Italien
Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.
Historia
Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.
Vinlagar
Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.
Geografi
Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.
Klimat
Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.
Övrigt
Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.
Bedömda viner
-
BETYG
14239:-Prisvärt93829Ung, fruktig doft med citrus, gula och gröna äpplen och en dammig mineral. Torr, fruktig, medelfyllig smak med relativt hög syra och avslut med inslag av beska. Ekologiskt. 14 %. 1200 fl. -
BETYG
14219:-Prisvärt92369Fruktig doft med körsbär, hallon, smultron örter, fat, söta bakkryddor och lakrits. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med fin syra, integrerade tanniner och en bra längd och rent, fast slut. Ekologiskt. 13,5 %. 4800 fl. -
BETYG
13189:-Ej prisvärt54921Öppen, fruktig doft med skogshallon, körsbär, blåbär och färska örter. Torr, medelfyllig rädbärig smak med medelhög syra, fina med intensiva tanniner och ett långt, läskande slut.13,5 %. 7200 fl. -
BETYG
15249:-Prisvärt90219Något återhållen doft med svartvinbärsvingummi, hallon,röda vinbär, rosor och lite fat. Torr, medelfyllig, fruktig smak, drygt medelhög syra, fina, relativt intnsiva tanniner och ett långt läskande, fruktigt slut. 14, 5 %. 2400 fl. -
BETYG
14269:-Ej prisvärt95227Utvecklad, men något dämpad, doft av torkade örter, körsbär, mörka plommon, tomat, blomster samt blodapelsin. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra, sirligt syrlig smak av citrus och kryddor, sandiga tanniner och syrligt, torrt slut. -
BETYG
14209:-Prisvärt95306Något dämpad doft av grusdamm, mörka körsbär, mörk choklad och äldre trä. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra, mörkfruktig och kryddig smak, rustik tanninprofil och kryddigt slut. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt95247Avrundad doft av kryddskåp, rosor, citrusfrukt, körsbär och skog. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, syrlig smak av citrus och röda bär, påtagliga, ungdomliga och lite rustika tanniner och torrt, syrligt avslut. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt90050Fruktig doft av körsbär, salvia, våt jord, kryddskåp och fat. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, syrligt mörkfruktig smak med kryddigt inslag, ungdomlig strävhet och syrligt, torrt slut. -
BETYG
16,5609:-PrisvärtDoft av plommon i madeira, rik brasvedston, lövhög, mandelskorpor, russin, tawny port, bittra cocktailkörsbär och lite kaffelikör. Smak med rund attack, bittersöt mitt och ett alkoholvarmt slut med torra tanniner. Doftar klassisk amarone. -
BETYG
16,5699:-Ej prisvärtDoft av björnbär, brasved, kokos, mandelskorpor, honung, lövhög och late bottled vintage port. Smak, med tät rund varm attack, med inbäddade tanniner, och simmigt långt, långt eldigt starkvinslikt slut. -
BETYG
11,5129:-Ej prisvärtFrisk, aromatisk doft av honung, nässlor och citrus. Medelfyllig kropp med frisk, lite grön syra. -
BETYG
14,5179:-Mer än prisvärtDov, fruktdriven doft av moreller, mörk choklad, mandel, råtobak och ett stänk läder. Fyllig, ung smak av mörka körsbär, mörka plommon, björnbär med pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en drygt medelstor kropp med bra längd. -
BETYG
15,5349:-PrisvärtFyllig doft av svarta vinbär, ceder, plommon, kokta grönsaker, melass, kakao och grön paprika. Ung smak med ganska hög fruktsyra och medelhöga tanniner i en medelfyllig kostym med trevlig längd. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärtDoft av aprikos, mandel och kryddor. Drygt medelfyllig kropp med frisk syra, antydan till telika tanniner och ett rent, torrt avslut. -
BETYG
15,5489:-Ej prisvärt74709Doft av plommon, körsbär, mandelskorpor, tawny, kaffelikör och lite flyktiga syror. Smak med rund fyllig kropp torra tanniner, sötma och ett torrt slut. -
