Italien

Allmänt

Italien som det ser ut idag fyllde nyligen 100 år, då sista delen – Alto Adige blev italienskt. Annars anser man att romarna mer eller mindre var de första som skapade ett ”enat” Italien av en mängd små stater. Italien består av 20 regioner, vin produceras i samtliga regioner och har så gjorts i historiskt perspektiv under mycket lång tid.

Historia

Troligen var Fenicierna de första som hade en vinös betydelse i Italien, då de handlade med folkslag utmed hela medelhavet, och också anlade en del handelsstationer. Etruskerna blev fängslade av vin och tog det till sig, så småningom lär sig de blivande härskarna från Rom att uppskatta och odla vin. Av den stora fienden, Karthago, lärde man sig mer om vinframställning och kunde göra bättre viner. Rom förde sedan med sig vin på sina erövringar i världen och startade vinodling i många hörn av sitt rike. Vid Roms fall hade kyrkan blivit allt starkare och inte minst duktiga på vinframställning. Vinframställningen utvecklades i klostren, både i Rom och i provinserna. På 300-talet f.Kr sände romerska adelsmän sina söner på utbildning till etruskerna. De lärde sig till och med etruskiska, som var helt olika latinet. 1400 f kr Mykenerna koloniserar först Apulien och sen några få platser i södra Italien (kungar som Agamemnon ledde Mykene vid denna tiden) 8-700 f kr Antikens Grekland koloniserar södra Italien 700 talet Rom bildas 280 f kr Rom tar över grekiska och etruskiska områden (ex Veneto) Metoden att torka druvor fanns i Etrurien redan när Rom invaderade – Vin Santo, Valpolicella Domitian förbjuder vinodling i många områden då vinet tagit över och landet behövs för annat jordbruk! I alla områden utanför Italien förbjuds vinodling. Tidig historia Rom bildas inom Etruriens gränser, först samexisterar de men så småningom tar romarna över, och startar en stor expansion i världen. Romarna dricker vin och mycket vin exporteras till arméerna, varefter arméerna så småningom börjar odla eget vin. På sina ställen, bland annat i Rhônedalen och i Dalmatien är kvaliteten så hög att den konkurrerar med de romerska vinerna ”hemifrån”, varför en kejsare förbjuder vinodling utanför det ursprungliga Rom. Efter drygt 200 år så hävs förbudet. Annaler från 1000-talet i Florens talar om Chianti och från slutet av 1300-talet hittar man dokument om Sangiovese.

Vinlagar

Protective Desegnations of Origin infördes inom EU 2009 DOP heter det i Italien – men EU:s vinlag tillåter att länder använder traditionella kvalitetstermer som fanns i landets nationella vinlag före 2008 Italien hade redan då två kvalitesvinsnivåer,, DOC och DOCG, som egentligen då sammanfattas under DOP. Men de flesta fortsätter använda de gamla beteckningarna. Under renässansfurstarna Medici från Florens frodas vinet och vinlagar reglerar det viktigaste vinet under denna tiden – Chianti (med Sangiovese) Skriftliga referenser till Chiantiviner finns redan på 1000-talet, 1079, och Sangiovese, den mest utbrett odlade kvalitetsdruvan 1398. Framgången för Chiantis viner ger berömmelse och alltfler bönder utanför ursprungsområdet säger sig framställa Chianti, varför vinlagar dikteras genom renässans-fursten Cosimo III. På 1800-talet utvecklas de Toskanska vinerna än mer – Chianti styrs upp mer med ”recept” om hur en Chianti får framställas (framförallt blandningen). Likaså tillkommer Brunello som kommer att bli ansett som Toskanas bästa vin. Vinerna från den lilla byn Montalcino får så småningom en egen appellation trots att de hamnar inom Chiantis gränser. Skillnaden är att vinerna från Montalcino blir endruveviner på enbart Sangiovese vilket inte var tillåtet inom Chianti (detta blir godkänt först på 2000-talet). Efter kriget rycks gamla rankor upp med hjälp av regeringsbidrag ska vinfälten ge mer vin – rankorna ersätts med högavkastande kloner/sorter. På 50-talet tar envisa och insiktsfulla personer tag i projekt som att återupprätta Nebbiolos rykte samt att få fram torrare recioto-viner (Barolo resp Amarone). På 1950-och 60-talet utvecklas två viktiga flaggskepp för italienska viner, Barolo och Amarone. Amarone fanns redan tidigare i en rent söt version, Recioto della Valpolicella, men med nytt kunnande och framavlade jäststammar som kunde jäsa vinet till en torrare version som kommer att kallas Recioto della Valpolicella Amarone.

