pascale
Blå druva som härstammar från Sardinien mest känd som Pascale di Cagliari. Druvan mognar ganska tidigt och är resistent mot mjöldagg men känslig för gråmögel.
Historia
Är sannolikt en förmodat naturlig korsning mellan Hebén x Monastrell. I likhet med många andra sardiska sorter tros den ha införts under den spanska besittningen (1323-1720).
Spridning
Sorten odlas främst på Sardinien, där den är tillåten i DOC-vinerna Campidano di Terralba, Cannonau di Sardegna och Carignano del Sulcis. 2016 odlades druvan i Italien på totalt 289 hektar med en starkt nedåtgående trend . På Korsika fanns en mindre odling på 0,1 hektar (statistik från Kym Anderson).
Doft och smak
Ger kraftiga röda viner med aromer av björnbär och körsbär.
Övrigt
Druvan har 20 kända synonymer, däribland: Barberone, Bovale, Falso Gregu, Giacomino, Grossa da Serra, Morescone, Morescono, Muresconu, Negroni, Nera Tomentosa, Nerona di Viggiano, Niedda Mannu, Nieddou Mannu, Nieddu Mannu Nero, Nieddu Mannu Nero a Sorso, Nieddu Pedra Serra, Pascale di Cagliari, Pascale Nero, Pascali, Pascali di Cagliari, Pasquale, Picciolo Rosso och Primidivu Nieddu. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 8959.
Bedömda viner
-
BETYG
14199:-Ej prisvärt96349Fruktig doft med gula äpplen, melon, mandel och gul citrus. Medelfyllig, torr, lite avrundad smak med nyanserade aromer, balanserad syra och fin längd. Harmoniskt. 13 %. 840 fl.