Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    12
    199:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Lombardiet, Valtelina Superiore
    2440
    Öppen, bärig doft med grön stjälkighet, röda och blå bär, Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, unga, kärva tanniner och en bra längd. 13,5 %.
  • BETYG

    16
    489:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    94149
    Hyfsat utvecklad doft av hallon, nypon, rosor, saltlakrits, torkade örter, varmt läder och choklad. Torr, medelfyllig smak med pigg syra, nyanserade, utvecklade toner, finkorniga tanniner och en fin längd med ett småvarmt avslut med spår av fatbehandling. 14,5 %. 1140 fl.
  • BETYG

    15
    219:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Maremma Toscana
    94100
    Avrundad doft av cassis, kanel, kryddnejlika, mörka plommon, mörk choklad och en hint av pepparmint. Torr, medelfyllig, tät mörkfruktig smak med medelhög syra, stram tanninstruktur och ett elegant, långt avslut med inslag av kanel. Ekologiskt. 14,5 %. 4800 fl.
  • BETYG

    14
    167:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dolcetto d'Alba
    93356
    Fruktig doft av mörka körsbär, plommon, färska gröna örter och fat. Torr, medelfyllig, rödfruktig smak med medelhög syra, ett pepprigt inslag och rustik tanninkaraktär med ett läskande slut med örtig touch. 14 %. 2760 fl.
  • BETYG

    13,5
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Grignolino d'Asti
    93867
    Fruktig doft av smultron, hallon, smultron, röda körsbär samt färska örter. Torr, knappt medelfyllig, sirligt rödfruktig smak med frisk syra, silkiga tanniner och ett läskande slut med en touch av blodapelsin. 13 %. 1800 fl.
  • BETYG

    15
    249:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Rosso di Montalcino
    94021
    Något utvecklad doft av röda körsbär, rött äpple, röda plommon, röda vinbär, bakkryddor och gamla fat. Torr, medelfyllig, körsbärsfruktig smak med friskt medelhög syra, integrerade tanniner och ett elegant och nyanserat slut. 14 %. 1200 fl.
  • BETYG

    13
    231:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Terre Siciliane
    95559
    Något reduktiv doft av röda plommon, hallon, torkade örtig, anis och tegel. Torr, knappt medelfyllig, något kartig rödfruktig smak med dryg medelhög syra, fina tanniner och syrligt avslut. Något tunnare än vanligt. 11 %. 9000 fl.
  • BETYG

    16,5
    399:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    93942
    Utvecklad doft av torkade hallon, torkade örter, röda äpplen, nypon, höstlöv och tjärpastiller. Torr, medelfyllig, nyanserad smak med kryddiga och örtiga stråk, fin syra, finkorniga tanniner och komplext slut med örtbeska och fatinslag. 14 %. 4800 fl.
  • BETYG

    16
    389:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barolo
    95157
    Utvecklad doft av lavendel, gräddkola, skogshallon, torkade örter och torrt trä. Torr, medelfyllig, nyanserad smak med medelhögsyra, sandiga tanniner och elegant, örtigt avslut med umami. 14 %. 900 fl.
  • BETYG

    15
    221:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Lombardiet, Valtellina Superiore
    90301
    Utvecklad doft av rosor, rostade rotfrukter, röda körsbär och torkade örter. Torr, medelfyllig, syrligt bärig smak med fräsch syra, tuggiga tanniner och ett uttorkande slut med syrlig dominans. 12,5 %. 9000 fl.
  • BETYG

    15
    429:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella
    95134
    Utvecklad doft av torkade örter, balsamiska toner, rött äpple, torkade röda bär, nypon och gräddkola. Torr, drygt medelfyllig, påtagligt sötfruktig smak med örtig karaktär, bra syra, stram tanninstruktur och sötfruktigt slut med tydlig alkoholvärme. Ekologiskt. 16 %. 1500 fl.
  • BETYG

    14
    299:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Piemonte, Alta Langa
    90583
    Ungdomlig doft av äppelblom, omogna gröna päron, lime och kalkig mineral. Torr, medelfyllig, fruktig smak med frisk syra, inslag av stenig mineralitet och syrligt, precis slut. 12,5 %. 1800 fl.
  • BETYG