Geografi

Jordmånen varierar kraftigt i hela Italien, både mellan regioner, mellan appellationer, inom appellationer och i vinfälten! Bergskedjor och vulkaner påverkar både jordmån och klimat kraftigt.

Klimat

Italien ligger på varma breddgrader men havets modererande inverkan tillsammans med att försöka lägga många vinodlingar på lite högre höjd är det som är orsaken till att ma kan producera högkvalitativa viner i hela Italien. I norr är det ljumma medelhavsvindar som blåser upp genom dalarna mot Alpernas utstickare, nedanför Alperna är det egentligen lite för varmt – men där löser man det genom att förlägga vinodlingarna på lite högre höjder, oftast räcker det med kanske 150-300 möh, men det finns en del betydligt högre liggande vingårdar, t ex på vulkanen Etnas bergssidor på Sicilien.

Övrigt

Barolo som blev torrt på 1800-talet är dock i tveksam kvalitet men med några drivande krafter som t ex Renato Ratti så ökar kvaliteten och vinner internationell ryktbarhet på 70-80-tal, men fortfarande som något mer smalt vinområde för riktiga entusiaster. På 60-talet framställs första supertoskanavinet, Sassicaia (Tacchis konsultades för att fintrimma vinet, 1971 släpptes de första flaskorna – liten produktion, 1978 vinner den överlägset en blindprovning mot vinvärldens då bäst ansedda viner) vilket blir trendbildande då det blir en enorm internationell framgång. På 80-talet startar uppryckningen av Chianti och Sangiovese genom Antinoris försorg. 1984 delas Chianti i Chianti och ursprungsområdet Chianti Classico, Chianti utökas dessutom. 1997 kommer resultatet från arbetet med att ta fram bra Sangiovesekloner och därmed bättre kvalitet i vinerna tvärs över Toskana och detta blir betecknat som århundradets årgång. Taurasi vinner DOCG-status med den speciella drivan Aglianico, Mastroberardino heter företaget som leder korståget för de inhemska druvorna, inte minst sedan supertoskanavinerna med Cabernet fått en enorm framgång och då dessa druvor (främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay) börjat odlas av alla vinmakare med ambition för export. Mastroberardino bevisar att det finns kvalitet I traditionella viner och med envishet också att de egna druvorna kan ge exportviner! 1980 tar Piera Antinori initiativ till en uppryckning I kvaliteten I Tioskanas viner Chianti, det berömda vinområdet korrigeras till sin utsträckning via ändringar I lagarna. Bulkvinsområden som Apulien och Sicilien börjar få exportframgångar med DOP och IGP-viner på 2000-talet. Stora volymer av DOP-viner på druvan Primitivo från Apulien exporteras med framgång. Primitivo är en släkting till den ”amerikanska” druvan Zinfandel. Från Sicilien är det den inhemska druvan Nero d’Avola (eller Calabrese som den lokalt kallas) som ger upphov till IGP-vinsexport.

