Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    13
    125:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella Classico
    6998
    Fint fruktig, öppen, rödbärig doft med hallon, jordgubbar, körsbär och mineral. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med drygt medelhög syra, slank kropp, fina tanniner och en torrt avslut. 12 %.
  • BETYG

    13
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella Ripasso
    5352
    Ung, rödbärig doft med jordgubbar, röda körsbär, röda vinbär och mineral. Torr, medelfyllig, fruktig smak med syrliga röda bär, bra längd och ett långt, lätt syrligt slut. 6 g/l socker. 13,5 %.
  • BETYG

    11,5
    119:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Abruzzerna, Montepulciano d'Abruzzo
    2390
    Fruktig, något återhållen doft av dova röda och mörka bär, plommon och ett uns fat. Torr, sötfruktig medelfyllig smak med torra tanniner och en hygglig längd. 4 g/l socker. Ekologiskt. 13 %.
  • BETYG

    13
    159:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella Ripasso
    5328
    Medelstor, fruktig doft med lingon, röda vinbär och ett uns av vanilj och fat. Torr, medelfyllig, generöst rödbärig smak med skogshallon, frisk syra och en lång fruktig smak med värme. 7 g/l socker. 14 %.
  • BETYG

    13,5
    129:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien, Torgiano
    2942
    Öppen, generös, fruktig doft med söt vanilj, körsbär och lakrits. Torr, drygt medelfyllig smak med drygt medelhög syra, lite tuggiga kärniga tanniner och en lång, generös, varm eftersmak. 13,5 %.
  • BETYG

    15
    339:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
    22350
    Fruktig, lätt utvecklad doft med hallon, jordgubbar, körsbär, choklad och varsamma fat. Torr, medelfyllig smak med generös frukt, medelhög syra, bra, lite träiga tanniner och en varm avslutning. 6 g/l socker. 15 %.
  • BETYG

    13
    99:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    32417
    Ung, fint bärig doft med skogshallon och blåbär, lingon och körsbär. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med medelhög syra och bra, tydliga tanniner. Druvtypisk. 8 g/l socker. 12,5 %.
  • BETYG

    17
    1151:-
    Ej prisvärt
    Sött vin Sött vin
    Italien, Toscana
    77459
    Fyllig, bärnstensfärg. Generös, komplex söt doft av honung, brända mandlar, karamell, russin, pomeranser, knäck, äppeljuice och marmeralkulor. Fyllig, ganska intensiv smak av brända mandlar, hög fruktsyra och intensiv sötma med lång eftersmak.
  • BETYG

    12
    169:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien, Narni
    70982
    Ung bärig doft av körsbär, björnbär, mandel och viol. Saftig smak med unga lätta lite oborstade torra tanniner i en ganska slank stil, trots allt med viss elegans.
  • BETYG

    15,5
    299:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    77145
    Aromatisk, lätt utvecklad doft av katrinplommon, höstlöv och torkade rosor. Den balanserade smaken känns något yngre med fin frukt, frisk fruktsyra och lagom stringenta tanniner med ett torrt avslut. MS: 14,5p För mycket flyktiga syror
  • BETYG

    14
    499:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    74672
    Fruktig, generös, smått komplex doft av björnbär, mörka körsbär och semitorkade fikon. Fyllig, fruktig smak av mörka bär, frisk fruktsyra och balanserade, fruktiga tanniner i en drygt medelstor kropp med lång, lite alkoholvarm eftersmak med ett uns bitterhet.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Etna
    70259
    Doft av körsbär, hallon, bittermandel, undervegetation och lite rosor. Smak i slank lite elegant stil med torra, men polerade energirika tanniner med bra längd.
  • BETYG

