Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    16
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    12330
    Stor, öppen doft med smörkola, röda bär, körsbär, jordbuggar och mineral. Torr, medelfyllig smak med drygt edelhög syra, kralliga tanniner som fyller hela gommen och en småvarm avslutning. 15 %.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Piemonte, Alta Langa
    7949
    Stor doft med röda mogna äpplen, hallon, lime och kalkig mineral. Torr, medelfyllig smak med fin rondör, edelhög behaglig syra, yvig mousse och en juste beska i avslutet. 3 g/l socker. 12,5 %.
  • BETYG

    12
    99:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino
    5411
    Öppen rödfruktig doft med skogshallon och smultron i en läcker kostym. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med fråsch syra, torra, finkorniga tanniner och en slank avslutning. 6 g/l socker. 13 %.
  • BETYG

    14
    139:-
    Fynd i sin prisklass
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Trento
    7567
    Öppen, stor doft med gröna äpplen, citrus, gula plommon och mineral. Torr, medelfyllig smak med medelhög, fräsch syra, yvig mousse och en bra längd. 4 g/l socker. 12,5 %.
  • BETYG

    11
    89:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien
    75922
    Ung fruktig doft med hallon och smultron. Torr, knappt medefyllig smak med en söt fruktavslutning. 6 g/l socker. 12 %.
  • BETYG

    16
    500:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
    32145
    Varm, bärig doft med kryddor, plommon, körsbär och fat. Torr, fyllig, rik, sötfruktig smak med drygt medelhög syra avrundade tannier och en lång varm avslutning. 9 g/l socker. 16,5 %.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    95435
    Utvecklad, rödfruktig doft med hallon, rosor, körsbär, viol och lakrits. Torr, medelfyllig smak med balanserad, drygt medelhög syra, intensiva men finkorniga tannier i ett elegant, stramt slut. 14 %. 6000 fl.
  • BETYG

    16,5
    799:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella
    95425
    Utvecklad doft av av nypon, röda plommon, körsbär, cassis, örter och fat. Torrt, drygt medelfyllig smak av torkade frukt och bakkryddor med knappt medelhög syra, balanserade tanniner och ett stadigt, alkoholvarmt slut med viss beska. 16 %. 480 fl.
  • BETYG

    16
    419:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    95412
    Utvecklad doft av torkade örter, viol, lakrits, mörka körsbär, katrinplommon, kompost, lövhög och mognadstoner. Torr, medelfyllig, nyanserad smak med utvecklade aromer, medelhög syra, integerade tanniner och ett långt, komplext slut med balans. 14,5 %. 1200 fl.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    93877
    Mogen doft av nypon, torkad mörk frukt, mörk choklad, murket trä, mandelmassa och torkade örter.Torr, medelfyllig, koncentrerad och nyanserad smak med medelhög syra, fint integrerade tanniner och ett långt, komplext och moget avslut. 13,5 %. 600 fl.
  • BETYG

    15
    329:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Veneto, Lessini
    95621
    Nynserad, mogen doft med nougat, nötter och mogna äpplen. Torr, medelfyllig smak med yvig mousse, medelhög syra och ett syrligt avslut. 12,5 %. 720 fl.
  • BETYG

    15,5
    359:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    91184
    Öppen, fruktig doft med röda och gula äpplen, äppelmos, grillad citron och mineral. Torr, medelfyllig, pigg smak med drygt medelhög syra, bra mousse och en nyanserad längd. 12,5 %. 3600 fl.
  • BETYG

    12
    169:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Emilia
    95332
    Dämpad doft av björnbär, blåbär, rost och våt jord. Torr, medelfyllig, mörkbärig smak med pärlande mousse, medelhög syra och ett torrt, lite jordigt slut. Ekologiskt. 12 %. 2400 fl.
  • BETYG

    14
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    95434
    Murrig doft av mörka bär, murket trä, svartpeppar och kryddskåp. Torr, drygt medelfyllig, mörkfruktig, syrlig smak med drygt medelhög syra, rustika tanniner och ett jordigt, syrligt slut. 15 %. 3600 fl.
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien
    95323
    Något utvecklad doft av sandelträ, mörka körsbär, mörka plommon, pinje, gummi och lite volatila syror. Torr, medelfyllig, friskt bärig och örtig smak med hög syra, stillsamma tanniner och ett torrt, syrligt slut. 13 %. 4800 fl.
  • BETYG

    13
    169:-
    Prisvärt
    Sött vin Sött vin
    Italien, Piemonte, Moscato d'Asti
    90349
    Aromatisk doft av apelsinblom, inlagd persika, inlagd citron och gelegodis. Söt, medelfyllig, sötfruktig smak med en pärlande känsla med knappt medelhög syra och ett gott blommigt, piggt slut. 5 %. 4200 fl.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    95435
    Utvecklad, rödfruktig doft med hallon, rosor, körsbär, viol och lakrits. Torr, medelfyllig smak med balanserad, drygt medelhög syra, intensiva men finkorniga tannier i ett elegant, stramt slut. 14 %. 6000 fl.
  • BETYG

