lambrusco

Den italienska termen (även Lambrusca) betyder "vild vinstock". Den romerske författaren Cato den äldre (234-149 f.Kr.) nämnde redan en Lambrusco-sort och kallade den "Trecenaria" (trehundra) eftersom den gav 300 amforor vin per jugerum (motsvarande ett tunnland). Många sorter som valts ut och förädlats från vilda vinstockar kallades Lambrusco. Det är alltså inte en enskild druvsort eller en familj av druvsorter, utan termen används i otaliga druvsortsnamn och synonymer. Lambrusco-viner var tidigare massproducerade och var den typiska vardagsdrycken på italienska pubar. I Italien används Lambrusco-sorter främst för att producera fruktiga Frizzante (mousserande viner) eller Spumante enligt Méthode charmat (tankjäsning), men även många stilla viner.

Historia

Begreppet Lambusco omfattar ett femtontal olika druvor: Lambrusca, Lambruschino = Uvalino Lambrusca di Alessandria (Crovet, Lambrusco di Alessandria, Moretto, Neretto di Alessandria), Lambrusca Vittona (Vittona), Lambruschetto (Crovino, Lambruschetta, Malaga), Lambrusco = Abrusco (men också många andra sorter som listas här), Lambrusco a Foglia Frastagliata, Lambrusco Nostrano = Enantio, Lambrusco a Foglia Tonda, Lambrusco Casetta = Casetta, Lambrusco Barghi (Lambrusco Bardi, Lambrusco Corbelli, Lambrusco di Rivalta), Lambrusco Benetti, Lambrusco de Alentejo = Parraleta, Lambrusco dei Vivi = Perla dei Vivi, Lambrusco di Fiorano (Lambrusco del Pellegrino, Lambrusco Oliva Grosso, Lambruscone), Lambrusco di Sorbara (Lambruschetta di Sorbara, Lambrusco Sorbarese), Lambrusco Grasparossa (Lambrusco di Castelvetro, Scorzamara), Lambrusco Maestri (Grappello Maestri, Lambrusco di Spagna), Lambrusco Marani, Lambrusco Mendoza = Sangiovese, Lambrusco Montericco (Lambrusco/Lambruscone di Montericco, Lambrusco Selvatica), Lambrusco Oliva (Lambrusco Mazzone, Olivone), Lambrusco Peduncolo Rosso (Lambrusco del Picol Ross, Lambrusco Pjcol Ross), Lambrusco Salamino (Lambrusco Galassi, Lambrusco di Santa Croce), Lambrusco Sgavetta = Sgavetta, Lambrusco Viadanese (Grapello Ruperti, Mantovano, Montecchio).

Spridning

Lambrusco-sorter är särskilt vanliga i regionerna Emilia-Romagna och Piemonte, men även i Puglia, Basilicata, Lombardiet, Sicilien och Trentino-Alto Adige.

Övrigt

I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 6692