schioppettino
Blå druvsort härstammar från gränsområdet mellan Italien (Gorizia)-Slovenien (Goricia). Den medeltidigt till sent mognande vinstocken är känslig för små bär och bladmögel.
Historia
Ursprungligen fick det röda vinet som gjordes av den detta namn (scoppiettare = sprakande eller mönstrande - möjligen på grund av dess peppriga smak). Sortens härstamning är dock okänd. Enligt legenden nämndes sorten första gången under namnet Ribolla Nera år 1282 vid en bröllopsfest på Albana slott. I samband med phylloxera-katastrofen i slutet av 1800-talet minskade odlingarna dramatiskt. Den nästan utrotade sorten återaktiverades i kommunen Prepotto in Friuli (Friuli Venezia Giulia) av borgmästaren Paolo Rapuzzi på 1970-talet.
Spridning
Från och med 1987 är den tillåten i DOC-rödvinerna Colli Orientali del Friuli och Friuli Isonzo och omfattar 86 hektar. På andra sidan den närbelägna gränsen i Slovenien finns det bara små odlingar under namnet Pokalca. Sorten odlas också i små mängder i Kalifornien (Sonoma County) och Australien (0,1 hektar). År 2016 odlades den på totalt 87 hektar vingårdar (statistik från Kym Anderson).
Doft och smak
Ger mörkfärgade, tanninrika viner med arom av paprika, violer och vilda frukter.
Övrigt
Druvan har 7 kända synonymer, däribland: Pocalza, Poçalza, Pokalca, Pokalza, Ribolla Nera, Schiopetino, Schiopettino och Scoppiettino. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 10830.
Bedömda viner
-
BETYG
15297:-Prisvärt74989Dov, sandig doft av mogna moreller, mörk choklad, pepparkaka, apelsin, vitpeppar, malört och sötmandel. Drygt medelfyllig smak med sandiga tanniner, pigg, ren fruktsyra i en rund kropp med bra längd.