    13,5
    1799:-
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Etna
    Blandlåda med två vita och fyra röda. Primazappa 2021: Aromatisk, ung och grön doft av fläder, krusbär, svarta vinbärsblad och ylle. Drygt medelfyllig smak med viss viskositet, spänstig fruktsyra, samt lätt örtkryddighet i eftersmaken. 13,5p Rifunniri 2021: Lite dov doft av vått ylle, marmeladkonfekt och krusbär. Medelfyllig smak med pigg fruktsyra samt ett avslut med en aning beska. 11p Etna Rosso 2021: Doft av slånbär, läder, tjära och körsbär. Slank och lätt kropp med mjuk smak, pigg fruktsyra och fina tanniner samt ett balanserat avslut. 13,5p Caldera 2020: Öppen doft av nypon, russin, rosor och tobaksblad, Slank och lätt kropp med lätta tanniner, frisk fruktsyra samt lätt beska i avslutet. 13p Arcuria 2014: Mogen doft av torkade höstlöv, undervegetation, svart te och körsbär. Mjuk och balanserad smak med tydliga men polerade tanniner, frisk fruktsyra samt ett harmoniskt och komplext avslut. 15p Nerello Mascalese 2011: Mycket mogen doft av gammalt läder, sviskon, kaffe, svart te, Mycket utvecklad och lätt oxiderad smak i en lätt kropp, med ganska strama tanniner samt ett rustikt avslut. 13,5p
  • BETYG

    10,5
    168:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien
    70375
    Ungdomlig och lite frän doft av röda bär som klarbär och röda vinbär. Slank, saftig och bärig smak med frisk fruktsyra, lätt kropp, diskreta tanniner samt en lätt och ren eftersmak.
  • BETYG

    15
    379:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    53719
    Aromatisk, fint rökig, doft av färska jordgubbar, citronzest, choklad och rostat bröd. Ganska smakrikt anslag med viss utveckling, frisk fruktsyra och livlig, ganska storbubblig mousse med bra längd. MS: 14p Rustik doft
  • BETYG

    15
    349:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana
    77674
    Drygt medelfyllig, "grön" doft av halm, sparris, citronkarameller, bonvax och ett stänk buxbom och kattkiss. Kryddigt anslag med lite grön, stjälkig fruktsyra i en medelstor kropp med ett torrt avslut. RA: 14p
  • BETYG

    14
    198:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana
    75913
    Medelstor doft av nässlor, svarta vinbärsblad och ett stänk krusbär. Ganska fyllig smak med trevlig frukt, frisk, nästan hög fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med bra längd.
  • BETYG

    15,5
    298:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    74468
    Doft av plommon, hallon, björnbär, mandelskorpor, örter, fikonmarmelad och lite rosor. Smak med elegant palett, bra energi i de väl polerade tanninerna, bra längd med lite bitterhet dock.
  • BETYG

    15,5
    369:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    75044
    Elegant doft av mogna plommon, hallon, örter, fin marsipan och lite rosor. Smak med mycket bra, polerade tanniner, hög energi, bra längd, dock en lite hög bitterhet i avslutet.
  • BETYG

    16
    449:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana
    76197
    Fyllig, gyllengul färg. Generös, lätt utvecklad och komplex doft av mogna gula frukter, chokladpraliner, ylle, kaffe och mörk choklad. Fyllig, rik, balanserad smak med generös, mogen frukt, pigg fruktsyra i en fyllig, rund kostym med lång eftersmak. MS: 15p Aningen bittert
  • BETYG

    15,5
    298:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana
    76221
    Doftrik med citron, honung, krusbär, persika, rostade fat och rosor. Smak med ganska fyllig attack, med en bra fruktsyra som håller ihop det smakrika vinet, som dock avslutas med en liten beska.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Langhe
    73841
    Ljus, gul färg. Dov doft av mogen citron, zest, päron, chokladpraliner och lätt åldrad wettexduk. Ung, lätt smak med frisk, nästan lite "grön" fruktsyra fruktsyra i en slank kropp med relativt kort avslut. Doften bättre än smaken.
  • BETYG

    14,5
    239:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien, Etna
    73641
    Drygt medelfyllig, aromatisk, kryddig, blommig doft med inslag av apelsinchoklad. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med bra längd.
  • BETYG

