athiri

Grön druvsort som härstammar från Grekland. Denna medeltidigt till sent mognande vinstock är mottaglig för mjöldagg men motståndskraftig mot torka. Dess fullständiga namn är Athiri Aspro. Den röda sorten Athiri Mavro är en färgmutation (eller vice versa).

Historia

Det antas att sorten användes för produktion av de berömda Malvasia-vinerna, som skeppades från den historiska grekiska hamnen Monemvasia redan på 1200-talet. DNA-analyser som genomfördes 2007 motbevisade antagandet att den är identisk med sorten Thrapsathiri, men släktskapet är okänt.

Spridning

Odlas på vissa Egeiska öar: Kykladerna, Peloponnesos och även på fastlandet i Makedonien på Halkidiki-halvön. På Rhodos används den för tillverkning av det torra vita vinet ”Athiri de Rhodos”. På Santorini odlas den i den traditionella Kouloura-formen och används främst för blandningar tillsammans med sorten Assyrtiko. På Kreta blandas den med Thrapsathiri och Vilana för att göra Peza-vin. Den används också som bordsdruva. Druvsorten odlades 2016 på totalt 577 hektar, dock med en nedåtgående trend (statistik från Kym Anderson)

Doft och smak

Den ger ett friskt, fruktigt vitt vin med måttlig syra- och alkoholhalt och lime-smak.

Övrigt

Druvan har 8 kända synonymer: Asprathiri, Asprathiro, Asprothiri, Asprothiro, Athiri, Athiri Lefko, Athiri Leyko och Athyri. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr: 744

  • BETYG

    13,5
    279:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Grekland
    94665
    Ung, fruktig doft med smågodis, hallon, gula plommon, persika och fin mineral. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och en rund kropp med ett elegant avslut med mineralsälta. 13 %. 600 fl.