BETYG
16399:-Mer än prisvärt95435Aromatisk doft av höstlöv, viol, katrinplommon, björnbär och mandelmassa. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och lagom grepp i de torra tanninerna i en ganska lätt kropp med lång eftersmak. -
BETYG
16379:-Mer än prisvärt50952Aromatisk doft av katrinplommonpuré, fermenterade mejeriprodukter, höstlöv, hallon, viol, brasved och ett stänk torkade rosor. Drygt medelfyllig smak med hög fruktsyra och tydliga torra tanniner i en ganska lätt kropp. -
BETYG
17759:-Ej prisvärt74393Aromatisk, smått utvecklad doft av höstlöv, katrinplommon, tjära, rosmarin, rosor, viol och ett stänk aceto balsamico. Fylligt anslag med trevlig frukt, ganska hög fruktsyra och tydligt grepp i de torra tanninerna i en knappt medelfyllig kropp. -
BETYG
14289:-Ej prisvärt72329Ganska ljus röd färg med tegelkant. Ung, mörkfruktig doft av katrinplommon, undervegetation, ett stänk tjära och italiensk fruktkaka. Smakrikt, ungt anslag av mörk frukt, rustika, torra tanniner, frisk fruktsyra i en knappt medelfyllig kropp med viss brändhet i avslutet. -
BETYG
15,5369:-Prisvärt74062Ganska generös doft av mogna, mörka körsbär, plommon, mörk choklad, smörkola, brasved och mandelmassa. Ganska ung smak med generös frukt, frisk fruktsyra och lagom grepp i tanninerna i en medelstor kostym med bra längd. -
BETYG
16509:-Ej prisvärt53131Generös, aromatisk, örtig, nästan blommig doft av mörka körsbär, rosmarin, timjan, lavendel, läder, mandel, kola och mörk choklad. Fyllig, balanserad smak med frisk fruktsyra och lagom grepp i tanninerna i en medelfyllig kropp. -
BETYG
14219:-Prisvärt58549Doft av läder, blodapelsin, körsbärskärna, tobak och nypon. Slank, stram och torr smak med ganska frisk fruktsyra samt ett rent och nyanserat avslut. -
BETYG
14,5289:-Ej prisvärt70046Ung doft av päron, gul kiwi, honung och krusbär. Rik smak med pigg syra, ymnig mousse och bra längd. -
BETYG
12179:-Ej prisvärt77506Något återhållen doft av lime, citronkarameller, gröna äpplen och lite jordighet. Smaken är lätt med frisk syra och ett uns balanserande sötma. -
BETYG
13,5263:-Ej prisvärt77204Doft av körsbär, björnbärsmarmelad, brasved, slån, viol, läder och choklad. Smak av mörk frukt med torra tanniner och en lite bränd bitterhet i avslutet. -
BETYG
15,5169:-Fynd i sin prisklass74535Vacker, ljus tegelröd färg. Aromatisk, finstämd doft av höstlöv, torkade rosor, ett stänk violpastiller och katrinplommon. Fyllig, balanserad smak med fin frukt i en läckert gräddig kropp, frisk fruktsyra och lagom torra och tillgängliga tanniner med lång eftersmak. -
BETYG
13,5305:-Ej prisvärt74640Mörk, något knuten doft av semitorkade katrinplommon, svart lakrits, halmbal och ett stänk viol. Ung, ännu ostyrig smak med påtagliga, torra tanniner och hög fruktsyra i en knappt medelfyllig kropp. -
BETYG
12,5169:-Ej prisvärt70003Doft av svarta bär, plommon, syrén och bacon. Tätt anslag med pigg syra och lagom torra tanniner i medelfyllig kropp. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt74080Doft av blodapelsin, surkörsbär och mogna jordgubbar. Knappt medelfyllig kropp med viss rondör, mjuka tanniner, pigg syra och torrt avslut. -
BETYG
14145:-Fynd i sin prisklass74890Doft av plommon, undervegetation, viol, cocktailbär, mandel, läder och choklad. Saftigt anslag följt av ganska rika, torra tanniner, men polerade och ett torrt slut. -
BETYG
13105:-Fynd i sin prisklass74879Doft av päron, krusbärsmarmelad, kvitten och vit persika. Medelfyllig, mjuk och fruktig smak med fin textur, lagom och väl integrerad fruktsyra samt en ren och harmonisk eftersmak. -
BETYG
14219:-Prisvärt74332Frisk, nyanserad doft av blodapelsin, kryddor, svart te, surkörsbär, slånbär och stenrök. Friskt anslag med lätt kropp, pigga syror, små torra tanniner och rålakrits i eftersmaken. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt75384Fruktig, lite örtig doft av bivax, persikor, nektariner och vilda blommor. Fyllig, rund, fruktig smak med frisk fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med bra längd. -
