Frankrike, Loire

Allmänt

Loire är Frankrikes mest utsträckta vinregion. Loire, Frankrikes längsta flod, är över 1000 kilometer lång och har sin källa i Centralmassivet, sydväst om Lyon. Vindistrikten följer flodens eller biflodernas lopp ända ut till havet.Regionen börjar med Södra Loire i Auvergne (Massif Central) nära staden Roanne och sträcker sig via området norr om Nevers där Sancerre och PouillyFuméligger (som vi brukar kalla ”Övre Loire”, men officiellt är det Centre-Loire, som omfattar även Orléanais), vidare via Touraine och Anjou-Saumur ända till Nantes vid Atlantkusten, där området kallas Pays Nantais. Området medflods från Orléans kallas även för Frankrikes trädgård, och överallt kan man beskåda vinfält och storslagna slott.På grund av klimatet varierar vinproduktionen i Loiredalen avsevärt från år till år, men är till produktionen sätt Frankrikes tredje största vinregion av AOP med en medelproduktion på ungefär 3.5 miljoner hektoliter per år totalt och med sina 70000 hektar (varav 55 000 ha är AOP) den fjärde största sett till arealen. Produktionen av AOP är ungefär 2.8 miljoner hl/år. Regionen är den största för vita AOP i Frankrike samt näst största för mousserande (t.ex. Crémant de Loire) efter Champagne.

Historia

Romarna var först med vinodlandetäven i Loire. På samma sätt som idag planterade de på flodsluttningar och i dalgångar.Under medeltiden var munkklostren viktiga förvaltare av vinarvet. Kloster och kyrkor blev stora markägare. Munkarnas agrikulturella kunskap har haft en stor inverkan på dagens vinkultur. Det fanns då ett naturligt erfarenhetsutbyte med klostren i Bourgogne, viket än i dag mycket klart kan märkas i druvsorterna. Bland annat odlades mycket Chardonnay i Anjou. En annan invandrare, som dessutom blev kvar i Loire, är druvan bakom Muscadet-vinet som heter Melon de Bourgogne (allmänt även kallad Muscadet).Den franska revolutionen medförde att kyrkan blev fråntagna de flesta av sina egendomar som sedan delades ut till fria bönder. Efter vinlusepidemin planterade man de blå druvorna i betydligt större utsträckning än tidigare.

Vinlagar

I stort sett samma förordningar som i övriga Frankrike från INAO. 169 AOP (66 geografiskt avgränsade) och närmare 200 IGP (år 2017). AOP, IGP och Vin de France sida vid sida och överlappande varandra. Regionala, subregionala och kommunappellationer + bynamn. Appellationerna kan gå över departement- och distriktgränserna. AOP för vitt, rött, rosé, mousserande, pétillant, torrt, sött, primeur etc. räknas som separata AOP, t ex AOP Touraine blanc, AOP Touraine primeur, etc. Egentlig vingårdsklassificering finns inte. En Grand Cru: Quarts de Chaume En Premier Cru: Coteaux du Layon 1er Cru Chaume De olika AOP har största betydelse för vinernas identitet och ursprung.

Geografi

Pays Nantais Här finns appellationerna Muscadet (AOC sedan 1936), Muscadet Sévre-et-Maine, Muscadet Coteauxde la Loire, MuscadetCôtesde Grandlieuoch Muscadet cruscommunaux: Clisson, Gorges, Le Pallet. Anjou-Saumur De bästa vinerna från Anjou är de som är gjorda på Chenin Blanc eller Pineau de Loire som den kallas här. I Coteaux du Layon i sydöstra delen av Anjou kan druvan få full mognad med en sötma som fint balanserar syran. Saumur producerar alla typer av viner, röda på Cabernet Franc, vita (från knastertorrt till sött) samt rosé och mousserande. Savennières Många anser att AOP Savennières är det främsta appellationer för torra vita viner i Loire. Chenin Blanc från Savennières är bland de mest lagringsdugliga torra vita i Loire. Touraine Kring staden Tours ligger en rad appellationer som är kända för sina kvalitetsviner. Chinon, Bourgueil och St.-Nicolas-de-Bourgueilär Loires mest kända rödvinsappellationer Vinerna görs på Cabernet Franc som här kallas Breton. I denna atlantinfluerade västliga del av Touraine görs kraftfulla fruktiga viner, som kan avnjutas tidigt. Övre Loire (Centre-Loire) ligger vid floddalarna mellan Loire och dess biflod Cher söder om Orleans. Landskapet är väl kuperat med branta sluttningar och skyddande skogspartier. De bästa vinerna är planterade på platåer eller kullar i jordar rnedgod dränering.Jordmånen består av kalksten, flinta (silex), krita och kimmeridge-lera. Anses vara Frankrikes bästa distrikt för friska Sauvignon Blanc viner.

Klimat

Eftersom området sträcker sig från hav till inland varierar klimatet avsevärt. Gemensamt är dock den nordliga breddgraden som ger odlarna problem med vårfrost, då risken är stor för skador på tidigt knoppande druvsorter. I Pays Nantais i väster vid Loires mynning och i Anjou-Saumur är klimatet milt och fuktigt. Klimatet övergår sedan successivt till ett kontinentalklimat med kallare vintrar och varmare somrar i de inre östra och södra delarna av regionen.De för regionen viktigaste geologiska formationerna, urgamla MassifArmoricain (i väster) och kritperiodens Bassin Parisien möts just väster om staden Angers i mitten av distriktet Anjou där ett antal förkastningar har uppstått. Därför karakteriseras jordmånen i den västliga delen av olika vittringsrester av urgammal granit, basalt, sandsten och skiffer, medan i den östliga delen domineras jordmånen av sandblandad kalksten, krita, märgel och flinta.Distriktet Pays Nantais präglas av väldränerade jordar. Kring Layon i Anjou finns mest stenig matjord på en alv av skiffer. I Saumur är jordmånen mera präglad av krita, medan Touraine (Chinon och Bourgueilm.fl.) har en jordmån bestående av sandblandat kalkhaltigt grus, den bästa jordmånen kallas här för tuffeaujeune som är en mycket porös typ av kalksten (och bör inte misstas att vara tuff, som i sin tur är vulkanisk aska). I centrala Loire (”Övre Loire”.) blandas grusjorden med krita av samma ursprung som i Chablis (Kimmeridge) och i Sancerre och Pouilly-Fumé återfinns på sina ställen även flinta. Södra Loire i Auvergne har jordar huvudsakligen av istidens avlagringar med granitiskt grus, märgel och inslag av vulkaniska jordar från vulkanen Puy de Dôme.

Övrigt

I Loire framställs en mängd olika vintyper. Vinerna kan vara vita, rosé eller röda, torra eller söta, stilla eller mousserande. Det blir inte lättare av att de mousserande vinerna görs på såväl traditionellt vis (crémant) som i en lågmousserande variant (petillant). T.ex Vouvray är känt för sina mousserande viner med viss sötma. Den nordliga breddgraden ger friskhet i vinerna. Nya fat är ovanligt i Loire och förekommer framför allt i de stadigare Cabernet franc-vinerna; de oekade vinerna får därför fritt utlopp att uttrycka druva och terroir. Söta och ädelsöta t.ex. från Coteaux du Layon, Coteauxde l'Aubancem.fl.Trots att Loire är mest känt för sina vita viner är nästan hälften av produktionen rosévin eller röda viner.