturvin har vinbönderna i Loire startat den ideella föreningen "Syndicat de défense des vins naturels" (SDVN).
Att svavla eller inte svavla...
Kommer naturviner fortsatt att vara nischprodukter för hipsters och vinsnobbar eller kommer de att bli mainstream och transformera hela vinindustrin? Det hänger på synen på svavel.
Rosa nyanser till maten
Rosévin syns sällan på middagsbordet. Aperitif, javisst, men sedan är det stopp. Tyvärr. För faktum är att det finns många skäl till att servera rosa viner genom hela måltiden. Här kommer fyra av dem.
Blindträff
Över ett glas cabernet franc från Loire berättar Cecilia Bundy hur hon övat upp sin blindprovningsförmåga till en exceptionell nivå.
Invigning av Årets vinort
I slutet av maj var representanter från Munskänkarnas riksstyrelse på plats hos Consejo Regulador i Jerez de la Frontera för den officiella invigningen av Årets vinort.
Växtplats: Willamette Valley
Oregons äldsta vindistrikt har fokus på pinot noir, idag huvudsakligen producerat i modern tappning med betoning på terroir, fräsch frukt och diskret fatbehandling. Ett gott– och mindre dyrt – alternativ till bourgogne!
Vilken sida tar du i vinets tvåpartisystem?
I vinets värld finns ett tvåpartisystem: Hör du till dem som säger lagringsdugligt eller röstar du på lagringskrävande?
Drömmen om en vingård
För Bengt Kvarnbäck och Cecilia Grönwall gick vägen till en egen vingård genom tillfälligheter, omständigheter och öppna sinnen. Följ med till Sydafrikas minsta vingård.
Gränslös matmix i Alsace
I Alsace har germanska och franska influenser blandats sedan urminnes tider. Här samsas örter, olivolja och vitlök med kummin och kål. Och tack vare det varierande vinutbudet hittar du alltid en perfekt kombination.
Bordeaux på bordet
För Mats Sterneby har ordet ”primör ”en annan betydelse än späda grönsaker med smak av vår. I stället handlar det om den förhandssniff på en årgång som ges under ”Bordeaux en primeur”.
Det går bra nu, Östersund
Vill ni också locka gäster som kan bli nya medlemmar i er sektion? Gör som Munskänkarna i Östersund och bjud in en ”lokal” kändis med vinanknytning.
Urbana vinerier
De poppar upp i metropoler som New York, Portland, London, Tokyo, Sydney och Bryssel. Och här i Sverige finns exempel i bland annat Göteborg och Solna. Fenomenet urbana vinerier tycks vara här för att stanna.
Vidga vyerna: Serbien
Hur mycket serbiskt vin har du provat? Troligtvis för lite. Faktum är att det är ett av de länder på Balkan där det händer mest just nu, tack vare unga, entusiastiska vinmakare. Här får du skälen att vidga dina vyer.
Gamla druvor och nya regler
Genom att ha haft Jerez historia för ögonen ligger Alberto Orte plötsligt i framkant. Snart blir de ”bortglömda” druvsorter han har i sina vingårdar, bland annat vijiriega blanca och perruno, tillåtna i sherry.
Checka in på bodegan
Tajmingen var långt ifrån den bästa. Mitt under brinnande pandemi slog världens första sherryhotell upp portarna i Jerez. Men trots det har Tío Pepe Hotel varit fullbelagt sedan starten.
Ge druvan du älskar att hata en andra chans
Du har säkert hört historien om kroggästen som avböjer kyparens förslag på vin med ett tvärsäkert: ”Jag tycker inte om chardonnay. Däremot skulle jag vilja ha en chablis.”
Växtplats: Wien
Det finns bara en enda vinregion i hela världen som kan stoltsera med ett så centralt läge som Wien. Här finns 580 hektar vingårdsmark och 138 vinerier – och en spännande specialitet att upptäcka.
Rubén Sanz Ramiro
På PM & Vänner kan du alltid räkna med ett stort utbud av sherry på glas. Det är tack vare den spanskfödde chefssommelieren Rubén Sanz Ramiro som upptäckte de sydspanska vinerna när han arbetade på The Fat Duck i London.
Syskonkärlek i Bourgogne
Saint-Aubin har kallats fattigmans-meursault, men knappast länge till. Vi gör ett nedslag i syskonappellationerna Meursault och Saint-Aubin för att undersöka sakernas tillstånd på plats.
En flygande mästare
Det finns cirka 400 personer i världen som kan kalla sig MW, master of wine. Vi har träffat en av dem, Madeleine Stenwreth. Med bas i Karlstad, men med hela världen som arbetsfält, så är hon ständigt på väg.
Med fino och manzanilla i köket
Sherry till och i maten är en underbar kombination. Vi har tagit hjälp av både kockar och en sherryexpert för att få de bästa tipsen på vad vi äter till fino och manzanilla.
Nya In Vino – snart i din brevlåda
Premiärnumret av Munskänkarnas nya medlemsmagasin In Vino har nu skickats till tryck. Under vecka 3 eller 4 kan du se fram emot att det dyker upp hos dig.
Nominera till Årets bästa vin 2022 här!
Temat för 2022 års upplaga av Årets bästa vin är Spanien och de tre kategorierna är rött respektive vitt vin samt sherry.
Varför In Vino?
Undrar du över varför Munskänken bytts ut mot In Vino? Här får du svar på det – och lite till.
