romorantin
Grön högavkastande druva med ursprung i Frankrike. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie…” (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)
Historia
Är uppkallad efter kommunen med samma namn i departementet Loir-et-Cher i centrala Frankrike. Den franske kungen François I (1494-1547) ägde en lantgård här. Enligt uppgift lät han 1519 importera cirka 80 000 vinstockar från Bourgogne. Enligt en hypotes skulle sorten Romorantin ha ingått bland dessa. Den fördes troligen till kommunen Villefranche-sur-Cher av en okänd vinodlare omkring 1830 och spreds sedan i hela departementet på grund av sina goda egenskaper. Härstammar förmodlingen från naturlig korsning av Pinot x Gouais Blanc.
Spridning
År 2016 odlades den på totalt 69 hektar vinodlingar i departementet Loir-et-Cher, med en svagt nedåtgående trend (statistik av Kym Anderson).
Doft och smak
Ger fylliga, friska vita viner med varierande aromer av päron, äpplen och kummin.
Övrigt
Druvan har 27 kända synonymer: Blanc De Villefranche, Bury, Celle Bruere, Dameret Blanc, Dameri, Damery, Daneri, Danery, Danesy, Dannery, Dannezy, Framboise, Gros Blanc De Villefranche, Gros Plant De Villefranche, Lyonnaise Blanche, Maclon, Petit Dannezy, Petit Maconnais, Petit-Dannezy, Plant De Breze, Plant Guillet, Raisin De Grave, Ramorantin, Romoranten, Romorantin Blanc, Saint- Amand, Verneuili. Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 10185
Bedömda viner
-
BETYG
14239:-Ej prisvärt92624Öppen doft av päron, kvitten, stjärnfrukt, gula plommon samt vilda örter. Torr, medelfyllig, gulfruktig smak med medelhög syra och en lång, syrlig finish med stenig mineralitet. Ekologiskt. 13 %. 1200 fl. -
BETYG
15279:-Prisvärt95126Öppen och utvecklad doft med gula äpplen, gula plommon, citrus och mineral. Medelfyllig, torr, utvecklad smak med god kropp, rätt nyanserade aromer, balanserad, bra syra och riktigt fin längd. Vin av romorantin.