  • BETYG

    12
    89:-
    Fynd i sin prisklass
    Rosévin Rosévin
    Italien, Veneto, Bardolino
    2363
    Ljust laxrosa färg. Ung, öppen doft med smultron, röda bär och mineral. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra, en anings strävhet och en fin längd med visst bett. Ekologiskt.
  • BETYG

    12
    109:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Marche
    32431
    Öppen, kryddig doft, röda bär, körsbär, röda vinbär och mineral. Medelfyllig, sötbärig smak med medelhög syra, tydliga tanniner och en lång, bärig avslutning med värme. Ekologiskt.
  • BETYG

    13
    109:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    2773
    Öppen, fruktig doft med skogshallon, jordgubbar, röda vinbär och en hint av fat. Medelfyllig, rödbärig smak med medelhög syra, mjuka tanniner och ett bärigt avslut med värme.
  • BETYG

    12
    99:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino
    5411
    Lätt rödbärig doft, skogshallon, smultron och mineral. Torr, lätt smak med medelhög syra, milda tannier och ett bärigt slut.
  • BETYG

    11.5
    89:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Abruzzerna, Montepulciano d'Abruzzo
    2337
    Öppen, ung, intensivt fruktig doft, skogshallon, björnbär och lite fat. Torr, medelfyllig, bärig smak med medelhög syra, tuggiga tanniner och ett fruktigt avslut med viss beska.
  • BETYG

    9
    99:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien, Puglia IGT
    20098
    Öppen, sötbärig doft. Jordgubbar, hallon, körsbär och söt vanilj. Medelfyllig , intensivt sötbärig smak med medelhög syra, mjuka tanniner och en lång sötsliskig eftersmak.
  • BETYG

    12.5
    99:-
    Fynd i sin prisklass
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino
    2107
    Ung, fruktig doft med päron, kiwi, citrus, lime och mineral. Torr, medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra och ett fruktigt slut med päron och örtkryddor.
  • BETYG

    15
    199:-
    Fynd i sin prisklass
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Colli Tortonesi
    92706
    Öppen doft av kaprifol, äppelblom, honungsmelon, ananas och kvitten. Torr, medelfyllig, koncentrerad gulfruktig smak med medelhög syra, elegant struktur och ett långt, finessrikt slut med kalkig touch. 5400 fl.
  • BETYG

    13
    69:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Valpolicella Classico
    6998
    Ung, öppen, lätt, rödbärig doft. Torr, medelfyllig, rödbärig smak, medelhög syra och bra tanniner i en varm, fruktig avslutning. Fasta sortimentet.
  • BETYG

    13
    79:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Rosso Verona IGT
    5123
    Öppen, lätt utvecklad doft med röda bär, plommon, körsbär och lite fat. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, torra tanniner och en varmt ombonad eftersmak. Fasta sortimentet.
  • BETYG

    11.5
    69:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Veneto, Prosecco
    7720
    Ung, godissöt doft med finska marmeladkulor och päronsplit. Torr med restsötma, knappt medelfyllig, smak av gröna frukter, spritsig mousse, knappt medelhög syra och ett läskande avslut med viss sötma. Fasta sortimentet.
  • BETYG

    13
    79:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti
    2310
    Öppen, rödbärig doft med varma jordgubbar, körsbär, lite rökighet och timjan. Slank, syrligt rödbärig smak med drygt medelhög syra, finkorniga, relativt intensiva tanniner och en varm eftersmak. Fasta sortimentet.
  • BETYG

    12
    62:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    32417
    Lätt, rödbärig doft med körsbär, skogshallon och blommor. Lätt, slank rödbärig smak med medelhög syra, finkorniga taninner och ett långt småsyrligt läskande slut. Fasta sortimentet.
  • BETYG

    13.5
    199:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Maremma Toscana
    95737
    Öppen doft av viol, hallon, småcitrus, röda vinbär och torrt trä. Torr, medelfyllig, syrlig smak av småcitrus och röda bär med drygt medelhög syra, sandiga tanniner och ett syrligt, rätt kort slut. 2400 fl.
  • BETYG

