Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    15
    279:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    50276
    Öppen fruktig doft med sötlakrits, körsbär, hallon och fat. Torr, drygt medelfyllig smak med runda, torra tanniner, juste syra och en lång, torr och läcker avslutning.
  • BETYG

    15,5
    229:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    70227
    Öppen, stramt fruktig doft med rosor, körsbär, plommon, nypon och fat. Torr, drygt medelfyllig smak med medehög syra och torra, intensiva tanniner i en bra balans med en lång läcker avslutning.
  • BETYG

    12
    95:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    2312
    Ung, fruktig doft med röda vinbär, körsbär och mineral. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och finkorniga, intensiva tanniner i ett torrt avslut. 5 g/l socker.
  • BETYG

    11,5
    119:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien
    58516
    Öppen doft med rostade kaffetoner, mörka plommon, björnbär och hallon. Torr, medelfyllig, rund, bärig smak med mjuka tanniner, måttlig syra och en torr avslutning. 4 g/l socker.
  • BETYG

    13,5
    159:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Kampanien, Irpinia
    20127
    Öppen, frisk doft av plommon, örter, salvia, körsbär, peppar och hallon. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra och bra tanniner.
  • BETYG

    13
    150:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto
    5123
    Öppen, lätt utveckald doft med körsbär, plommon, russin och fat. Torr, medelfyllig smak med fin syrlighet och bra strävhet i ett varmt välkomnade avslut. 4 g/l socker.
  • BETYG

    13,5
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Langhe
    1302
    Öppen, kryddig doft med svartpeppar, körsbär och lingon. Torr, medelfyllig, örtkryddig smak med medelhög syra, torra, intensiva tanniner och ett långt syrligt slut med örter. Ekologiskt.
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Latium
    92666
    Ungdomlig doft av gul tropisk frukt, gula och gröna äpplen, persika, örter samt vita blommor. Torr, medelfyllig, rund, sötfruktig smak med knappt medelhög syra och ett långt, småvarmt avslut med anistoner. 3000 fl.
  • BETYG

    15
    309:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    90143
    Utvecklad, fruktig doft med kanel, kardemumma och plommon. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, långa, torra tanniner och en lång avslutning. 600 fl.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Nizza
    94711
    Avrundad doft av björnbär, mörka körsbär, mörk choklad, viol och sötlakrits samt våt jord. Torr, medelfyllig, mörkbärig smak med medelhög syra, rustik tanninkaraktär och ett torrt, syrligt slut med väl integrerad alkohol. 3600 fl.
  • BETYG

    13,5
    129:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Kampanien, Lacryma Christi del Vesuvio
    95145
    Öppen doft av mörka och röda plommon, mörka körsbär , färska örter och rostade rotsaker. Torr, medelfyllig, syrligt mörkbärig och lite kryddig smak med fräsch, medelhög syra, integrerade tanniner och ett lätt, fräscht avslut. 12000 fl.
  • BETYG

    15
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Lombardiet, Valtellina Superiore
    94697
    Nyanserad doft av skogsbär, viol, nypon, blodapelsin, te, torkade rosor och eneträ. Torr, medelfyllig, fräsch, mörkbärig smak med örtigt inslag, medelhög syra, sandiga tanniner och ett fokuserat avslut. 1800 fl.
  • BETYG

    16
    279:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Terre Siciliane
    92228
    Utvecklad doft av torkad röd och mörk frukt, torkat äpple, tobak, torkade örter, pomerans, rökelse, eneträ, jord och nypon i ett paket av brett-toner. Torr, medelfyllig, komplex smak av torkad frukt och kryddor med medelhög syra, stadiga tanniner och ett fast, lite sötfruktigt slut med viss alkoholvärme. 1200 fl.
  • BETYG

    15,5
    459:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    95674
    Utvecklad doft av nypon, saltlakrits, torkade örter, mint, korinter, murket trä och våt jord. Torr, medelfyllig, komplex smak med torkade toner och örtighet samt fattouch, medelhög syra, rejält stadiga tanniner och ett alkoholvarmt, kryddigt slut. 1200 fl.
  • BETYG

    11
    179:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Veneto
    93121
    Något dimmig färg. Aromatisk doft av litchee, mango, aprikos och mimosa. Torr, medelfyllig, fruktig smak med pärlande mousse, hög syra och uttorkad frukt som övergår i en halmigt obehaglig musdefekt. Ekologiskt. 9000 fl.
  • BETYG

    14
    239:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien, Etna Bianco
    95679
    Nyanserad doft av torkade örter, bakad tomat, torkade blommor, rökighet, gula plommon och småcitrus. Torrt, medelfyllig, nyanserad, något viskös smak med drygt medelhög syra och ett salt avslut med örtighet. 2400 fl.