plavac mali
Blå druvsort som härstammar från Dalmatiens kust i Kroatien. Namnet betyder "den lilla blå" (Mali = den lilla, Plavac = den blå). Denna lågavkastande vinstock har tjockskaliga, sockerrika bär och är därför ganska motståndskraftig mot svampsjukdomar.
Historia
Den omnämndes första gången 1841 som en "typisk dalmatinsk sort" och härstammar förmodligen från naturlig korsning mellan Primitivo (Tribidrag) x Dobričić,
Spridning
Sorten är utbredd i södra Kroatien på den dalmatiska kusten och på många öar och täcker totalt 1.664 hektar. I Nordmakedonien odlas den på 50 hektar. År 2016 odlades den på totalt 1.714 hektar (statistik från Kym Anderson).
Doft och smak
Ger djupt färgade, alkohol- och tanninrika röda viner med rika aromer av körsbär, plommon och björnbär och har även lagringspotential om den lagras på rätt sätt. Av denna druvsort framställs bl.a. märkesvinerna Dingac, Faros, Peljesac, Postup och Prošek.
Övrigt
Druvan har 62 kända synonymer, däribland: Plavatz Petit Noir (Frankrike); Babić, Crljenak, Kaštelanski, Kasteljanac, Kastelka, Kusmanic, Pagadebit, Pagadebit Crni, Pagadebit Mali, Pagadebit Pravi, Pagadebit Veliki, Pagadebit Zelenjak, Plavac Mali Crni, Plavac Mali Kastelanski, Plavac Pravi, Plavac Srednji, Plavac Veliki, Plavac Zelenac, Rodulic, Sarac, Sarak, Viska, Zelenac, Zelenak (Kroatien); Plavec Mal (Nordmakedonien). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 9549
Bedömda viner
-
BETYG
14186:-Prisvärt54726Slank, stram, och bärig smak med balanserade tanniner, pigg fruktsyra, samt en ren och solvarm eftersmak. -
BETYG
13119:-Mer än prisvärt2598Utvecklad doft med röda bär i tonerna och en dammig mineral. Medelfyllig, sträv, fruktig smak med tydlig syra, bra längd med sammansatta aromer och stramt slut. Vin av plavac mali. 13 %.