Italien
Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.
Historia
Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.
Vinlagar
Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.
Geografi
Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.
Klimat
Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.
Övrigt
Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.
Bedömda viner
-
BETYG
16425:-Prisvärt72446Aromatisk, fruktig doft av aceto balsamico, höstlöv, viol, hallon, blodapelsin svart te och buljong. Balanserad, ganska fyllig, men elegant smak med frisk fruktsyra och lagom torra tanniner i en knappt medelfyllig kropp med bra längd. -
BETYG
16609:-Ej prisvärt72363Aromatisk, varm doft av viol, höstlöv, nypon, rönnbär, te, lakrits och torkade rosor. Fyllig, ren smak med hög fruktsyra och något mer måttfulla, men torra, fint sandiga tanniner i en knappt medelfyllig kropp med lång, elegant eftersmak med alkoholvärme. Lagras för större upplevelse. -
BETYG
16,5489:-Mer än prisvärt75060Tegelröd färg. Aromatisk, utvecklad, komplex doft av torkade katrinplommon, hallon, smultron, körsbär, te, brasved, höstlöv, torkade rosor och läder. Drygt medelfyllig smak av mogen frukt, frisk fruktsyra och lagom torra tanniner i en knappt medelfyllig kropp med lång eftersmak. -
BETYG
15239:-Mer än prisvärt70717Ganska fyllig, lätt utvecklad, harmonisk doft av moreller, chokladdragerade marsipanbröd och ett stänk vått läder. Smakrikt anslag med bra frukt, frisk, läskande fruktsyra och balanserade, lagom torra tanniner i en medelfyllig kropp med alkoholvärme i den långa eftersmaken. -
BETYG
1299:-Prisvärt74396Öppen och lätt doft av solmogen citron, aprikos, vax, ylle och grapefrukt. Medelfyllig och torr smak med balanserad fruktsyra, lite hartsig textur samt ett friskt avslut. -
BETYG
13,5219:-Ej prisvärt77054Stor, bärig doft av citrus, körsbär, skoputs och flyktiga syror. Medelfyllig, torr smak med strama tanniner, höga fruktsyror samt ett lite kärvt avslut. -
BETYG
1279:-Fynd i sin prisklass71449Stor och parfymerad doft av hallon, klarbär, vanilj, körsbär, plommon och röda vinbär. Slank och lätt smak med frisk fruktsyra, milda tanniner samt en frisk och bärig eftersmak. -
BETYG
16359:-Mer än prisvärt75347Generös doft av mörka körsbär, plommon, läder, stall, sötmandelskal, russin, tobak och korinter. Fylligt, mjukt, fruktdrivet anslag med frisk fruktsyra och lagom stadiga tanniner i en fyllig kropp. RA: 15 p Ekologiskt -
BETYG
14,5259:-Prisvärt77175Drygt medelfyllig, dov, fruktdriven doft av svarta vinbär, moreller, blåbär, mörk choklad, kokos, vanilj och läder. Intensivt, fylligt anslag med rejäl, mörk frukt, hög fruktsyra och tydliga, lite sandiga tanniner i en drygt medelfyllig kropp med ett varmt avslut. Ekologiskt -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt74804Doft av söta körsbär, vitpeppar, mandel, björnbär och lakrits. Smak med relativt hög fruktsyra, unga lite spretiga garvsyror och ett torrt slut. -
BETYG
13179:-Ej prisvärt74314Bärfruktig doft av hallon, blåbär, klarbär och bittermandel. Slank och torr smak med lätta tanniner, hög fruktsyra samt en frisk eftersmak med ett uns bitterhet. -
BETYG
14329:-Ej prisvärtFyllig, kryddig, parfymerad doft av rosor, clementin, mango, liche, fysalis, citronkarameller och ett stänk honung. Ung, kryddig smak med hög, lite stjälkig fruktsyra i en medelstor kropp med kryddigt, grönt avslut. -
BETYG
16369:-Mer än prisvärtFyllig, rik, lite kryddig doft av björnbär, mörka plommon, korinter, apelsinskal, svarta oliver, kokos, te och mörk choklad. Fyllig, fruktig, balanserad smak med frisk fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en generös kostym med bra längd. -
BETYG
14209:-Prisvärt71652Aromatisk, fruktig doft av körsbär, läder, sötmandel och skopolish. Ung, fruktig smak med hög, ren fruktsyra och torra, men något avrundade tanniner i en knappt medelfyllig kosty. -
BETYG
