cabernet sauvignon

Källa: Munskänken 2021-06 Ulf Jansson. Cabernet sauvignon är en korsning av cabernet franc och sauvignon blanc och vilken begåvad telning sen. Ingen annan rödvinsdruva ger så många karaktärsfulla viner från så många olika distrikt. Cabernetvinet med doft av svarta vinbär och ek och tydligt strukturerad smak är för många modellen för hur ett rödvin ska smaka.

Historia

Druvsorten tros ha uppkommit någonstans i Bordeaux. Hur länge den funnits vet man inte men den är belagd sedan 1700-talet. Så sent som vid 1800-talets mitt odlades ett trettiotal druvsorter för rött vin i distriktet. Ungefär vid den tiden började cabernet sauvignon bli alltmer populär och i och med omplanteringen efter vinlusens härjningar blev den en ledande druvsort. Merlot upptar visserligen större areal men cabernet har det största ryktet.

Spridning

Cabernet sauvignon är en robust men sent mognande druvsort som behöver mycket värme för att druvorna ska mogna ordentligt. Å andra sidan står sig stockarna bra med sin hårda ved under kalla vintrar. Druvsorten är lätt att vinifiera och vinerna vinner på ekfatslagring, gärna i barriqueform. Cabernet sauvignon ger fina viner på många ställen i världen. Liksom sauvignon blanc uttrycker den dock främst sin druvkaraktär. Medan det är lätt att känna igen ett cabernet sauvignonvin, är det ofta svårt att placera var vinet vuxit. Vinerna varierar dock en del med klimatet och man talar ibland om svalodlade respektive varmodlade viner.

Doft och smak

Druvor med otillräcklig mognad, antingen det beror på för svala vingårdar, fel sorts uppbindning, för tidig skörd eller något annat, ger viner med överdrivet vegetativa aromer som grön paprika, gräs och haricots verts samtidigt som kroppen är tunn och syrorna känns råa. Får druvorna mogna ut kommer de klassiska svartvinbärstonerna fram, här och där i kombination med ceder, örter, eukalyptus och annat. Nu fylls hålet i mittsmaken igen och även om garv- och fruktsyrorna fortfarande är tydliga är de inte längre aggressiva. Druvor som odlats riktigt varmt och snabbt nått hög mognad ger ofta viner med syltiga aromer av mörka bär och plommontoner samtidigt som strävheten kan vara inlindad och syran så mjuk att vinet förlorat sin fräschör. Mer regionalt förknippade aromer är ceder och blyertspenna för Bordeaux, körsbär för Italien och mint och eukalyptus för delar av både Australien och Kalifornien.

Övrigt

Hemma i Bordeaux blandas cabernet sauvignon i princip alltid med andra druvor, antingen den utgör ryggraden i ett vin så som ofta i Médoc och Graves, eller bara är komplement till merlot. Druvrena cabernetviner hittar man främst i Nya världens vindistrikt, men även där kompletteras ibland med andra bordeauxdruvor. Och att blanda cabernet med shiraz är sedan länge etablerat i Australien. Druvsorten används också som s k förbättringsdruva i många etablerade vindistrikt. Toscana är kanske det mest kända exemplet där cabernet sauvignon står för många supertoscanaviner med eller utan hjälp av sangiovese. Och det är inte helt ovanligt med några procent cabernet i en vanlig chianti. Cabernetviner är klassiska lagringsviner. Riktigt högklassiga bordeauxer från stora år vinner i komplexitet och ness under 20–30 år och håller mycket längre än så. På motsvarande sätt utvecklas toppcabbarna från Napa Valley och Australien. Ett hyfsat bordeauxslott klarar gladeligen 10–15 år i en bra källare medan enklare cabernetviner många gånger vinner på ett par års lagring.