    16
    249:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana, Chianti Classico
    93440
    Stor, fin doft med utveckling och mognadstoner, torkade röda bär, rökighet, svart te och en aning volatila syror. Fyllig, bra balanserad, kraftfull smak med en hel del fruktighet kvar som möter upp bra mot den medelhöga syran och strävheten och ett gott avslut i fin balans. 1500 fl.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Dolcetto d'Alba
    93882
    Avrundad doft av vinbärsgelé, slånbär, hallon, rött äpple, jord, torrt trä, stjälkar och torkade örter. Torr, medelfyllig, syrligt bärig smak med stjälkigt inslag, hög syra, snälla tanniner och ett lite snipigt slut. 900 fl.
  • BETYG

    14.5
    229:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Sicilien, Etna
    93798
    Nyanserad doft av mimosa, gula plommon, persika, stjärnfrukt, blond grape, våt sten och lite jord. Torr, medelfyllig, gulfruktig, syrlig smak med medelhög syra, stram karaktär och ett salt slut. 1200 fl.
  • BETYG

    14.5
    219:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Sicilien, Etna
    95445
    Något utvecklad doft av körsbär, övermogna jordgubbar, röda plommon, balsaträ samt färska örter. Torr, medelfyllig, nyanserad smak av blodapelsin, körsbär, färska örter och fat, medelhög syra, integrerade, torra tanniner och ett torrt, elegant slut. 9600 fl.
  • BETYG

    13
    199:-
    Ej prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Toscana
    94146
    Ungdomlig doft av äppelblom, päron, citron och persika. Torr, medelfyllig, något tunn smak med knappt medelhög syra, inslag av beska och ett blommigt avslut med någon sälta. 2400 fl.
  • BETYG

    14
    219:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte, Verduno
    94203
    Något utvecklad doft av rönnbärsgelé, skogshallon, rosor, torrt trä och kryddor. Torr, medelfyllig, nyanserad smak av blodapelsin och kryddor med medelhög syra, finkorniga tanniner och ett lite jordigt slut. 1200 fl.
  • BETYG

    14
    259:-
    Ej prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Piemonte, Alta Langa
    94867
    Medelstor, gulfruktig, krutig doft med viss blommighet och en aning autolys. Torr, medelfyllig smak med välavvägd mousse, medelhög syra och en aning sälta i en relativt slank kropp. Bra balans, men ett ganska kort avslut med lite beska. 1200 fl.
  • BETYG

    15
    199:-
    Fynd i sin prisklass
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Piemonte, Colli Tortonesi
    92706
    Öppen doft av kaprifol, äppelblom, honungsmelon, ananas och kvitten. Torr, medelfyllig, koncentrerad gulfruktig smak med medelhög syra, elegant struktur och ett långt, finessrikt slut med kalkig touch. 5400 fl.
  • BETYG

    13.5
    179:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Umbrien, Spoleto
    93127
    Ungdomligt fruktig doft av persika, päron, stjärnfrukt och citrongräs. Torr, medelfyllig, skirt ljusfruktig smak med beskt inslag, medelhög syra och ett fräscht slut med någon sälta. 3600 fl.
  • BETYG

    13.5
    189:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Abruzzerna, Montepulciano d'Abruzzo
    90223
    Avrundad doft av övermogna blå plommon, rött äpple, biggaråer, jordgubbskräm, torkade örter och murket trä. Torr, medelfyllig, mörkbärig smak med relativt hög syra, stram tanninstruktur och ett syrligt slut. Ekologiskt. 4800 fl.
  • BETYG

    13.5
    269:-
    Ej prisvärt
    Rosévin Rosévin
    Italien, Sicilien, Terre Siciliane
    95778
    Hallonröd, oklar färg. Något återhållen doft av färska örter, blodapelsin, röda plommon, körsbär, tomatsås och svart te. Torr, medelfyllig, nyanserad smak av blodapelsin och röda plommon med medelhög syra och ett örtigt avslut med någon bitterhet. Ekologiskt. 4800 fl.
  • BETYG

