Italien
Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.
Historia
Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.
Vinlagar
Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.
Geografi
Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.
Klimat
Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.
Övrigt
Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.
Bedömda viner
-
BETYG
16399:-Mer än prisvärt12330Stor, öppen doft med smörkola, röda bär, körsbär, jordbuggar och mineral. Torr, medelfyllig smak med drygt edelhög syra, kralliga tanniner som fyller hela gommen och en småvarm avslutning. 15 %. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt7949Stor doft med röda mogna äpplen, hallon, lime och kalkig mineral. Torr, medelfyllig smak med fin rondör, edelhög behaglig syra, yvig mousse och en juste beska i avslutet. 3 g/l socker. 12,5 %. -
BETYG
1299:-Mer än prisvärt5411Öppen rödfruktig doft med skogshallon och smultron i en läcker kostym. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med fråsch syra, torra, finkorniga tanniner och en slank avslutning. 6 g/l socker. 13 %. -
BETYG
14139:-Fynd i sin prisklass7567Öppen, stor doft med gröna äpplen, citrus, gula plommon och mineral. Torr, medelfyllig smak med medelhög, fräsch syra, yvig mousse och en bra längd. 4 g/l socker. 12,5 %. -
BETYG
1189:-Mer än prisvärt75922Ung fruktig doft med hallon och smultron. Torr, knappt medefyllig smak med en söt fruktavslutning. 6 g/l socker. 12 %. -
BETYG
16500:-Prisvärt32145Varm, bärig doft med kryddor, plommon, körsbär och fat. Torr, fyllig, rik, sötfruktig smak med drygt medelhög syra avrundade tannier och en lång varm avslutning. 9 g/l socker. 16,5 %. -
BETYG
16,5399:-Mer än prisvärt95435Utvecklad, rödfruktig doft med hallon, rosor, körsbär, viol och lakrits. Torr, medelfyllig smak med balanserad, drygt medelhög syra, intensiva men finkorniga tannier i ett elegant, stramt slut. 14 %. 6000 fl. -
BETYG
16,5799:-Ej prisvärt95425Utvecklad doft av av nypon, röda plommon, körsbär, cassis, örter och fat. Torrt, drygt medelfyllig smak av torkade frukt och bakkryddor med knappt medelhög syra, balanserade tanniner och ett stadigt, alkoholvarmt slut med viss beska. 16 %. 480 fl. -
BETYG
16419:-Prisvärt95412Utvecklad doft av torkade örter, viol, lakrits, mörka körsbär, katrinplommon, kompost, lövhög och mognadstoner. Torr, medelfyllig, nyanserad smak med utvecklade aromer, medelhög syra, integerade tanniner och ett långt, komplext slut med balans. 14,5 %. 1200 fl. -
BETYG
16,5399:-Mer än prisvärt93877Mogen doft av nypon, torkad mörk frukt, mörk choklad, murket trä, mandelmassa och torkade örter.Torr, medelfyllig, koncentrerad och nyanserad smak med medelhög syra, fint integrerade tanniner och ett långt, komplext och moget avslut. 13,5 %. 600 fl. -
BETYG
15329:-Prisvärt95621Nynserad, mogen doft med nougat, nötter och mogna äpplen. Torr, medelfyllig smak med yvig mousse, medelhög syra och ett syrligt avslut. 12,5 %. 720 fl. -
BETYG
15,5359:-Prisvärt91184Öppen, fruktig doft med röda och gula äpplen, äppelmos, grillad citron och mineral. Torr, medelfyllig, pigg smak med drygt medelhög syra, bra mousse och en nyanserad längd. 12,5 %. 3600 fl. -
BETYG
12169:-Ej prisvärt95332Dämpad doft av björnbär, blåbär, rost och våt jord. Torr, medelfyllig, mörkbärig smak med pärlande mousse, medelhög syra och ett torrt, lite jordigt slut. Ekologiskt. 12 %. 2400 fl. -
BETYG
14219:-Prisvärt95434Murrig doft av mörka bär, murket trä, svartpeppar och kryddskåp. Torr, drygt medelfyllig, mörkfruktig, syrlig smak med drygt medelhög syra, rustika tanniner och ett jordigt, syrligt slut. 15 %. 3600 fl. -
BETYG
13169:-Prisvärt90349Aromatisk doft av apelsinblom, inlagd persika, inlagd citron och gelegodis. Söt, medelfyllig, sötfruktig smak med en pärlande känsla med knappt medelhög syra och ett gott blommigt, piggt slut. 5 %. 4200 fl. -
BETYG
16,5399:-Mer än prisvärt95435Utvecklad, rödfruktig doft med hallon, rosor, körsbär, viol och lakrits. Torr, medelfyllig smak med balanserad, drygt medelhög syra, intensiva men finkorniga tannier i ett elegant, stramt slut. 14 %. 6000 fl. -
