lambrusco maestri
Blå druva som härstammar från Italien. Druvan är mycket produktiv.
Historia
Har förmodligen fått sitt namn efter kommunen Villa Maestri i provinsen Parma i Emilia-Romagna. Härstamningen är okänd.
Spridning
Odlas främst i provinsen Reggio Emilia, men även i Modena och Parma. Mindre mängder finns också i Puglia. Den är tillåten i DOC-vinerna Colli di Parma, Lambrusco Mantovano, Reggiano och Orta Nova, bland andra. Den italienska odlingsarealen uppgår till 5 610 hektar med en starkt uppåtgående trend. I Argentina odlas den på 48 hektar. 2016 odlades druvan på totalt 5657 hektar vilket placerar den på 104:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik från Kym Anderson).
Doft och smak
Ger rustika, tanninrika röda viner med jordgubbsarom som används för framställning både stilla och mousserande viner.
Övrigt
Druvan har 5 kända synonymer, däribland: Grappello Maestri och Lambrusco di Spagna. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 6693
Bedömda viner
-
BETYG
13169:-Prisvärt93649Ung fruktig doft med blåbär, mörka plommon, körsbär, jordgubb och mineral. Torr, medelfyllig smak med ett pärlande anslag, medelhög syra, och en bra längd med syra och frukt i slutet. Ekologiskt. 12,5 %. 2400 fl. -
BETYG
1179:-Ej prisvärt2694Fruktig, lite utvecklad doft med körsbär och röda bär i tonerna. Torr, fruktig, pärlande smak med strävhet, fin syra och skaplig längd med bäraromer. 9,5 %. -
BETYG
14179:-Ej prisvärt92116Fruktig doft med körsbär, skogsbär och ek. Medelfyllig, fruktig smak med pigg attack, sammansatt mittparti med strama tanniner och bra syra, schysst längd och gott slut. Lättsamt. 12 %. Lambrusco di Salamino, Ancelotta 35, Lambrusco Maestri, 20.<br>