15299:-PrisvärtDoft av citrus, lime, gråpäron, lite nötter, grädde och digestivekex. Smak med gräddig mousse, frisk syra och bra längd. -
BETYG
15299:-PrisvärtDoft av citron, gråpäron, grädde, hallon, persika och vetebullar. Smak med löddrig mousse, frisk fruktsyra och bra längd. -
BETYG
12179:-Ej prisvärt74703Drygt medelfyllig, ganska aromatiskt, rökig, lätt kryddig doft av gula päron och gula plommon. Ung, ännu lite kantig smak med hög, "grön" fruktsyra i en medelfyllig kropp där syra hänger kvar i eftersmaken. -
BETYG
14289:-Ej prisvärt73952Påtaglig doft av diacetyl (smörsyra) och kokos, samt plommon, chokladdoppad marsipan och vanilj. Smak med tät frukt och torra men fint polerade tanniner och torrt slut. -
BETYG
14159:-Mer än prisvärt75329Doft av hallon, plommon, skogsbär, cocktailbär, lövhög och apelsin. Smak med torra, men polerade tanniner och ett torrt slut. Nära fynd. -
BETYG
14299:-Ej prisvärt50737Ung, lätt kryddig doft av körsbär, körsbärskärnor, lingon, röda vinbär och ett stänk vått läder. Ungt, lite kantigt anslag med måttfull frukt, hög fruktsyra och torra tanniner i en knappt medelfyllig kropp. -
BETYG
14,5299:-Ej prisvärt55845Drygt medelstor, lätt rökig, blommig doft av persikor, gula plommon, citron och svavel. Ung smak med hög, ren fruktsyra i en medelfyllig kropp där syran hänger kvar i eftersmaken. -
BETYG
16420:-Prisvärt73586Drygt medelfyllig doft av svarta vinbär, björnbär, plommon, körsbär, mandelmassa, rostad ek, kakao och kaffe. Fyllig, fruktdriven smak med frisk fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en fyllig kropp med bra längd. -
BETYG
16,5429:-Mer än prisvärt78831Generös, öppen, aromatisk doft av körsbär, nypon, eukalyptus, mandelmassa, buljong, bacon och mörk choklad. Fyllig, ännu ung smak med generös frukt, ganska hög fruktsyra och lagom klipp i tanninerna i en drygt medelstor kropp med ett alkoholvarmt avslut. -
BETYG
15,5269:-Mer än prisvärt72441Generös, aromatisk doft av citrus, aprikoser, persikor, bivax, apelsinchoklad och sötmandel. Smakrikt anslag med hög, ren fruktsyra i en småsimmig kropp med lång eftersmak. -
BETYG
15,5289:-Mer än prisvärt72753Fyllig gyllengul färg. Dov, drygt medelfyllig, tilltalande, komplex doft med viss utveckling, aprikoser, apelsinchoklad, bivax och ett uns honung. Fyllig, rund, balanserad smak med rik frukt, pigg fruktsyra i en generös, oljig kropp med lång, harmonisk eftersmak. -
BETYG
15369:-Ej prisvärt75442Rostad, lite rökig, ganska komplex, brödig doft av mogen citron och inslag av jäst. Fyllig smak med hög fruktsyra och lagom mousse med lång eftersmak. -
BETYG
13209:-Ej prisvärt58092Doft av mörka körsbär, varma jordgubbar, örter och alkohol. Friska syror i medelfyllig kropp med mycket torra tanniner. -
BETYG
14,5329:-Ej prisvärt74075Doft av plommon, stall, ceder, portvin, choklad och läder. Smak med fyllig kropp, torra tanniner, alkoholvärme och ett lite bränt, bittert slut. Doften bäst. -
BETYG
16569:-Ej prisvärt73579Drygt medelfyllig, ren doft av torkade fikon, blodapelsin, körsbär, dadlar, russin och choklad. Drygt medelfyllig, balanserad, ren smak med fin frukt, integrerad fruktsyra och runda tanniner i en drygt medelstor kropp. -
BETYG
14,5259:-Prisvärt75151Aromatisk doft av fläder, nässlor, clementin, krusbär och gula plommon. Medelfyllig, fruktig, ung smak med frisk, ren fruktsyra i en medelfyllig kostym med ett uns smörighet. -
BETYG
15299:-Prisvärt74674Fruktig, aromatisk och nyanserad doft av fina ekfat, choklad, björnbär, körsbär, gummi och tobak. Medelfyllig, torr smak med frisk fruktsyra, strama tanniner, fruktig mitt samt ett balanserat och läskande avslut. -
BETYG
12,5189:-Ej prisvärt73948Lite stängd doft av ylle, citrus samt lingon. Slank och helt torr smak med lite sälta, hög fruktsyra, samt en ganska lång eftersmak med citron och lätt beska. -
BETYG