    13,5
    149:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien
    73155
    Aromatisk doft av persikor, gula plommon, päron, citron och melon. Fruktig smak med lätt fruktsötma, frisk fruktsyra i en lite oljig kropp med ganska bra längd.
  • BETYG

    12
    169:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Umbrien
    74340
    Stor parfymerad och aromatisk doft av rosor, krusbär och päron. Medelfyllig, torr och frisk smak med pigg fruktsyra samt ett ungdomligt avslut.
  • BETYG

    12
    119:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti
    70866
    Doft av plommon, skogsbär, en aning cocktailbär, mandel och örter. Smak med bra frukt och ännu unga, men återhållna torra tanniner.
  • BETYG

    15
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    53167
    Doft av plommon, körsbär, ceder, vanilj, balsamvinäger och vanilj. Ganska fyllig smak med höga, men polerade tanniner och ett ganska långt avslut med en liten beska.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    76697
    Fyllig, tätpigmenterad färg. Aromatisk, fruktig doft av mörka körsbär, katrinplommon, undervegetation, slånbär och ett stänk viol. Drygt medelfyllig, något stram smak med ganska hög fruktsyra och relativt torra tanniner.
  • BETYG

    12,5
    189:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien
    70636
    Doft av körsbär, ett uns svavel (lufta), skogsbär och viol. Smak med saftig slank kropp, viss elegans, unga, lite oborstade tanniner med bra längd och avslutande bitterhet.
  • BETYG

    15,5
    459:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien, Sagrantino di Montefalco
    52023
    Fyllig röd färg. Ganska generös, fruktig doft av björnbär, moreller, plommon i Madeira, bittermandel, slånbär och mullbär. Fyllig smak med generös, mörk frukt, tydliga tanniner, pigg fruktsyra i en generös kostym med bra längd.
  • BETYG

    14
    249:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Verduno
    70074
    Ljus röd färg med tegelkant. Aromatisk, örtig doft av timjan och rosmarin, röda bär och ett stänk sandelträ. Ung smak med ganska hög fruktsyra och dämpade, men torra tanniner i en slank kropp med lång eftersmak där syran hänger kvar. Doften bättre än smaken.
  • BETYG

    16
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    12330
    Stor, öppen doft med smörkola, röda bär, körsbär, jordbuggar och mineral. Torr, medelfyllig smak med drygt edelhög syra, kralliga tanniner som fyller hela gommen och en småvarm avslutning. 15 %.
  • BETYG

    14
    199:-
    Mer än prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Piemonte, Alta Langa
    7949
    Stor doft med röda mogna äpplen, hallon, lime och kalkig mineral. Torr, medelfyllig smak med fin rondör, edelhög behaglig syra, yvig mousse och en juste beska i avslutet. 3 g/l socker. 12,5 %.
  • BETYG

    12
    99:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino
    5411
    Öppen rödfruktig doft med skogshallon och smultron i en läcker kostym. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med fråsch syra, torra, finkorniga tanniner och en slank avslutning. 6 g/l socker. 13 %.
  • BETYG

    14
    139:-
    Fynd i sin prisklass
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Trento
    7567
    Öppen, stor doft med gröna äpplen, citrus, gula plommon och mineral. Torr, medelfyllig smak med medelhög, fräsch syra, yvig mousse och en bra längd. 4 g/l socker. 12,5 %.
  • BETYG

    11
    89:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien
    75922
    Ung fruktig doft med hallon och smultron. Torr, knappt medefyllig smak med en söt fruktavslutning. 6 g/l socker. 12 %.
  • BETYG

    16
    500:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
    32145
    Varm, bärig doft med kryddor, plommon, körsbär och fat. Torr, fyllig, rik, sötfruktig smak med drygt medelhög syra avrundade tannier och en lång varm avslutning. 9 g/l socker. 16,5 %.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    95435
    Utvecklad, rödfruktig doft med hallon, rosor, körsbär, viol och lakrits. Torr, medelfyllig smak med balanserad, drygt medelhög syra, intensiva men finkorniga tannier i ett elegant, stramt slut. 14 %. 6000 fl.
  • BETYG