BETYG
14,5259:-Prisvärt74321Knappt medelfyllig röd färg med tegelkant. Ung, bärig doft av röda vinbär, smultron och garrigue, d v s vilda örter som lavendel, rosmarin, timjan m fl. Ungt, lätt anslag med med trevlig bärighet, hög fruktsyra och lågmälda, torra tanniner i en lätt kropp. -
BETYG
11,599:-Mer än prisvärt74255Rödfruktig, saftig doft av jordgubbar, slånbär, mandel och klarbär. Slank, torr, frisk smak med viss energi, lite körsbärskärnor, integrerade tanniner, en pigg fruktsyra samt en ren eftersmak med ett uns bitterhet. -
BETYG
14,5215:-Mer än prisvärt71283Fyllig, gyllengul färg. Dov, mullrande, fruktig doft av aprikoser, bivax och ett stänk fernissa. Fyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra i en fyllig, rund kropp med lång, alkoholvarm eftersmak. -
BETYG
12,5159:-Ej prisvärt59798Dov, lite försiktig doft av aprikos och ett stänk bonvax med viss rökighet. Medelfyllig smak med pigg fruktsyra i en medelfyllig kropp. -
BETYG
12,5169:-Ej prisvärt56405Ung, lite rustik doft av körsbär, rårörda lingon, hallon, vanilj och choklad. Smak med unga, lite oborstade tanniner i en lätt kropp med ett uns sötma. -
BETYG
12,5169:-Ej prisvärt75637Frisk doft av grapefrukt, örter och bivax. Medelfyllig kropp med pigg syra och viss bitterhet i avslutet. -
BETYG
15,5349:-Prisvärt94879Återhållen doft av röda plommon, hallon, sötlakrits, bark och peppar. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, nyanserad smak av mogen och torkad frukt, söta bakkryddor och bark, stadiga tanniner och långt, nyanserat slut med viss alkoholvärme. -
BETYG
16399:-Mer än prisvärt93961Avrundad doft av halloncoulis, körsbär, bergamott och torkade rosor, torrt trä och läder. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra, syrligt bärig och kryddig smak, fina, integrerade tanniner och ihållande längd med syrlig finess. -
BETYG
16,5599:-Prisvärt92599Utvecklad doft med hallon, lakrits, läder, rosor och viol. Torr, medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra, strama, mogna tannier och ett långt stramt slut. Ekologiskt. 14 %. 900 fl. -
BETYG
16,5529:-Prisvärt92573Öppen, bärig doft med jordgubbar, smultron, rosor, nypon och fat. Torr, drygt medelfyllig, stram smak med torra, tydliga tanniner och en lång, komplex längd med viss värme. Ekologiskt. 14 %. 360 fl. -
BETYG
15,5359:-Prisvärt91111Öppen, bärig doft med skogshallon, jordgubb, lakrits, viol, rosor och fat. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och adstringerande tannier och ett fast slut. 14,5 %. 12000 fl. -
BETYG
13,5199:-Prisvärt94858Avrundad doft av blodapelsin, mörka körsbär, röda rosor och lakritsfudge samt torrt trä. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, fint koncentrerad rödbärig smak med kryddigt inslag, torra tanniner och syrligt, kryddigt slut. -
BETYG
14219:-Prisvärt95414Fruktig doft av röda och blå plommon, körsbär, blodapelsin, eukalyptus och lite mörk choklad. Torr, medelfylligt vin med dryg medelsyra, syrligt fruktig smak med inslag av söta bakkryddor, integrerade tanniner och syrligt, lite läskande slut. -
BETYG
14239:-Prisvärt95023Stor, fruktig doft med hallon, smultron, körsbär och skogsbär. Torr, knappt medelfyllig, fruktig smak, medelhög citrussyra bra tanniner och ett något syrligt avslut. Ekologiskt. 12,5 %. 1500 fl. -
BETYG
15199:-Fynd i sin prisklass95643Öppen, fruktig doft med hallon, sötlakrits, plommon, fat, choklad och ett uns vanilj. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, bra tanniner och en god längd med viss värme. Ekologiskt. 14,5 %. 9000 fl. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt91303Ungdomlig doft av citron, citronblomma, gul och grön stenfrukt samt stenig mineralitet. Torr, medelfyllig, fräsch smak med medelhög syra och ett mineraliskt, elegant avslut. Ekologiskt. 13,5 %. 2400 fl.