Kombinera sherry och sill
Det sägs att endast öl och nubbe fungerar till sillen, men då har man inte analyserat smakerna och känt efter. I vanlig ordning väljer vi vinet först och sillarna därefter. Sillsorterna är nämligen väldigt olika.
Bandol
Åtta sydfranska kommuner räknas in i vinområdet Bandol, som ligger mellan hav och berg. Tre av kommunerna doppar tårna i medelhavet, medan de övriga fem...
Är vin som pölsa?
Lever ett vin eller är det lika dött som pölsa? I senaste Munskänken (nr 6, 2021) resonerar Ulf Jansson kring vin med ålder och kan konstatera att den som vill smaka ett vin som är moget, också måste vara beredd på...
Gurkgazpacho och champagne
Gurkgazpacho passar utmärkt på en somrig vegobuffé eller som en starter. Servera kyld med ett glas champagne för bästa feststämning.
Kombinera vin & mat
Det finns en uppsjö viner att välja, här en mustig pinot noir från Californien.
Grillade karréspett
Laga spetten på grillen för extra sommarkänsla och okomplicerad utomhusfest. Den saftigt goda fläskkarrén gör alltid succé på grillen. Välj svenskt ursprung om möjligt och gärna ekologiskt - det smakar mycket bättre.
Quiz – lite svårare nivå!
Sista veckan nu, dags för tävlingsexamen 😊. I det här quizet får du användning av dina lite mer specifika vinkunskaper. Lycka till!
Korsord med vintema!
Den här veckan gäller det att vara lite fyrkantig. Här får du användning för dina färdigheter i både vinkunskap, associationsförmåga och rättstavning i det kluriga korsordet på tema vin. Lycka till!
Din bästa vinbild!
Munskänkarnas medlemstävling om vin pågår för fullt. Missa inte att vara med! I denna veckas utmaning vill vi att du skickar oss din bästa vinbild!
Upptäck vinprovning
För dig som ännu inte upptäckt att vinprovning är enkelt och roligt, så finns här tre kortfilmer som tar dig med på vinprovningsäventyr som lär dig grunderna.
Viura med Bacalao
Druvans ursprung sägs vara Vilafranca del Penedès i Katalonien och därifrån har den spridits till bl.a. Roussillon där den går under namnen Maccabeu, Rioja och Rueda.
Årets bästa vin 2021
Nu är omröstningen avslutad. Det kom in över 1000 röster. Inom kort kommer vi att berätta vilka viner som vann.
Vart är vi på väg?
I veckans tävling åker vi mot smakfulla mål… men vart? Fortsätt delta i Munskänkarnas medlemstävling på webben. Deltävlingar varje tisdag med fina veckopriser.
Quiz
Missa inte Munskänkarnas nya medlemstävling. I quiz och korsord kan du testa dina vinkunskaper. I andra utmaningar handlar det om att visa sin kreativitet. Deltävlingar varje tisdag med fina priser.
Kräftbisque à la Mats
Chablis, en klassiker som av något skäl fått en stämpel i Sverige av att vara perfekt till räkor. Varför, kan man undra då räkor är så söta och salta att de förminskar vinet till nästan ingenting.
Toppa med lingonsylt
Passar ett rött vin från norra Spanien med raggmunk och hur står sig de vita från samma område med smörstekt torsk?
Vin och sparris
Sparris och vin är svårt sägs det. Nu är våren på väg och då är det snart sparristider. Varför då inte bevisa att det visst går bra att kombinera vin och sparris?
Cassoulet à la Roussillon
Roussillon, den sydliga delen av Languedoc-Roussillon, har en egen stil även om det finns likheter med Languedoc. Vinerna har lite mer fokus på den syrarika och fylligt bäriga druvan carignan.
Snabbkurs - Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon är en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc och snacka om begåvad telning. Ingen annan rödvinsdruva ger så många karaktärsfulla viner från så många olika distrikt.
Svenska viner en bubblare
Även om Sverige länge varit för svalt för vinodling så har svensk vinproduktion fått ett lyft de senaste åren.
Unik mångfald i liten vinregion
För att provsmaka ett vin från Sachsen måste man resa dit, eftersom i stort sett allt vin som produceras i regionen också säljs på plats. På bilden: Vinbonden Klaus Zimmerling
Jurtschitsch – namnet är svårt att uttala men deras viner är lätta att dricka
De österrikiska vinbönderna Alwin och Stefanie Jurtschitsch jobbar ekologiskt och gillar att experimentera med vin.
Eleganta viner i Spaniens Bourgogne
I El Bierzo i nordvästra Spanien är klimatet både atlantiskt och kontinentalt. Här finns svalkande berg och gröna dalar och en luftfuktighet som bidrar till att vinerna från regionen upplevs som fräscha och friska.
Vinresor
Knutet till vår medlemstidning ger Föreningen Munskänkarna ut en resebilaga med vinresor två gånger per år. Resebilagan röner alltid stort intresse bland våra medlemmar.
Druvor
Här kan du fördjupa dig i druvornas värld. Druvorna har presenterats i Munskänkarnas nyhetsbrev under flera år, varför hänvisningar till viner kanske inte längre är aktuella.
Kombinera vin & mat
Toast Skagen är i grunden en räkröra på smörstekt bröd toppat med löjrom. <br />Smörstekningen ger en av de tongivande smakerna mot vinet och kräver framförallt fyllighet.<br /><br />Räkorna har sältan som går ihop tillsammans med lite