16444:-Prisvärt79607Öppen, aromatisk doft av vanilj, mandelmassa, körsbär, choklad, läder, citronzest, melass, plommon, toffée och knäck. Fyllig, balanserad smak med generös frukt, frisk fruktsyra och tydliga, men avrundade tanniner i en drygt medelfyllig kropp. -
BETYG
14,5375:-Ej prisvärt71824Generös starkvinsliknande, lite örtig doft av torkade fikon, dadlar, russin, ek, vanilj och nypon. Fyllig, rik, fruktdriven smak med alkoholvärme, påtaglig sötma, integrerad syra och runda tanniner i en fyllig kropp. -
BETYG
15996:-Fynd i sin prisklassRött vinItalien2020 Barbera d'Asti (13,5%) 3 st Doft av plommon, chokladdoppad marsipan, lövhög och en fint integrerad stallighet (brett). Smak med ung, men polerad fruktsyra och tanniner med ett torrt slut. 15 p 2022 Nebbilo d'Alba (14%) 2 st Ljus röd färg med ett uns tegelton. Lätt, aromatisk doft av lövhög, torkade blommor, mörka plommon, mandel och choklad. Medelfyllig, tillgänglig, rund smak med trevlig frukt, frisk, ren fruktsyra och ganska snälla, torra tanniner i en lätt kropp med trevlig längd. 14,5 p 2020 Barolo (14%) 1 st Drygt medelfyllig, aromatisk doft av katrinplommon, höstlöv, viol, kakaopulver, pomeranser, toffée och ett stänk rosor. Drygt medelfyllig smak med trevlig frukt, pigg fruktsyra och relativt runda tanniner i en knappt medelstor kropp. 15,5 p -
BETYG
13,5249:-Ej prisvärt71738Mycket ljust körsbärsrött. Reduktiv, lätt "funkig" doft av jordgubbar och kryddor i bakgrunden. Pigg syra i en lätt kropp med mycket fina tanniner och ett bentorrt avslut. -
BETYG
15,5565:-Ej prisvärt75269Drygt medelfyllig doft av mörka körsbär, björnbär, fikon, russin, mandel, nypon och choklad. Fyllig, ganska balanserad smak med generös frukt, frisk fruktsyra och lagom runda tanniner i en drygt medelstor kropp med viss alkoholvärme i eftersmaken. -
BETYG
14,5315:-Ej prisvärt74191Generös bärig doft av jordgubbar, körsbär och salvia. Frisk syra i lätt kropp med små, fina tanniner och fin körsbärsfrukt i avslutet. -
BETYG
13,5199:-Prisvärt73059Något utvecklad doft med plommon, körsbär och fat. Torr, drygt medelfyllig smak, drygt medelhög syra och stora uttorkande tanniner i ett långt, torrt slut. 14 %. -
BETYG
14159:-Mer än prisvärt75501Öppen, fruktig doft med vanilj, röda bär, körsbär, lite svarta vinbär och örter. Torr, medelfyllig, fruktig smak med balanserad syra, avrundade tanniner, och en fin längd med sammansatta toner. 13,5 %. -
BETYG
11,599:-Fynd i sin prisklass72152Ung, bärig doft av mörka körsbär, mörka plommon, apelsin, marsipan och mörk choklad. Torr, medelfyllig, bärkoncentrrad smak, medelhög syra och rustika, tuggiga tanniner med en varm känsla. Ekologisk. 6 g/l socker. 13 %. -
BETYG
1089:-Prisvärt3034Öppen doft med volatila syror, dov frukt och örter. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, milda men träiga tanniner och ett fruktigt avslut. 13,5 %. -
BETYG
1399:-Fynd i sin prisklass2077Avrundad, fruktig doft med röda bär, röda körsbär, smultron, plommon och en hint av fat. Torr, knappt medelfyllig, nyanserad smak med medelhög, balanserad syra, avrundade tanniner och en bra längd. 4 g/l socker. 13 %. -
BETYG
12,5109:-Fynd i sin prisklass2340Ung, fruktig doft med inslag av röda körsbär, hallon och röda bär. Torr, knappt medelfyllig smak, fin syra, avrundad strävhet och en fin längd och fast slut. 12,5 %. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt2144Något återhållen doft med inslag av körsbär, plommon, björnbär och en touch fat. Torr, medelfyllig, fruktig smak med tydligt fatinslag, bra syra, lite torra tanniner och en bra längd med sammansatta aromer och varm avslutning. 13 %. -
BETYG
13,5159:-Mer än prisvärt74198Fruktig, rödbärig, lite utvecklad doft med körsbär, plommon och lite fat. Torr, medelfyllig, fruktig smak med bra syra, liten strävhet och en riktigt bra längd och fast slut med värme. 6 g/l socker. 13,5 %. -
BETYG
14231:-Prisvärt92456Medelstor doft med söta röda bär. Torr, medelfyllig smak med fräsch hög syr, drygt medelhög strävhet och ett syrligt och torrt avslut. 14 %. 11400 fl.