athiri
Grön druvsort som härstammar från Grekland. Denna medeltidigt till sent mognande vinstock är mottaglig för mjöldagg men motståndskraftig mot torka. Dess fullständiga namn är Athiri Aspro. Den röda sorten Athiri Mavro är en färgmutation (eller vice versa).
Historia
Det antas att sorten användes för produktion av de berömda Malvasia-vinerna, som skeppades från den historiska grekiska hamnen Monemvasia redan på 1200-talet. DNA-analyser som genomfördes 2007 motbevisade antagandet att den är identisk med sorten Thrapsathiri, men släktskapet är okänt.
Spridning
Odlas på vissa Egeiska öar: Kykladerna, Peloponnesos och även på fastlandet i Makedonien på Halkidiki-halvön. På Rhodos används den för tillverkning av det torra vita vinet ”Athiri de Rhodos”. På Santorini odlas den i den traditionella Kouloura-formen och används främst för blandningar tillsammans med sorten Assyrtiko. På Kreta blandas den med Thrapsathiri och Vilana för att göra Peza-vin. Den används också som bordsdruva. Druvsorten odlades 2016 på totalt 577 hektar, dock med en nedåtgående trend (statistik från Kym Anderson)
Doft och smak
Den ger ett friskt, fruktigt vitt vin med måttlig syra- och alkoholhalt och lime-smak.
Övrigt
Druvan har 8 kända synonymer: Asprathiri, Asprathiro, Asprothiri, Asprothiro, Athiri, Athiri Lefko, Athiri Leyko och Athyri. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr: 744