 • BETYG

  14
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Binissalem
  94097
  Något utvecklad doft av sandelträ, björnbär, körsbär, röda plommon, rosor och stjälkar. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, avrundade tanniner och balanserad, sötfruktig final med choklad, vanilj och lite alkoholvärme. 14 %. 2400 fl.
 • BETYG

  14,5
  229:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, Paso Robles
  95150
  Något utvecklad doft av stjälkar, mörk choklad, svarta vinbär, blåbärsris, våt jord och fat. Torr, fyllig, koncentrerat mörkbärig smak, robust tanninstruktur och ett långt, sötfruktigt slut med kryddighet. 14,5 %. 6000 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Luján de Cuyo
  90574
  Öppen doft av svarta vinbär, hallon, viol, stjälkar, kaffe, torkad mynta och fat. Torr, fyllig, mörkbärig smak med medelhög syra, småstrama tanniner och torrt slut med viss stjälkighet och torkade örter. 14 %. 7200 fl.
 • BETYG

  16,5
  415:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Margaux
  90352
  Exklusiv doft av ceder, cigarr, barrskog, svarta vinbär, mörk choklad, korinter och svartpeppar. Torr, medelfyllig, nyanserad mörkbärig och kryddig smak med medelhög syra, balanserade tanniner och långt, detaljerat slut med finess. 13 %. 120 fl.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Sardinien, Isola dei Nuraghi
  95424
  Något knuten doft av mörka plommon, mörka körsbär, mörk choklad, svartpeppar, våt jord och stjälkar. Torr, medelfyllig, kryddig smak med medelhög syra, stöddiga tanniner och alkoholvarmt avslut med mörk mineralitet. 14,5 %. 16200 fl.
 • BETYG

  15
  239:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Australien, Victoria, Nagambie Lakes
  93995
  Rätt utvecklad doft av tigerbalsam, björnbär, katrinplommon, mörk choklad, rökt chark och svartpeppar. Torr, hyfsat fyllig, rikt mörkfruktig smak med medelhög syra, torra tanniner och nyanserad längd. 14 %. 2400 fl.
 • BETYG

  14,5
  255:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Paarl, Simonsberg-Paarl
  73092
  Yppig doft av björnbär, svarta vinbär, slånbär, mynta, kokos och en liten rostad ton. Smak med fyllig kropp, tät frukt, polerade tanniner med lite alkoholvärme i eftersmaken.
 • BETYG

  14
  121:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  53599
  Dov, lite försiktig, men fint utvecklad doft av svarta vinbär, björnbär, ceder, kaffe, gula kolasnablar och en finstämd stallton. Balanserad, tillgänglig smak med frisk, ren fruktsyra och lagom avrundade tanniner i en medelstor kropp med fin längd.
 • BETYG

  12
  122:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Bordeaux
  83243
  Ljust rött, snarare än roséfärgat. Ganska djup doft av körsbär, hallon och viol. Medelfyllig kropp med pigg syra och torrt rent slut.
 • BETYG

  11,5
  122:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Frankrike, Bordeaux
  52586
  Generös doft av mogna bär, örter, citronskal och tobak. Medelfyllig, lite stum kropp med balanserad syra och lite kort slut.
 • BETYG

  12,5
  144:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, VdIT Castilla
  75518
  Något bränd, utvecklad, lite sötaktig doft av björnbär, ek, vanilj, svart lakrits samt vilda terpeninnehållande örter som rosmarin och timjan. Smaken är mer ung och ostyrig med höga, lite kantiga fruktsyror och något rustika tanniner med brändhet/bitterhet i avslutet.
 • BETYG

  13
  135:-
  Mer än prisvärt
  70627
  Stor, fruktig och solmogen doft av björnbär, plommon, plommon, blåbär, smörkola och ekfat. Stram och torr smak med mineralsälta, rika tanniner, pigg fruktsyra samt ett stramt avslut med lätt beska och mörka bär.
 • BETYG

  12
  135:-
  Prisvärt
  54258
  Fruktig och frisk doft av vita vinbär, krusbär, nässlor och fläder. Medelfyllig smak med viss fetma, ett uns beska, integrerad fruktsyra samt en lätt eftersmak med lite örtkryddighet.
 • BETYG

  14
  245:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Faugeres
  Doft av skogsbär, svarta vinbär, undervegetation och lite svavel. Smak med medelfyllig kropp och med torra tanniner med ett varmt slut.
 • BETYG

