Italien
Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.
Historia
Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.
Vinlagar
Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.
Geografi
Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.
Klimat
Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.
Övrigt
Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.
Bedömda viner
-
BETYG
17449:-Mer än prisvärt92091Utvecklad doft av hallon och röda vinbär, nypon, tobak, torrt trä, damm och läder. Torr, medelfyllig, nyanserad smak av röda bär och kryddor med drygt medelhög syra, samt inslag av trä, integrerade tanniner och ett sammansatt slut. 13,5 %. 1200 fl. -
BETYG
17,51149:-95540Utvecklad doft av syltiga jordgubbar, rött äpple, hallonkaramell, mynta, röda rosor och fatkryddor. Torr, medelfyllig, koncentrerad rödbärig och örtig smak med medelhög syra, täta och torra tanniner och syrligt, fokuserat slut. 14,5 %. 360 fl. -
BETYG
16,5389:-Mer än prisvärt92601Utvecklad doft av torkade hallon, tjära, kryddnejlika, mintchoklad och torkade rosor. Torr, medelfyllig, syrligt bärig smak med inslag av torkade örter med medelhög syra, fint integrerade tanniner och balanserad längd. 14 %. 11100 fl. -
BETYG
13169:-Prisvärt90464Något utvecklad doft av torr jord, skogsbär, torkad salvia, te och blodapelsin. Torr medelfyllig smak med knapp medelhög syra, rustik tanninprofil och fruktigt, lite klumpigt slut. Ekologiskt. 14 %. 10000 fl. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt93747Ungdomlig doft med av vita blommor, citron, gula plommon och färska örter. Torr, medelfyllig, svalfruktig, lite viskös smak med medelhög syra och ett fräscht slut med inslag av viss beska. 13,5 %. 3000 fl. -
BETYG
13,5199:-Prisvärt92929Något utvecklad doft av örter, rabarberstjälkar, rotfrukter, kompost och jordgubbar. Torr, knappt medelfyllig, sirligt rödbärig smak med medelhög syra, mycket fina tanniner och nyanserat, lite kort slut. 13,5 %. 4800 fl. -
BETYG
16,5359:-Mer än prisvärt94430Utvecklad doft av svamp, rostat bröd, kryddnejlika, mörk choklad, mörka körsbär och torkade örter. Torr, medelfyllig, koncentrerad mörkfruktig och kryddig smak med medelhög syra, , stadiga och torra tanniner och ett långt, sammansatt slut. 14,5 %. 2400 fl. -
BETYG
17,5599:-Mer än prisvärt94510Utvecklad doft av svamp, rostat bröd, kryddnejlika, mörk choklad, mörka körsbär och torkade örter. Torr, medelfyllig, koncentrerad mörkfruktig och kryddig smak med medelhög syra, , stadiga och torra tanniner och ett långt, sammansatt slut. 14,5 %. 2400 fl. -
BETYG
15239:-Mer än prisvärt93906Öppen doft med körsbär, buljong, skogshallon, lite volatila syror och en touch av fat. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, mogna, lite kralliga tanniner och en lång harmonisk avslutning. Ekologiskt. 14 %. 1800 fl. -
BETYG
15,5369:-Prisvärt92578Stor, relativt utvecklad doft med röda bär, körsbär, röda vinbär, kakao, te och fat. Torr, drygt medelfyllig smak med drygt medehög syra, bra tanniner och en lång fyllig eftersmak. Ekologiskt. 14 %. 1200 fl. -
BETYG
16349:-Mer än prisvärt95492Utvecklad doft av svamp, höstlöv, hallonkola, blodapelsin, röda plommon och fat. Torr, medelfyllig, nyanserad smak av röda bär, citrus och kryddor, medelhög syra, mycket torra tanniner och nyanserat slut med kryddig touch. 13,5 %. 1200 fl. -
BETYG