    15
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Langhe
    95136
    Något utvecklad doft av svart te, blåbär, körsbär, viol och sötlakrits. Torr, medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra, torra, ungdomliga tanniner och et kryddigt avslut med viss alkoholvärme. 14,5 %. 2400 fl.
  • BETYG

    14,5
    249:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d’Asti Nizza
    92077
    Utvecklad doft av mörka plommon, mörka körsbär, rabarber, saltlakrits och våt jord. Torr, medelfyllig, mörkfruktig smak med medelhög syra, snälla tanniner och balanserat slut med fräschör och kryddighet. 15 %. 3000 fl.
  • BETYG

    14,5
    179:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Marche, Verdicchio dei Castelli di Jesi,
    92167
    Öppen doft av gula päron, aprikos, skaldjur och stenig mineralitet. Torr, medelfyllig, citrusoritenterad smak med medelhög syra, stram struktur och ett elegant avslut med torr mineralitet. Ekologiskt. 13 %. 2400 fl.
  • BETYG

    15
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Umbrien
    92289
    Något återhållen, fruktig doft med röda bär, körsbär, smultron och bakkryddor. Torr, medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra, bra tanniner och ett långt läskande och kryddigt slut. Ekologiskt. 13,5 %. 1800 fl.
  • BETYG

    13,5
    129:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Emilia-Romagna, Romagna
    51901
    Generös doft av körsbär, vattenfärg, blodapelsin och rök. Mjukt, ungt, fruktdrivet anslag med medelfyllig kropp, friska syror och stadiga tanniner i ett torrt slut.
  • BETYG

    15
    211:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Veronese
    74997
    Dov doft av mogen, semitorkad mörk frukt, torkade fikon, dadlar, rosor och ett stänk lagerblad. Fruktig, balanserad. tillgänglig, ren smak med pigg fruktsyra och fruktiga, runda tanniner i en drygt medelfyllig kropp med ett harmoniskt avslut.
  • BETYG

    17
    561:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbaresco
    71816
    Öppen, aromatisk doft av lövhög, torkade rosor, viol, citronzest, blodapelsin, mandel, brasved och balsamvinäger, Fyllig, balanserad smak med frisk fruktsyra och lagom torra tanniner i en lätt kropp med lång eftersmak.
  • BETYG

    14,5
    199:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien
    Rik doft av mörka körsbär, timjan, tallskog, apelsinskal och lavasten. Fruktdrivet anslag med pigga syror, fint inbäddade tanniner och långt rent avslut. Harmoniskt.
  • BETYG

    15
    281:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte
    51080
    Fyllig doft av rostad ek, kaffebönor, citrus, tropisk frukt, ylle, smör och fermenterade mejeriprodukter. Smakrik med tydlig rostad ek, frisk fruktsyra i en medelstor kropp med lätt oljighet och lång, varm eftersmak.
  • BETYG

    15,5
    529:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
    Dov, mullrande doft av mörk choklad, mandel, polish och mörka körsbär. Fyllig, lite rustik, bränd smak med mullig frukt, pigg fruktsyra och tydliga tanniner i en drygt medelfyllig kropp.
  • BETYG

    14
    325:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella Ripasso Classico Superiore
    54287
    Fyllig doft av flyktiga syror, målarfärg, mogen banan, choklad, blåbär, torkade fikon, russin, mörka körsbär och sjövatten. Rustikt anslag med hög fruktsyra och tydliga tanniner. MS: 13p För mycket flyktiga syror.
  • BETYG

    13,5
    179:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Cuneo
    Doft av citrus, päron, stenrök, tropisk frukt och lite örter. Smak med lätt oljighet, medelfylligt mitt och ett avslut med en pigg, lång fruktsyra.
  • BETYG

    13,5
    251:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    51800
    Rustik doft av körsbär, buljong, granskott, lingon och gummi. Ganska slank, torr smak med hög fruktsyra, silkiga tanniner samt ett lingonsyrligt avslut.
  • BETYG