  14
  131:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana
  54037
  Ganska yppig doft av körsbär, plommon, mandel, korinter, lätta vaniljtoner och fin ek. Smak med torra, men finstämda, tanniner och en tät frukt och balanserat slut med bra längd.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Costa Toscana
  57409
  Doft av blåbär, multna löv, läder, slånbär och tobak. Knappt medelfyllig, torr smak med spänstig fruktsyra, välpolerade tanniner samt en balanserad eftersmak.
 • BETYG

  13
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Ukraina, Odessa
  73814
  Generös doft av körsbär, smultron, kanderade apelsiner och smöriga kex. Friskt anslag med medelfyllig kropp, pigg syra och bärigt avslut.
 • BETYG

  15
  269:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
  53873
  Dov, mullrande doft av mörka bär som svarta vinbär, björnbär och mörka plommon, rostad ek, kaffe och ett stänk ceder och grön paprika. Fyllig smak av mörka bär, rostad ek, pigg fruktsyra och tydliga tanniner i en drygt medelfyllig kropp med bra längd.
 • BETYG

  14
  335:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Emilia-Romagna, Emilia
  72712
  Fyllig, utvecklad, lite dammig doft av sviskon, björnbär, svarta vinbär, ek och skoputs/linoljefärg. Fyllig, ostyrig smak av mörk frukt och salmiak med hög, kantig fruktsyra och tydliga tanniner i en medelfyllig kropp med ett bittert avslut.
 • BETYG

  12
  119:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Chile, Valle Central, Valle de Curicó
  2753
  Öppen doft av svarta vinbär, blåbär, blyerts och svartvinbärsblad. Torr, hyfsat fyllig, mörkfruktig smak med medelhög syra, robust tanninstruktur och en lång, balanserad längd. Ekologiskt. 5 g/l socker. 13,5 %.
 • BETYG

  15
  399:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pomerol
  90614
  Utvecklad doft av kanel, katrinplommon, svarta vinbär, björnbär, torkade örter och fat. Torr, drygt medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra, integrerade, lite tuggiga tanniner och långt, nyanserat, kryddigt slut med alkoholvärme. 14,5 %. 3000 fl.
 • BETYG

  15,5
  396:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint Estèphe
  94671
  Utvecklad doft av korinter, katrinplommon, svartpeppar, balsaträ, torkade örter, cassis och fat. Torr, drygt medelfyllig, rikt koncentrerad smak med medelhög syra, fin balans med mogna, avrundade tanniner och lång längd med kryddighet. 13,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  15
  279:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Penedès
  94972
  Utvecklad doft av korinter, svarta vinbär, svartpeppar, våt jord och en touch gummi. Torr, hyfsat fyllig, nyanserat märkfruktig smak med drygt medelhög syra, elegant balanserad strävhet och sammansatt, komplext slut med elegans. 13,5 %. 720 fl.
 • BETYG

  16
  749:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, Napa Valley
  90634
  Fruktig doft av svarta vinbär, björnbär, blyerts och mörkt rostade fat. Torr, fyllig, rikt fruktig och fatig smak med medelhög syra, avrundade, balanserade tanniner och elegant avslut med komplexitet. 12,5 %. 672 fl.
 • BETYG

  15
  355:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  92024
  Något utvecklad, fruktig doft med svartpeppar, svarta vinbär och fat. Torr, medelfyllig, koncentrerad smak med medelhög syra, torra tanniner och ett långt slut med fattoner. 12,5 %. 1200 fl.
 • BETYG

  18
  1199:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, Napa Valley
  90332
  Medelstor, bärig doft med svarta vinbär, svartvinbärsgodis, blåbär, plommon och murket trä. Torr, fyllig, rikt koncentrerat fruktig smak, medelhög syra, fint integrerade tanniner och ett långt, komplext slut. Ett kraftpaket. 15 %. 240 fl.
 • BETYG