BETYG
16399:-Mer än prisvärt92391Stor fruktig doft med violer, violgodis, rosor, blodapelsin och lätta röda bär. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, sträva, intensiva tanniner och ett långt, varmt och kryddigt slut. 14 %. 6900 fl. -
BETYG
16549:-Ej prisvärt95333Öppen, rödbärig doft med visst volatilt stick, hallon, mörka körsbär, russin och fat. Torr, medelfyllig smak med drygt medlhög syra, intregrerade, stora tanniner och ett långt syrligt och strävt slut med viss värme. 14,5 %. 600 fl. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt90010Öppen doft med röda bär, körsbär, salvia, lite tvål och smörkola. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra, drygt medelstora tanniner och ett bra, torrt slut. 13 %. 8400 fl. -
BETYG
13179:-Ej prisvärt95319Ung, örtig och bärig doft med skogshallon, röda äpplen, plommon, björnbär och röda vinbär. Torr, medelfyllig smak med knappt medelhög syra, strama tanniner och en fin längd. 12,5 %. 6000 fl. -
BETYG
14,5253:-Prisvärt95413Ung, bärig doft med hallon, plommon, björnbär, blåbär, tranbär och rök. Torr, medelfyllig, bärig smak med knappt medelhög syra, och bra tanniner i fräscht avslut med strävhet och syrlighet. 13,5 %. 1200 fl. -
BETYG
14249:-Ej prisvärt2103Stor, fin doft med gula äpplen, gummi, kokt ris, brödighet och autolyskaraktär. Torrt med stor mousse. Medelfylligt, med drygt medelhög, skarp syra. Syrligt, lite kort avslut. 12 %. -
BETYG
15,5269:-Mer än prisvärt95423Utvecklad, fruktig doft med mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär, kolabönor och fat. Torr, drygt medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra och mogna tanniner med ett långt, fruktstramt slut. 13,5 %. 3900 fl. -
BETYG
1099:-Ej prisvärt20112Liten doft med röda bär och en liten botti-ton. Medelfylligt med tydligt medelhög, torr strävhet och drygt medelhög syra. Kort avslut med viss avsaknad av frukt. 14 %. -
BETYG
11,5119:-Prisvärt7965Stor, blommig, aromatisk doft med druvor, stenfrukt, nässlor och örter. Torrt med stor, aggressiv mousse. Medelfylligt med medelhög syra och gröna pärontoner. Endimensionellt mittparti och ett kort, syrligt avslut. 11 %. -
BETYG
182199:-95329Öppen, generös, bärig doft med svarta vinbär, mogna plommon, orökta charkuterier, örter och ny ek. Torr, fyllig smak med genereös frukt, medelhög syra, täta och lite tuggiga tanniner och en lång, gererös och komplex eftersmak. 15 %. 660 fl. -
BETYG
16,5649:-Ej prisvärt90019Utvecklad doft med röda och mörka bär, körsbär, svarta vinbär, mörka plommon, multna löv och fat. Torr, drygt medelfyllig mörkbärig smak med drygt medelhög syra, drygt medelhög strävhet och ett småvarmt slut med fattoner. 14 %. 600 fl. -
BETYG
12149:-Ej prisvärt20108Knuten, gulfruktig doft med mandel och vita blommor. Torrt, medelfylligt med medelsyra. Ok balans och ett både syrligt och lite beskt avslut. 12 %. -
BETYG
13199:-Ej prisvärt4705Medelstor doft av mörka bär och en liten rökighet. Medelfylligt, med hög strävhet, medelhög syra och vanilj/ekfatstoner. Torrt avslut med ekfatstoner. 14 %. -
BETYG
14239:-Prisvärt93829Ung, fruktig doft med citrus, gula och gröna äpplen och en dammig mineral. Torr, fruktig, medelfyllig smak med relativt hög syra och avslut med inslag av beska. Ekologiskt. 14 %. 1200 fl. -
BETYG
14219:-Prisvärt92369Fruktig doft med körsbär, hallon, smultron örter, fat, söta bakkryddor och lakrits. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med fin syra, integrerade tanniner och en bra längd och rent, fast slut. Ekologiskt. 13,5 %. 4800 fl. -
BETYG
13189:-Ej prisvärt54921Öppen, fruktig doft med skogshallon, körsbär, blåbär och färska örter. Torr, medelfyllig rädbärig smak med medelhög syra, fina med intensiva tanniner och ett långt, läskande slut.13,5 %. 7200 fl. -
BETYG