    13,5
    141:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana, Vernaccia de san Gimignano
    6047
    Ungdomlig, aromatisk doft av grön melon, päron, fläder och kvitten. Helt torr, ung och slank smak med pigg och integrerad fruktsyra samt ett rent och rättframt avslut.
  • BETYG

    15
    314:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Lombardiet, Franciacorta
    59859
    Brödig, rökig doft av ylle, mogna gula plommon, lemon curd, grädde, gräs och mineralton. Medelfyllig, ganska fruktig smak och medelstor mousse.
  • BETYG

    12,5
    159:-
    Ej prisvärt
    Starkvin Starkvin
    Italien, Toscana
    Bärfruktig och söt doft av hallonbåtar, smultron, körsbär och mandel. Medelfyllig, fruktig och rik smak med tydlig restsötma, frisk och hög fruktsyra, samt ett uns alkoholbeska i den lätt eldiga eftersmaken.
  • BETYG

    11
    89:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien
    71255
    Stor doft av mörk frukt, kryddor och viss eldighet. Medelfyllig kropp med pigga syror, ganska torra tanniner och kort slut.
  • BETYG

    13,5
    155:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    Vinös doft av buljong, körsbär, klarbär och sandelträ. Knappt medelfyllig, stram, lätt fruktig och helt torr smak med polerade tanniner, hög fruktsyra samt ett stramt och rent avslut.
  • BETYG

    11
    91:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien
    12355
    Doft av plommon, hallonbåtar, violpastiller jordgubbar och lite örter. Smak med medelfyllig kropp, torra tanniner och viss beska.
  • BETYG

    15
    231:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Veronese
    42334
    Fyllig, torr, örtig doft av semitorkade körsbär och chokladdragerade marsipanbröd, pastellkritor och läder. Fyllig smak med bra, ren frukt, frisk fruktsyra i balans med tydliga, men avrundade tanniner i en drygt medelstor kropp.
  • BETYG

    14
    188:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    50875
    Frisk doft av klarbär, körsbär, mandelmassa och hallon. Mycket saftig, läskande smak med silkiga tanniner, pigg fruktsyra samt josig och frisk eftersmak. Charmig barbera i Beaujolaisstil.
  • BETYG

    14,5
    279:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto
    72533
    Ung doft av körsbär, torkade jordgubbar och lakrits. Medelfyllig kropp med friska syror och unga strama tanniner. Kan nog vinna på att lagras något år.
  • BETYG

    15
    239:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Veronese
    72940
    Rik, kryddig doft av körsbär, apelsinskal, viol och tjära. Medelfyllig kropp med balanserad syra och torra tanniner med långt friskt slut.
  • BETYG

    15
    379:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella Superiore
    75822
    Dov doft av mörk, torkad frukt, fikon, russin, körsbär, té, kokta grönsaker och läder. Ung, ännu lite ostyrig smak med hög fruktsyra och tydliga tanniner.
  • BETYG

    14
    367:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Barbera d'Asti
    53366
    Fruktig, lätt bränd, kryddig doft av blåbär, pepparkaka, lövhög, portvin, brasved och nypon. Fyllig, fruktig smak med hög fruktsyra och visst klipp i tanninerna,
  • BETYG

    14
    201:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    94146
    Knappt medelfyllig röd färg. Aromatisk doft av körsbär, läder, sötmandel och kanel. Medelfyllig, balanserad smak med frisk fruktsyra och lagom torra tanniner i en knappt medelfyllig kostym.
  • BETYG

    15
    321:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Roero
    59211
    Aromatisk, örtig/kryddig doft av kanel, körsbär, té, mandel, blodapelsin, ceder, ek och italiensk fruktkaka. Ung, ännu lite ostyrig smak med hög fruktsyra och mer dämpade, men torra tanniner i en medelstor kropp.
  • BETYG

    13
    235:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    Torr, lite dammig doft av semitorkade blåbär, mörka plommon och torrt läder. Ung, ännu lite ostyrig och obalanserad smak med skarp fruktsyra och tydliga, något bittra tanniner och en eldig eftersmak.