
Spanien, Extremadura
Den självstyrande regionen med huvudstaden Mérida ligger i sydvästra Spanien och omfattar 41.634 km² i två provinser. Extremadura Alta i norr är i stort sett identisk med provinsen Cáceres. Den södra och något bördigare delen av Extremadura Baja runt floden Guadianas lopp motsvarar ungefär provinsen Badajoz. Landskapet gränsar i väster till Portugal (Alentejo), i söder till Andalusien, i väster till Kastilien-La Mancha och i norr till Kastilien-León. Kastilien-La Mancha och Extremadura är en del av det vidsträckta landskapet Meseta-platån. Regionen delas i två halvor av bergskedjorna Sierra de Guadalupe och Sierra de San Pedro. Namnet Extremadura härstammar från latinets Extrema Dorii - ”Dueros yttersta delar”, eller snarare ”vid andra änden” av Duero, med hänvisning till dess läge söder om denna flod - som användes för att beteckna de territorier som ligger söder om Dueros flodområde och dess bifloder.
Historia
Extremadura är Spaniens fattigaste region. Den dock extremt bördiga regionen är hem för fårskötsel, olivodling och vinodling. Inte bara vin, utan även många lokala specialiteter med skyddad ursprungsbeteckning (DO). Hit hör den berömda ”Jamón Dehesa de Extremadura” (Jamón Ibérico), skinkan från den svarta iberiska grisen som lever fritt i ekskogarna och livnär sig på ekollon, ostar som ”Ibores” gjord på getmjölk, ”Torta del Casar” och ”Queso de la Serena” gjord på fårmjölk samt olivolja och rökt paprika.
Vinlagar
Det finns bara ett DO-område som heter Ribera del Guadiana i söder (Extremadura Baja) och ett IGP-område för hela regionen som heter Extremadura. En stor del av det vin som produceras här används dock för destillering av sprit. Vinproduktionen domineras av flera stora vinodlarkooperativ (Sociedades Cooperativas
Klimat
I söder kännetecknas Medelhavsklimatet av varma, torra somrar och milda vintrar, medan det i norr är tempererat atlantkontinentalt. Jordmånen består av näringsfattig skiffer, näringsrik alluvial jord, sand och lera.
Övrigt
Regionen räknas som Spaniens fjärde största vinregion. Tack vare D.O. Ribera del Guadiana har kvalitetsviner med mineralsmaker börjat att tillverkas – från att tidigare mest ha producerat bulkviner till vinproducenter i Italien och Frankrike. En unik druva som bara finns i regionen är Pardina, en frisk druva som smakar citrus och mineraler. Vingårdarna täcker 80.000 hektar. Viktiga rödvinssorter är Tempranillo, Garnacha Tinta, Syrah och Cabernet Sauvignon, de viktigaste vitvinssorterna är Alarije, Pardillo, Pardina, Cayetana Blanca, Pedro Ximénez, Borba , Macabeo och Chelva. Vinodlingsområden
Bedömda viner
-
BETYG
15349:-Ej prisvärt
94334Avrundad, mogen doft med gula plommon, bokna äpplen, nougat, ljus choklad och lite fat. Medelfyllig, torr, mogen, rund och nyanserad smak med fin mousse, balanserad syra, riktigt bra längd och aningen jordig avslutning. -
BETYG
13165:-Ej prisvärt
Speciell, fruktig/blommig doft av liche, sharonfrukt och vita liljor. Intensivt anslag med en speciell, inte helt ren kryddig/blommig smak av harts, krita med frisk fruktsyra och ett torrt avslut. -
BETYG
1289:-Prisvärt
Lätt fet doft med inslag av ananas vanilj och honung . Smak med rik sötma som döljer fruktsyrorna. 60% Moscatel, 40% Macabeo