15249:-Prisvärt90219Något återhållen doft med svartvinbärsvingummi, hallon,röda vinbär, rosor och lite fat. Torr, medelfyllig, fruktig smak, drygt medelhög syra, fina, relativt intnsiva tanniner och ett långt läskande, fruktigt slut. 14, 5 %. 2400 fl. -
BETYG
14269:-Ej prisvärt95227Utvecklad, men något dämpad, doft av torkade örter, körsbär, mörka plommon, tomat, blomster samt blodapelsin. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra, sirligt syrlig smak av citrus och kryddor, sandiga tanniner och syrligt, torrt slut. -
BETYG
14209:-Prisvärt95306Något dämpad doft av grusdamm, mörka körsbär, mörk choklad och äldre trä. Torrt, medelfylligt vin med dryg medelsyra, mörkfruktig och kryddig smak, rustik tanninprofil och kryddigt slut. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt95247Avrundad doft av kryddskåp, rosor, citrusfrukt, körsbär och skog. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, syrlig smak av citrus och röda bär, påtagliga, ungdomliga och lite rustika tanniner och torrt, syrligt avslut. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt90050Fruktig doft av körsbär, salvia, våt jord, kryddskåp och fat. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, syrligt mörkfruktig smak med kryddigt inslag, ungdomlig strävhet och syrligt, torrt slut. -
BETYG
16,5609:-PrisvärtDoft av plommon i madeira, rik brasvedston, lövhög, mandelskorpor, russin, tawny port, bittra cocktailkörsbär och lite kaffelikör. Smak med rund attack, bittersöt mitt och ett alkoholvarmt slut med torra tanniner. Doftar klassisk amarone. -
BETYG
16,5699:-Ej prisvärtDoft av björnbär, brasved, kokos, mandelskorpor, honung, lövhög och late bottled vintage port. Smak, med tät rund varm attack, med inbäddade tanniner, och simmigt långt, långt eldigt starkvinslikt slut. -
BETYG
11,5129:-Ej prisvärtFrisk, aromatisk doft av honung, nässlor och citrus. Medelfyllig kropp med frisk, lite grön syra. -
BETYG
14,5179:-Mer än prisvärtDov, fruktdriven doft av moreller, mörk choklad, mandel, råtobak och ett stänk läder. Fyllig, ung smak av mörka körsbär, mörka plommon, björnbär med pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en drygt medelstor kropp med bra längd. -
BETYG
15,5349:-PrisvärtFyllig doft av svarta vinbär, ceder, plommon, kokta grönsaker, melass, kakao och grön paprika. Ung smak med ganska hög fruktsyra och medelhöga tanniner i en medelfyllig kostym med trevlig längd. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärtDoft av aprikos, mandel och kryddor. Drygt medelfyllig kropp med frisk syra, antydan till telika tanniner och ett rent, torrt avslut. -
BETYG
15,5489:-Ej prisvärt74709Doft av plommon, körsbär, mandelskorpor, tawny, kaffelikör och lite flyktiga syror. Smak med rund fyllig kropp torra tanniner, sötma och ett torrt slut. -
BETYG
16399:-Mer än prisvärt95435Aromatisk doft av höstlöv, viol, katrinplommon, björnbär och mandelmassa. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och lagom grepp i de torra tanninerna i en ganska lätt kropp med lång eftersmak. -
BETYG
16379:-Mer än prisvärt50952Aromatisk doft av katrinplommonpuré, fermenterade mejeriprodukter, höstlöv, hallon, viol, brasved och ett stänk torkade rosor. Drygt medelfyllig smak med hög fruktsyra och tydliga torra tanniner i en ganska lätt kropp. -
BETYG
17759:-Ej prisvärt74393Aromatisk, smått utvecklad doft av höstlöv, katrinplommon, tjära, rosmarin, rosor, viol och ett stänk aceto balsamico. Fylligt anslag med trevlig frukt, ganska hög fruktsyra och tydligt grepp i de torra tanninerna i en knappt medelfyllig kropp. -
BETYG
14289:-Ej prisvärt72329Ganska ljus röd färg med tegelkant. Ung, mörkfruktig doft av katrinplommon, undervegetation, ett stänk tjära och italiensk fruktkaka. Smakrikt, ungt anslag av mörk frukt, rustika, torra tanniner, frisk fruktsyra i en knappt medelfyllig kropp med viss brändhet i avslutet. -
BETYG
15,5369:-Prisvärt74062Ganska generös doft av mogna, mörka körsbär, plommon, mörk choklad, smörkola, brasved och mandelmassa. Ganska ung smak med generös frukt, frisk fruktsyra och lagom grepp i tanninerna i en medelstor kostym med bra längd.