    16
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    92391
    Stor fruktig doft med violer, violgodis, rosor, blodapelsin och lätta röda bär. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, sträva, intensiva tanniner och ett långt, varmt och kryddigt slut. 14 %. 6900 fl.
  • BETYG

    16
    549:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    95333
    Öppen, rödbärig doft med visst volatilt stick, hallon, mörka körsbär, russin och fat. Torr, medelfyllig smak med drygt medlhög syra, intregrerade, stora tanniner och ett långt syrligt och strävt slut med viss värme. 14,5 %. 600 fl.
  • BETYG

    13,5
    189:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    90010
    Öppen doft med röda bär, körsbär, salvia, lite tvål och smörkola. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra, drygt medelstora tanniner och ett bra, torrt slut. 13 %. 8400 fl.
  • BETYG

    13
    179:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dogliani
    95319
    Ung, örtig och bärig doft med skogshallon, röda äpplen, plommon, björnbär och röda vinbär. Torr, medelfyllig smak med knappt medelhög syra, strama tanniner och en fin längd. 12,5 %. 6000 fl.
  • BETYG

    14,5
    253:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dolcetto d'Al
    95413
    Ung, bärig doft med hallon, plommon, björnbär, blåbär, tranbär och rök. Torr, medelfyllig, bärig smak med knappt medelhög syra, och bra tanniner i fräscht avslut med strävhet och syrlighet. 13,5 %. 1200 fl.
  • BETYG

    14
    249:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    2103
    Stor, fin doft med gula äpplen, gummi, kokt ris, brödighet och autolyskaraktär. Torrt med stor mousse. Medelfylligt, med drygt medelhög, skarp syra. Syrligt, lite kort avslut. 12 %.
  • BETYG

    15,5
    269:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, IgT
    95423
    Utvecklad, fruktig doft med mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär, kolabönor och fat. Torr, drygt medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra och mogna tanniner med ett långt, fruktstramt slut. 13,5 %. 3900 fl.
  • BETYG

    10
    99:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Rosso di Montepulciano
    20112
    Liten doft med röda bär och en liten botti-ton. Medelfylligt med tydligt medelhög, torr strävhet och drygt medelhög syra. Kort avslut med viss avsaknad av frukt. 14 %.
  • BETYG

    11,5
    119:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Veneto, Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene
    7965
    Stor, blommig, aromatisk doft med druvor, stenfrukt, nässlor och örter. Torrt med stor, aggressiv mousse. Medelfylligt med medelhög syra och gröna pärontoner. Endimensionellt mittparti och ett kort, syrligt avslut. 11 %.
  • BETYG

    18
    2199:-
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Bolgheri
    95329
    Öppen, generös, bärig doft med svarta vinbär, mogna plommon, orökta charkuterier, örter och ny ek. Torr, fyllig smak med genereös frukt, medelhög syra, täta och lite tuggiga tanniner och en lång, gererös och komplex eftersmak. 15 %. 660 fl.
  • BETYG

    16,5
    649:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, IgT
    90019
    Utvecklad doft med röda och mörka bär, körsbär, svarta vinbär, mörka plommon, multna löv och fat. Torr, drygt medelfyllig mörkbärig smak med drygt medelhög syra, drygt medelhög strävhet och ett småvarmt slut med fattoner. 14 %. 600 fl.
  • BETYG

    12
    149:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Veneto, Soave
    20108
    Knuten, gulfruktig doft med mandel och vita blommor. Torrt, medelfylligt med medelsyra. Ok balans och ett både syrligt och lite beskt avslut. 12 %.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Bolgheri
    4705
    Medelstor doft av mörka bär och en liten rökighet. Medelfylligt, med hög strävhet, medelhög syra och vanilj/ekfatstoner. Torrt avslut med ekfatstoner. 14 %.
  • BETYG

    14
    239:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Marche, Verdicchio di Matelica
    93829
    Ung, fruktig doft med citrus, gula och gröna äpplen och en dammig mineral. Torr, fruktig, medelfyllig smak med relativt hög syra och avslut med inslag av beska. Ekologiskt. 14 %. 1200 fl.
  • BETYG

    14
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    92369
    Fruktig doft med körsbär, hallon, smultron örter, fat, söta bakkryddor och lakrits. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med fin syra, integrerade tanniner och en bra längd och rent, fast slut. Ekologiskt. 13,5 %. 4800 fl.
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    54921
    Öppen, fruktig doft med skogshallon, körsbär, blåbär och färska örter. Torr, medelfyllig rädbärig smak med medelhög syra, fina med intensiva tanniner och ett långt, läskande slut.13,5 %. 7200 fl.
  • BETYG