  17
  649:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Kampanien, Colli di Salerno
  94598
  Utvecklad doft av mörka bär, mörka plommon, svartpeppar, torkade örter, mörk choklad, tobak och tydliga ekfatstoner. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och rikt mörkfruktig smak med påtaglig kryddighet samt pepprighet. Snyggt balanserade tanniner och nyanserat slut med fattoner. 14,5 %.
 • BETYG

  16
  390:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Moulis
  91270
  Stor doft med cassis, plommon, cederträ och ekfat. Kraftfullt, fin syra, bra, tuggiga tanniner, bra balans och en lång eftersmak med en lagom fatton. Bör lagras. 13 %. 2400 fl.
 • BETYG

  16
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  95215
  Utvecklad doft av korinter, mynta, torkade svarta vinbär, blåbär, torkade örter, mörk tobak och fat. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, fint koncentrerad och komplex mörkfruktig smak med kryddiga och örtiga stråk, rejäl tanninstruktur och nyanserat, elegant avslut. 13 %. 1200 fl.
 • BETYG

  14,5
  289:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino, Vigneti delle Dolomiti
  94681
  Något utvecklad doft av skogsbär, boket äpple, vanilj, svartpeppar och torrt trä. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, saftigt mörkfruktig smak med inslag av viol, saltlakrits och svartpeppar. Fin tanninstruktur och nyanserat avslut med mineralsälta. Ekologiskt. 13 %. 1200 fl.
 • BETYG

  14,5
  259:-
  Prisvärt
  95231
  Nyanserad doft med balsamiska inslag, eukalyptus, svarta vinbär, mörka plommon, sötlakrits, ceder och örter. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, rikt sötfruktig smak med inslag av söta bakkryddor och fat, ungdomliga tanniner och sötfruktigt slut. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  15,5
  315:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  92564
  Nyanserad doft av svartpeppar, svarta vinbär, murket trä, korinter, mörka plommon, saltlakrits och kryddor. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, mörkfruktig och kryddig smak med finkorniga taninner och och långt, kryddigt slut. 13 %. 2400 fl.
 • BETYG

  17
  649:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Kampanien, Colli di Salerno
  94598
  Utvecklad doft av mörka bär, mörka plommon, svartpeppar, torkade örter, mörk choklad, tobak och tydliga ekfatstoner. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och rikt mörkfruktig smak med påtaglig kryddighet samt pepprighet. Snyggt balanserade tanniner och nyanserat slut med fattoner. 14,5 %.
 • BETYG

  15,5
  339:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Maremma
  90079
  Utvecklad doft av medicinalörter, balsamiska noter, antikmöbler, bakkryddor, mörka körsbär, tomatsås och korinter. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, tät frukt och rik mörkfruktig smak med inslag av bakkryddor och mörkt trä. Robust tanninstruktur och långt, elegant slut med kryddig touch. 14 %. 3600 fl.
 • BETYG

  14
  259:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  93161
  Något knuten doft av våt jord, torkade plommon, björnbär, lite lim, saltlakrits samt eneträ. Torrt, medelfylligt vin med drygt medelsyra, friskt rödbärig smak med örtigt inslag, finkorniga tanniner och läskande, friskt slut. 840 fl.
 • BETYG

  14,5
  235:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  92559
  Något utvecklad, lite stallig doft med färska svarta vinbär samt torkade mörka bär, rökt paprikapulver, nyrostat kaffe och nypon. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, sammansatt smak av mörk färskt och torkad frukt och söta bakkryddor, balanserade tanniner och rent, elegant avslut. Bör lagras. 1200 fl.
 • BETYG

  12,5
  159:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Italien, Toscana
  91807
  Neonrosa. Öppen doft av trädgårdshallon, blodapelsin, mogen, gul stenfrukt och färska örter. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, fruktig smak med tydlig beska och örtigt avslut med viss alkoholvärme.
 • BETYG

  13
  199:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Chile, Valle Central, Los Lingues
  90495
  Fruktig doft av svarta vinbär, rött äpple, blå plommon, stjälkar samt ceder. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, mörkfruktig smak och påtagliga tanniner. Kryddigt slut med alkoholvärme. Rustik karaktär. 6000 fl.
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  USA, Kalifornien, Dry Creek Valley
  94985
  Utvecklad doft av cederträ, tobak, cassis, våt jord och mörkt trä. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, koncentrerad, söt mörkfruktig smak med inslag av bakkryddor, integrerade tanniner och något platt final. 14,5 %. 6000 fl.
 • BETYG

