Frankrike, Korsika

Allmänt

Den cirka 8 700 km² stora ön (franska: Corse) ligger c:a 170 kilometer sydost om Frankrikes kust. Det är den fjärde största ön i Medelhavet och 2022 uppgick de korsikanska vingårdarnas areal till 5 782 hektar. Det finns 295 vinodlare, 135 enskilda vinproducenter samt 4 kooperativ till vilka 160 odlare levererar druvor. Av produktionen säljs 45% i Frankrike, 35% konsumeras på ön och resterande 20% går på export. Öns läge, dess bergiga geografi samt dess rika flora och fauna har lett till att den fått smeknamnet "l’Ile de Beauté" = skönhetens ö.

Historia

Ön har under historiens gång styrts av bl a etrusker, greker och romare. I slutet av 1000-talet tog Pisa kontroll över ön men utkonkurrerades på 1100-talet av Genua. Förutom perioder då den togs över av Aragonien mellan 1296 och 1434 och Frankrike mellan 1553 och 1559 förblev ön under genuesisk kontroll till den köptes av Frankrike 1768. Åren 1755–1769 var Korsika en oberoende republik. 1789 införlivades ön med Frankrike. En viktig person är Napoleon Bonaparte, som föddes i staden Ajaccio. Som kejsare gav han sin hemö det speciella privilegiet att sälja vin utan att betala skatt. I mitten av 1800 -talet fanns det fortfarande cirka 20.000 hektar vinodlingar och tre fjärdedelar av befolkningen levde av vinodling. Under 1860-1870-talen kollapsade dock denna odling fullständigt på grund av phylloxeran. Det var inte förrän i början av 1960-talet som vinodlingen återupplivades av franska algerier. De planterade ett stort antal massproducerande druvsorter. EU initierade emellertid en röjning av vinodlingar på 1980-talet. Masssorterna ersattes i stor skala av ädla druvsorter och vinodlingsarealen minskades till dagens ca 5 800 hektar, vilket i hög grad har bidragit till en ordentlig kvalitetshöjning.

Vinlagar

Korsika har 1 IGP (Indication Géographique Protégée) och 9 AOPs (Appellations d’Origines Protégées). 2022 uppgick produktionen till 375 500 hl vin varav 237 499 hl klassades som IGP, 121 108 hl AOP och 16 914 hl som Vin de France. 70% är rosé, 17% rött, 13% vitt eller sött. 33 olika druvsorter odlas på ön. 6 av dem sticker ut och är erkända som de mest utbredda på Korsika: Niellucciu, Sciaccarellu, Vermentinu, Aleaticu, Biancu Gentile och Muscat petits grains. De 9 AOPs utgörs av 1 regional appellation: Vins de Corse, 2 Cru-appellationer: Patrimonio och Ajaccio, 5 Village-appellationer: Corse Porto-Vecchio, Corse Figari, Corse Sartène, Corse Calvi och Corse Côteaux du Cap Corse samt 1 Vin Doux Naturel-appellation: Muscat du Cap Corse.

Geografi

Korsika ligger i den västra delen av Medelhavet, ca 12 km norr om Sardinien, 83 km väster om Toscana och 171 km sydost om Menton på Côte d'Azur. Ön är skogig och bergig, med en sydkust med höga klippor (Bonifacio). Det kortaste avståndet mellan det franska fastlandet och ön, från Cap Martin (Alpes-Maritimes) till Pointe de la Revellata (nära Calvi), är 164 km. Ön ligger 83 km från det italienska fastlandet och 27 km från öarna i den toskanska skärgården (Capraia).

Klimat

Ön har medelhavsklimat och klimatet är soligare än i det franska huvudlandet (France métropolitaine) med varma somrar och soliga höstar med lite regn. Läget vid Medelhavet och de många bergen medför dock relativt stora väderväxlingar med olika klimatförhållanden. De höga bergstrakterna som är fuktiga även under sommaren och temperaturen är betydlig lägre än vid kusten. Några bergstoppar är snötäckta ända upp till sex månader. Ovanför 1 400 meter över havet förekom mellan 1960-talet och 1980-talet enstaka frostnätter även under sommaren.

Övrigt

Bland de odlade drusorterna kan nämnas den blå druvan Niellucciu som är synonymt med Sangiovese i Italien. Neillucciu är den mest odlade druvan och odlas på c:a 35% av den korsikanska odlingsytan. Främst odlas den i AOP Patrimoine på den norra delen av ön. Den blå druvan Sciaccarellu härstammar också från Italien där den kallas Mammolo. Den täcker 15% av öns odlingsareal och odlas huvudsakligen i AOP Ajaccio och AOP Sartène. Den gröna druvan Vermentinu odlas över hela ön, är mycket vanlig i hela Medelhavsområdet och kallas även Rolle i södra Frankrike. Liksom i många andra länder odlas den gröna druvan Muscat à petit grains blanc över hela ön. På Korsika benämns den även Una Muscatella, Muscadella eller Moscatella. Till följd av dess höga sockerhalt och syrahalt används den ofta för söta och förstärkta viner. För övrigt kan nämnas druvorna Barbarossa, Carcaghjolu Neru, Minustellu, Genovese och Biancu Gentile.