    16,5
    799:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella
    95425
    Utvecklad doft av av nypon, röda plommon, körsbär, cassis, örter och fat. Torrt, drygt medelfyllig smak av torkade frukt och bakkryddor med knappt medelhög syra, balanserade tanniner och ett stadigt, alkoholvarmt slut med viss beska. 16 %. 480 fl.
  • BETYG

    16
    419:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    95412
    Utvecklad doft av torkade örter, viol, lakrits, mörka körsbär, katrinplommon, kompost, lövhög och mognadstoner. Torr, medelfyllig, nyanserad smak med utvecklade aromer, medelhög syra, integerade tanniner och ett långt, komplext slut med balans. 14,5 %. 1200 fl.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    93877
    Mogen doft av nypon, torkad mörk frukt, mörk choklad, murket trä, mandelmassa och torkade örter.Torr, medelfyllig, koncentrerad och nyanserad smak med medelhög syra, fint integrerade tanniner och ett långt, komplext och moget avslut. 13,5 %. 600 fl.
  • BETYG

    15
    329:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Veneto, Lessini
    95621
    Nynserad, mogen doft med nougat, nötter och mogna äpplen. Torr, medelfyllig smak med yvig mousse, medelhög syra och ett syrligt avslut. 12,5 %. 720 fl.
  • BETYG

    15,5
    359:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    91184
    Öppen, fruktig doft med röda och gula äpplen, äppelmos, grillad citron och mineral. Torr, medelfyllig, pigg smak med drygt medelhög syra, bra mousse och en nyanserad längd. 12,5 %. 3600 fl.
  • BETYG

    12
    169:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Emilia
    95332
    Dämpad doft av björnbär, blåbär, rost och våt jord. Torr, medelfyllig, mörkbärig smak med pärlande mousse, medelhög syra och ett torrt, lite jordigt slut. Ekologiskt. 12 %. 2400 fl.
  • BETYG

    14
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    95434
    Murrig doft av mörka bär, murket trä, svartpeppar och kryddskåp. Torr, drygt medelfyllig, mörkfruktig, syrlig smak med drygt medelhög syra, rustika tanniner och ett jordigt, syrligt slut. 15 %. 3600 fl.
  • BETYG

    13
    189:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien
    95323
    Något utvecklad doft av sandelträ, mörka körsbär, mörka plommon, pinje, gummi och lite volatila syror. Torr, medelfyllig, friskt bärig och örtig smak med hög syra, stillsamma tanniner och ett torrt, syrligt slut. 13 %. 4800 fl.
  • BETYG

    13
    169:-
    Prisvärt
    Sött vin Sött vin
    Italien, Piemonte, Moscato d'Asti
    90349
    Aromatisk doft av apelsinblom, inlagd persika, inlagd citron och gelegodis. Söt, medelfyllig, sötfruktig smak med en pärlande känsla med knappt medelhög syra och ett gott blommigt, piggt slut. 5 %. 4200 fl.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    95435
    Utvecklad, rödfruktig doft med hallon, rosor, körsbär, viol och lakrits. Torr, medelfyllig smak med balanserad, drygt medelhög syra, intensiva men finkorniga tannier i ett elegant, stramt slut. 14 %. 6000 fl.
  • BETYG

    16
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    92391
    Stor fruktig doft med violer, violgodis, rosor, blodapelsin och lätta röda bär. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, sträva, intensiva tanniner och ett långt, varmt och kryddigt slut. 14 %. 6900 fl.
  • BETYG

    16
    549:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    95333
    Öppen, rödbärig doft med visst volatilt stick, hallon, mörka körsbär, russin och fat. Torr, medelfyllig smak med drygt medlhög syra, intregrerade, stora tanniner och ett långt syrligt och strävt slut med viss värme. 14,5 %. 600 fl.