15329:-Prisvärt95493Utvecklad doft av rosmarin, salvia, mynta, balsaträ, mörk choklad och mörka körsbär samt mörka plommon. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerad smak av mörk frukt, choklad och fat med medelhög syra, robust tanninstruktur och avslut med fräschör. Ekologiskt. 14 %. 3600 fl. -
BETYG
16399:-Mer än prisvärt95477Fint utvecklad, rödbärig doft med körsbär, viol, rosor, apelsin, anis och ett uns mineral och volatila syror. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, torra, påtagliga tanniner och ett långt, torrt slut. 14,5 %. 1680 fl. -
BETYG
16589:-Ej prisvärt95466Ung, lätt rödfruktig doft med körsbär, rosor, färska hallon, nypon och anis. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med drygt medlhög syra, uttorkande intensiva tanniner och en lång eftersmak med kryddigt avslut. 14,5 %. 540 fl. -
BETYG
14,5189:-Mer än prisvärt90007Ungdomlig doft av blåbär, slånbär, örter, saltlakrits och våt jord. Torr, hyfsat fyllig, koncentrerad och syrligt mörkbärig, örtig smak med medelhög syra, täta och tuggiga tanniner och ett långt, rikt slut med viss alkoholvärme. 14,5 %. 3000 fl. -
BETYG
16,5599:-Prisvärt92635Något utvecklad, medelstor, fin doft med röda körsbär, tranbär, nypon, anis och en touch volatila syror. Torr, medelfyllig, nyanserad smak av hallon, apelsin och bakkryddor med medelhög syra, torra, täta tanniner och komplext slut. 14,5 %. 480 fl. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt92623Utvecklad doft av syltade körsbär, torkade tranbär, torkade örter, torkad svamp och höstlöv. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, torra tanniner och nyanserat -
BETYG
15249:-Mer än prisvärt93326Öppen fruktig doft med röda och blå bär, körsbär, buljong, te och lite fat. Torr, drygt medelfyllig, rödbärig smak med medelhög syra, tydliga, integrerade tanniner och en lång eftersmak med fattoner. Ekologiskt. 12,5 %. 7500 fl. -
BETYG
14329:-Ej prisvärt95474Ung, äpplig doft med mineral, buljong, kalk och gröna och gula äpplen. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, krispig mineralitet och ett kraftigt avslut med hetta. 14 %. 240 fl. -
BETYG
15399:-Ej prisvärt95638Öppen, fruktig doft med skogshallon, smultron, jordgubb, blodapelsin och mineral. Torr, knappt medelfyllig rödbärig smak med integrerad, hög syra, stram kropp och ett långt slut med viss värme. 14,5 %. 804 fl. -
BETYG
14169:-Mer än prisvärt94299Ung, medelstor doft av hallon, rött äpple, rosor, blodapelsin, lakritsfudge, torkade örter och kanel. Torr, medelfyllig, sötbärig smak med dryg medelhög syra, ungdomliga, finkorniga tanniner och ett sötfruktigt, gott slut. 13,5 %. 4800 fl. -
BETYG
14,5199:-Mer än prisvärt92060Öppen doft av grönt äpple, gula plommon, stjärnfrukt, smör, bivax, honung och mineral. Torr, medelfyllig, gulfruktig smak med livlig mousse, medelhög syra och ett fruktigt slut med hög syra och tydilg grapebeska. 13 %. 9600 fl. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt92566Något dov, mineralisk doft med gröna äpplen, kalkig mineral, senapsfrön, mandarin och lime. Torr, medelfyllig smak med mjuk känsla, relativt hög syra och en fin längd med torrt, elegant slut. Ekologiskt. 13,5 %. 2400 fl. -
BETYG
16549:-Ej prisvärt94791Ung, öppen doft med rosor, körsbär, lavendel och oliver. Torr, medelfyllig, elegant smak, drygt medelhög syra, bra tanniner och ett långt slut med fat och kryddor. 14,5 %. 600 fl. -
BETYG