    13
    179:-
    Prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Abruzzerna, Trebbiano d'Abruzzo
    90077
    Avrundad doft av gult äpple, inlagd persika och dito päron, citronkola samt en touch fat. Torr, medelfyllig, syrligt fruktig smak med örtigt inslag, medelhög syra och ett avslut med grapebett. Ekologiskt. 2400 fl.
  • BETYG

    15
    219:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Lombardiet, Valtellina
    94775
    Något utvecklad doft av viol, sötlakrits, blå plommon, körsbär, röda vinbär, torkade örter och sandelträ.Torr, medelfyllig, nyanserad smak av blodapelsin, sötsyrliga bär, bakkryddor och sötlakrits med medelhög syra, tuggiga tanniner och ett gott, sötsyrligt slut. 3600 fl.
  • BETYG

    11.5
    99:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Piemonte
    52915
    Ung, fruktig doft med röda äpplen, björnbär och hallon. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra och mjuka tanniner med vaniljton och en bra längd men lite tunn vaniljbärig avslutning.
  • BETYG

    12
    99:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien
    2428
    Öppen, fruktig doft med röda bär, röda vinbär, hallon, söta körsbär och blodapelsin. Torr, medelfyllig rödbärig smak med medelhög läskande syra, mogna, runda tanniner och en sötbärig ton i avlsutet.
  • BETYG

    10.5
    99:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien
    72152
    Ung, bärig doft av kokta jordgubbar, körsbär och apelsin. Torr, knappt medelfyllig, mycket bärig smak med knappt medelhög syra och mjuka tanniner.
  • BETYG

    16
    359:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
    2345
    Fint utvecklad doft med komplexxa toner av röda bär och torkad frukt, en viss stallighet och gamla fat. Torr, medefyllig, bärig smak med körsbär, medelhög syra och avrundade tanniner i en lång varm bärig avslutning.
  • BETYG

    11
    99:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Toscana
    79635
    Ung, öppen mörkbärig doft av björnbär, plommon körsbär och röda äpplen. Torr, medelfyllig stram smak med medelhög syra, strama, torra tanniner och en torr, fruktlös avslutning.
  • BETYG

    10
    89:-
    Prisvärt
    Mousserande vin Mousserande vin
    Italien, Sicilien, Terre Siciliane
    20150
    Stor godiston, röda äpplen och hallon. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med knappt medelhög syra, yvig mousse och en godiston i avslutet. Ekologiskt.
  • BETYG

    12.5
    145:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien
    76686
    Ung, bärig doft med röda bär, plommon och körsbär i likör. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med restsötma, medelhög syra, runda tanniner och ett rödbärigt, sötfruktigt slut med värme.
  • BETYG

    11.5
    119:-
    Prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien
    3930
    Öppen, bärig doft med färska gröna örter, skogshallon, lakrits och torkad frukt. Torr, medelfyllig, sötbärig smak, medelhög syra och ett bärigt, varmt slut.
  • BETYG

    12
    99:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Apulien
    80419
    Öppen, sötbärig doft med plommon, röda vinbär och körsbär. Torr, medlfyllig smak med medelhög syra, bra tanniner och en sötbärig avslutning.
  • BETYG

    13
    115:-
    Fynd i sin prisklass
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Bardolino
    2340
    Ung, lätt, fruktig doft med röda äpplen, hallon och söta, röda körsbär. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med jprdgubbar, frisk sytlighet och lätta tanniner i en fint läskande avslutning.
  • BETYG

    15.5
    289:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Italien, Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
    70215
    Utvecklad doft med stall, ladugård, plommon, körsbär, choklad och gamla fat. Drygt medelfyllig, bärig, utvecklad smak med drygt medelhög syra, avrundade tanniner och en lång, varm inbjudande avslutning.
  • BETYG

    12
    109:-
    Mer än prisvärt
    Vitt vin Vitt vin
    Italien, Delle Venezie
    74879
    Ung, lite återhållen doft av päron, mineral, och vit persika. Torr, knappt medelfyllig smak med en viskös känsla, drygt medelhög syra och ett småbeskt slut med en hint av sötma.