  15,5
  250:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Coastal Region, Stellenbosch
  90397
  Öppen doft av svarta vinbär, ceder, björnbär, våt jord, grenverk och mörkt trä. Torrt, drygt medelfylligt vin med dryg medelsyra, mörkbärig smak med inslag av bakkryddor, tuggiga tanniner och balanserat avslut med mörk jord och mörkt trä. 14 %. 9600 fl.
 • BETYG

  15,5
  339:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Maremma
  90079
  Utvecklad doft av medicinalörter, balsamiska noter, antikmöbler, bakkryddor, mörka körsbär, tomatsås och korinter. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, tät frukt och rik mörkfruktig smak med inslag av bakkryddor och mörkt trä. Robust tanninstruktur och långt, elegant slut med kryddig touch. 14 %. 3600 fl.
 • BETYG

  15
  395:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Cuyo, Mendoza
  70656
  Fyllig, fruktdriven doft av svarta vinbär, björnbär, mörk choklad, vanilj, lite mynta och ett stänk läder. Intensivt, stramt, fruktigt anslag med tydliga tanniner och hög fruktsyra i en fyllig kropp med lång eftersmak. JW: 14p
 • BETYG

  14,5
  295:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Lalande de Pomerol
  70803
  Ren, bärig doft av björnbär, blåbär, ett stänk gräs och grön paprika och lågmäld ek. Ung, ganska stram smak med tydliga, torra tanniner och frisk fruktsyra i en medelstor kropp med viss värme i eftersmaken.
 • BETYG

  13,5
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Nya Zeeland, Hawke's Bay
  5498
  Mörk, dov doft av björnbär, mörk choklad, lakrits, suddgummi, kaffe och rostad ek. Drygt medelfyllig, lite bränd smak med pigg fruktsyra och lågmälda, torra tanniner i en medelstor kropp med ett torrt avslut.
 • BETYG

  15,5
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Murcia, Jumilla
  73333
  Drygt medelfyllig doft av smörkola, svarta vinbär, kaffe, tobak, skoputs, mint och mörk choklad. Fyllig, fruktpackad smak med tydliga, men runda tanniner, pigg fruktsyra i en fyllig kropp med lång eftersmak med tydlig ek.
 • BETYG

  15,5
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
  79277
  Aromatisk doft av mörk choklad, svarta vinbär, kardemumma, vanilj, kaffe, mynta, kolasnablar, kokos och ek. Drygt medelfyllig, fruktig smak av svarta vinbär med pigg fruktsyra och lagom klipp i tanninerna.
 • BETYG

  13,5
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
  72978
  Drygt medelfyllig doft av svarta vinbär, björnbär, blyertspenna, mörk choklad och rostad ek. Fyllig, bärig smak med frisk fruktsyra med lagom torra tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Ukraina, Besarabien
  54410
  Aromatisk doft av björnbär, svarta vinbär, jordgubb och hallon. Medelfyllig, rund, modern och fruktig smak med välpolerade tanniner, diskret ek, frisk fruktsyra samt ett läskande, rent och fruktigt avslut.
 • BETYG

  13,5
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Bulgarien, Trakien
  71308
  Nedtonad frukt med lite ekfat och inslag av slånbär, plommon och röda vinbär. Ganska slank kropp med torr smak, snälla tanniner, balanserad fruktsyra samt ett rent och lite torrt avslut.
 • BETYG

  14,5
  167:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Italien, Toscana, Sant'Antimo
  74158
  Dov, lätt pepprig, smått utvecklad doft av mörka plommon, svarta vinbär, smörkola, svart lakrits och ett stänk grön paprika. Balanserad, tillgänglig, fruktig smak med pigg fruktsyra och runda, fruktiga tanniner i en lagom stor kropp med trevlig längd.