16,5399:-Mer än prisvärt95629Öppen doft med rosor, körsbär, kokta grönsaker, oliver, buljong, läder och lite fat. Torr, medelfyllig smak med elegant balanserad hög syra, finkorniga intensiva tanniner och en lång behaglig eftersmak. 14,5 %. 1200 fl. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt94940Kryddig doft av kanel, lagerblad, kryddnejlika, mörka körbär, mörka plommon samt tobak. Torr, medelfyllig, koncentrerad mörkfruktig smak med medelhög syra, tuggiga, ungdomliga tanniner och ett torrt, något kort avslut. Ekologiskt. 12,5 %. 8100 fl. -
BETYG
16699:-Ej prisvärt95463Öppen doft med mörka och röda bär, svarta vinbär, plommon, nougat och lite volatila syror. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, lite tuggiga tanniner och en lång behaglig eftersmak medfatprägel. Ekologiskt. 15 %. 600 fl. -
BETYG
14269:-Ej prisvärt92515Öppen doft av körsbär, blodapelsin, syltiga jordgubbar, röda plommon och torkade örter. Torr, medelfyllig, koncentrerad smak av körsbär och örter med medelhög syra, balanserade tanniner och ett läskande slut med örtig touch. Fältblandning. 13,5 %. 1080 fl. -
BETYG
13125:-Mer än prisvärt6998Fint fruktig, öppen, rödbärig doft med hallon, jordgubbar, körsbär och mineral. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med drygt medelhög syra, slank kropp, fina tanniner och en torrt avslut. 12 %. -
BETYG
13249:-Mer än prisvärt5352Ung, rödbärig doft med jordgubbar, röda körsbär, röda vinbär och mineral. Torr, medelfyllig, fruktig smak med syrliga röda bär, bra längd och ett långt, lätt syrligt slut. 6 g/l socker. 13,5 %. -
BETYG
11,5119:-Prisvärt2390Fruktig, något återhållen doft av dova röda och mörka bär, plommon och ett uns fat. Torr, sötfruktig medelfyllig smak med torra tanniner och en hygglig längd. 4 g/l socker. Ekologiskt. 13 %. -
BETYG
13159:-Prisvärt5328Medelstor, fruktig doft med lingon, röda vinbär och ett uns av vanilj och fat. Torr, medelfyllig, generöst rödbärig smak med skogshallon, frisk syra och en lång fruktig smak med värme. 7 g/l socker. 14 %. -
BETYG
13,5129:-Fynd i sin prisklass2942Öppen, generös, fruktig doft med söt vanilj, körsbär och lakrits. Torr, drygt medelfyllig smak med drygt medelhög syra, lite tuggiga kärniga tanniner och en lång, generös, varm eftersmak. 13,5 %. -
BETYG
15339:-Prisvärt22350Fruktig, lätt utvecklad doft med hallon, jordgubbar, körsbär, choklad och varsamma fat. Torr, medelfyllig smak med generös frukt, medelhög syra, bra, lite träiga tanniner och en varm avslutning. 6 g/l socker. 15 %. -
BETYG
1399:-Fynd i sin prisklass32417Ung, fint bärig doft med skogshallon och blåbär, lingon och körsbär. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med medelhög syra och bra, tydliga tanniner. Druvtypisk. 8 g/l socker. 12,5 %. -
BETYG
171151:-Ej prisvärt77459Fyllig, bärnstensfärg. Generös, komplex söt doft av honung, brända mandlar, karamell, russin, pomeranser, knäck, äppeljuice och marmeralkulor. Fyllig, ganska intensiv smak av brända mandlar, hög fruktsyra och intensiv sötma med lång eftersmak. -
BETYG
12169:-Ej prisvärt70982Ung bärig doft av körsbär, björnbär, mandel och viol. Saftig smak med unga lätta lite oborstade torra tanniner i en ganska slank stil, trots allt med viss elegans. -
BETYG
15,5299:-Mer än prisvärt77145Aromatisk, lätt utvecklad doft av katrinplommon, höstlöv och torkade rosor. Den balanserade smaken känns något yngre med fin frukt, frisk fruktsyra och lagom stringenta tanniner med ett torrt avslut. MS: 14,5p För mycket flyktiga syror -
BETYG