    15
    249:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    90219
    Något återhållen doft med svartvinbärsvingummi, hallon,röda vinbär, rosor och lite fat. Torr, medelfyllig, fruktig smak, drygt medelhög syra, fina, relativt intnsiva tanniner och ett långt läskande, fruktigt slut. 14, 5 %. 2400 fl.
  • BETYG

    14
    269:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Cerasuolo di Vittoria
    95227
    Utvecklad, men något dämpad, doft av torkade örter, körsbär, mörka plommon, tomat, blomster samt blodapelsin. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra, sirligt syrlig smak av citrus och kryddor, sandiga tanniner och syrligt, torrt slut.
  • BETYG

    14
    209:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dolcetto d'Alba
    95306
    Något dämpad doft av grusdamm, mörka körsbär, mörk choklad och äldre trä. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra, mörkfruktig och kryddig smak, rustik tanninprofil och kryddigt slut.
  • BETYG

    13,5
    189:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Colline Novaresi
    95247
    Avrundad doft av kryddskåp, rosor, citrusfrukt, körsbär och skog. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, syrlig smak av citrus och röda bär, påtagliga, ungdomliga och lite rustika tanniner och torrt, syrligt avslut.
  • BETYG

    13,5
    189:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    90050
    Fruktig doft av körsbär, salvia, våt jord, kryddskåp och fat. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, syrligt mörkfruktig smak med kryddigt inslag, ungdomlig strävhet och syrligt, torrt slut.
  • BETYG

    16,5
    609:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella
    Doft av plommon i madeira, rik brasvedston, lövhög, mandelskorpor, russin, tawny port, bittra cocktailkörsbär och lite kaffelikör. Smak med rund attack, bittersöt mitt och ett alkoholvarmt slut med torra tanniner. Doftar klassisk amarone.
  • BETYG

    16,5
    699:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella
    Doft av björnbär, brasved, kokos, mandelskorpor, honung, lövhög och late bottled vintage port. Smak, med tät rund varm attack, med inbäddade tanniner, och simmigt långt, långt eldigt starkvinslikt slut.
  • BETYG

    11,5
    129:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana
    Frisk, aromatisk doft av honung, nässlor och citrus. Medelfyllig kropp med frisk, lite grön syra.
  • BETYG

    14,5
    179:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    Dov, fruktdriven doft av moreller, mörk choklad, mandel, råtobak och ett stänk läder. Fyllig, ung smak av mörka körsbär, mörka plommon, björnbär med pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en drygt medelstor kropp med bra längd.
  • BETYG

    15,5
    349:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    Fyllig doft av svarta vinbär, ceder, plommon, kokta grönsaker, melass, kakao och grön paprika. Ung smak med ganska hög fruktsyra och medelhöga tanniner i en medelfyllig kostym med trevlig längd.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien
    Doft av aprikos, mandel och kryddor. Drygt medelfyllig kropp med frisk syra, antydan till telika tanniner och ett rent, torrt avslut.
  • BETYG

    15,5
    489:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella
    74709
    Doft av plommon, körsbär, mandelskorpor, tawny, kaffelikör och lite flyktiga syror. Smak med rund fyllig kropp torra tanniner, sötma och ett torrt slut.
  • BETYG

    16
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    95435
    Aromatisk doft av höstlöv, viol, katrinplommon, björnbär och mandelmassa. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och lagom grepp i de torra tanninerna i en ganska lätt kropp med lång eftersmak.
  • BETYG

    16
    379:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    50952
    Aromatisk doft av katrinplommonpuré, fermenterade mejeriprodukter, höstlöv, hallon, viol, brasved och ett stänk torkade rosor. Drygt medelfyllig smak med hög fruktsyra och tydliga torra tanniner i en ganska lätt kropp.
  • BETYG

    17
    759:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    74393
    Aromatisk, smått utvecklad doft av höstlöv, katrinplommon, tjära, rosmarin, rosor, viol och ett stänk aceto balsamico. Fylligt anslag med trevlig frukt, ganska hög fruktsyra och tydligt grepp i de torra tanninerna i en knappt medelfyllig kropp.
  • BETYG

    14
    289:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Langhe
    72329
    Ganska ljus röd färg med tegelkant. Ung, mörkfruktig doft av katrinplommon, undervegetation, ett stänk tjära och italiensk fruktkaka. Smakrikt, ungt anslag av mörk frukt, rustika, torra tanniner, frisk fruktsyra i en knappt medelfyllig kropp med viss brändhet i avslutet.
  • BETYG

    15,5
    369:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    74062
    Ganska generös doft av mogna, mörka körsbär, plommon, mörk choklad, smörkola, brasved och mandelmassa. Ganska ung smak med generös frukt, frisk fruktsyra och lagom grepp i tanninerna i en medelstor kostym med bra längd.