14499:-Prisvärt74672Fruktig, generös, smått komplex doft av björnbär, mörka körsbär och semitorkade fikon. Fyllig, fruktig smak av mörka bär, frisk fruktsyra och balanserade, fruktiga tanniner i en drygt medelstor kropp med lång, lite alkoholvarm eftersmak med ett uns bitterhet. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt70259Doft av körsbär, hallon, bittermandel, undervegetation och lite rosor. Smak i slank lite elegant stil med torra, men polerade energirika tanniner med bra längd. -
BETYG
13,51799:-Blandlåda med två vita och fyra röda. Primazappa 2021: Aromatisk, ung och grön doft av fläder, krusbär, svarta vinbärsblad och ylle. Drygt medelfyllig smak med viss viskositet, spänstig fruktsyra, samt lätt örtkryddighet i eftersmaken. 13,5p Rifunniri 2021: Lite dov doft av vått ylle, marmeladkonfekt och krusbär. Medelfyllig smak med pigg fruktsyra samt ett avslut med en aning beska. 11p Etna Rosso 2021: Doft av slånbär, läder, tjära och körsbär. Slank och lätt kropp med mjuk smak, pigg fruktsyra och fina tanniner samt ett balanserat avslut. 13,5p Caldera 2020: Öppen doft av nypon, russin, rosor och tobaksblad, Slank och lätt kropp med lätta tanniner, frisk fruktsyra samt lätt beska i avslutet. 13p Arcuria 2014: Mogen doft av torkade höstlöv, undervegetation, svart te och körsbär. Mjuk och balanserad smak med tydliga men polerade tanniner, frisk fruktsyra samt ett harmoniskt och komplext avslut. 15p Nerello Mascalese 2011: Mycket mogen doft av gammalt läder, sviskon, kaffe, svart te, Mycket utvecklad och lätt oxiderad smak i en lätt kropp, med ganska strama tanniner samt ett rustikt avslut. 13,5p -
BETYG
10,5168:-Mer än prisvärt70375Ungdomlig och lite frän doft av röda bär som klarbär och röda vinbär. Slank, saftig och bärig smak med frisk fruktsyra, lätt kropp, diskreta tanniner samt en lätt och ren eftersmak. -
BETYG
15379:-Ej prisvärt53719Aromatisk, fint rökig, doft av färska jordgubbar, citronzest, choklad och rostat bröd. Ganska smakrikt anslag med viss utveckling, frisk fruktsyra och livlig, ganska storbubblig mousse med bra längd. MS: 14p Rustik doft -
BETYG
15349:-Ej prisvärt77674Drygt medelfyllig, "grön" doft av halm, sparris, citronkarameller, bonvax och ett stänk buxbom och kattkiss. Kryddigt anslag med lite grön, stjälkig fruktsyra i en medelstor kropp med ett torrt avslut. RA: 14p -
BETYG
14198:-Mer än prisvärt75913Medelstor doft av nässlor, svarta vinbärsblad och ett stänk krusbär. Ganska fyllig smak med trevlig frukt, frisk, nästan hög fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med bra längd. -
BETYG
15,5298:-Mer än prisvärt74468Doft av plommon, hallon, björnbär, mandelskorpor, örter, fikonmarmelad och lite rosor. Smak med elegant palett, bra energi i de väl polerade tanninerna, bra längd med lite bitterhet dock. -
BETYG
15,5369:-Prisvärt75044Elegant doft av mogna plommon, hallon, örter, fin marsipan och lite rosor. Smak med mycket bra, polerade tanniner, hög energi, bra längd, dock en lite hög bitterhet i avslutet. -
BETYG
16449:-Prisvärt76197Fyllig, gyllengul färg. Generös, lätt utvecklad och komplex doft av mogna gula frukter, chokladpraliner, ylle, kaffe och mörk choklad. Fyllig, rik, balanserad smak med generös, mogen frukt, pigg fruktsyra i en fyllig, rund kostym med lång eftersmak. MS: 15p Aningen bittert -
BETYG
15,5298:-Mer än prisvärt76221Doftrik med citron, honung, krusbär, persika, rostade fat och rosor. Smak med ganska fyllig attack, med en bra fruktsyra som håller ihop det smakrika vinet, som dock avslutas med en liten beska.