Tyskland, Ahr
Med sina drygt 560 hektar vinhektar tillhör Ahr Tysklands allra minsta vinregioner. Det är emellertid den tyska region där odlingen av blå druvor (c: a 84 %) är störst i förhållande till gröna druvor. Trenden i Ahr under de senast 30 åren har varit att, istället för att koncentrera sig på att producera kvantitet, fokusera på hög kvalitet. Detta har gjort det möjligt för vinproducenterna i Ahr att på senare år kunna konkurrera med de mer väletablerade vinområden i andra delar av världen med viner gjorda på ”Spätburgunder” alltså Pinot Noir, vilken är huvuddruva i Ahr.
Historia
Vinodling i Ahr går mycket lång tid tillbaka, vilket bekräftas av en rad historiska fynd och nedteckningar. När exakt de första odlingarna anlades är inte möjligt att fastställa men antagligen anlades de redan av romarna. Från omkring år 900 ökar vinodlingen mycket markant i Ahr-dalen, vars mark till allra största del kom att tillhöra Prüm-klostret. År 1247 fanns det 43 kloster och stift som drev och ägde vingårdar i Ahrdalen. Längre fram i tidien, den 20 december 1868, slöt sig 18 vinodlare från Mayschoß samman och bildade världens första kända vinkollektiv ”Mayschoßer Winzerverein”. Ahrs odlingsareal var som störst 1883 med 1087 hektar för att sedan minska till 606 hektar 1925. Till följd av de två världskrigen förblev vinodlingen tämligen begränsad och 1947 odlades vin på bara 395 hektar. Genom det ”Tyska Undret” och tilltagande turism ökade dock odlingsarealen med en knapp tredje del under 1950- och 1960-talen. Inriktningen låg dock under denna tid mest på att producera stora mängder tunna och söta viner som framställdes med enbart pressning utan mustjäsning på fat. Vinodlarna ersättning grundades på levererad kvantitet utan större vikt på kvalitet. Högavkastande Portugieser odlades därför i stor omfattning. Ahr-vinets rykte blev genom detta allt annat än bra och vinet var ökänt för att ge huvudvärk... Under slutet av 1970-talet började några vinodlare att på olika sätt förbättra vinets kvalitet. Framför allt inriktade man sig på att få fram bättre torra högklassiga viner av Spätburgunder. En av pionjärerna var Werner Näkel som, startade detta arbete. Genombrottet kom 1989 då Meyer-Näkels ”Spätburgunder Dernauer Goldkaul QbA trocken 1987” erhöll det välkända ”Deutsche Rotweinpreis”. Flera andra då unga vinodlare följde Näkels exempel med att radikalt förbättra odlings- och tillverkningsmetoderna under slogan ”Klasse statt Masse” dvs. ”Kvalitet före kvantitet”. Foto: Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr e.G
Geografi
Ahr är, av Tysklands tretton vinregioner, den till odlingsarealen fjärde med totalt 562 hektar odlad areal 2016. Floden Ahr är en av floden Rhens 42 bifloder. Ordet Ahr härstammar från gammaltyskans ”Ach” för vattendrag, flod eller bäck som kombinerats med ”Ar” som betyder vild eller våldsam. Ahr har sin källa på en höjd av 474 meter över havet rakt under ett korsvirkeshus, byggt 1726 i orten Blankenheim i Eifel-massivet beläget i Nordrhein-Westfalen. Floden är total 85,1 kilometer lång och mynnar ut i floden Rhen vid orten Remagen-Kripp, på en höjd av 53 meter över havet. Detta betyder att fallhöjden från källa till utlopp är 421 meter. Vin odlas dock inte längs hela floden utan endast på en sträcka som fågelvägen är cirka 25 kilometer lång, från Altenahr i väster till Kapellenberg strax öster om Heimersheim. Ahrs typografi hänger samman med den för omkring 11 000 år sedan helt utslocknade vulkanen Eifel. Jordmånen i Ahrdalen är mycket omväxlande med såväl skiffersten, skifferlera, sandsten, sandstenslera, basalt, lössjord och lösslera från olika tidsperioder.
Klimat
Ahr är beläget på 50°30’ norr, dvs norr om den 50:e breddgraden som oftast bedöms som den idealiska gränsen i norr för druvodling. Detta kompenseras dock av Ahrs mikroklimat med branta sluttningar ofta i söderläge. Dalen ligger dessutom i skydd av Eifelmassivet för kalla vindar. Nederbörden uppgår i genomsnitt till ca 675 millimeter per år och antalet soltimmar ligger på ungefär 1 475 per år. Medeltemperaturen är 9.5° C. Huvudsakligen blåser västliga vindar men under vår och höst även nordvindar. Skog som växer ovanför vingårdarna ger skydd från vind. De bästa lägena för vinodling finns i en mittremsa av flodsluttningarna eftersom kall luft lätt kan ansamlas längst nere vid floden, vilket på våren kan innebära en viss frostrisk. Samtidigt är de högst belägna lägena närmare skogen även kallare vilket gör dessa odlingslägen mindre bra.
Övrigt
Rödvinsleden ”Rotweinwanderweg” 1972 invigdes en 35 kilometer lång vandringsled ”Rotweinwanderweg”, som går längs vingårdarna och förbinder alla Ahrs vinorter med varandra. I väst startar leden i Altenahr och i öst slutar den i Bad Bodendorf. Delar man upp vandringen i tre ungefär lika långa delar, går den första etappen från Altenahr till Dernau (11 kilometer). Den andra går från Dernau till Ahrweiler (10,5 kilometer) och den tredje och sista går från Ahrweiler till Bad Bodendorf (13,5 kilometer). Varje del slutar eller börjar vid en järnvägsstation vilket innebär att man kan ta lokaltåget ”Ahrtalbahn” tillbaka till sin utgångspunkt. I mitten av juli månad 2021 drabbades Ahrdalen av en översvämningskatastrof med stora person- och egendomsskador skador som följd. Under de senaste åren har ett omfattande återuppbyggnad ägt rum. Under 2023 har de flesta drabbade vingårdarna och vinproducenterna åter kommit igång med sin verksamhet. Karta och foton: Ahrtal-Tourismus Bad Neuenahr-Ahrweiler e.V
Bedömda viner
-
BETYG
9,579:-Prisvärt72751Doft av mogna päron, melon, lime och honung. Knappt medelfyllig kropp med lite grön syra och balanserad sötma med ganska kort slut. -
BETYG
14,5395:-Ej prisvärt94680Något knuten doft av mörka plommon, lavendel, saltlakrits, våt jord, svartpeppar och kolabönor. Torrt, knappt medelfylligt vin med dryg medelsyra, något tunn mörkfruktig smak med kryddigt inslag, mogna tanniner och lite ogint avslut med umami. 13 %. 600 fl. -
BETYG
14319:-Ej prisvärt76654Lätt återhållen, stram doft av mineral, päron, äppleskal, vita blommor, mandel och röda vinbär. Ung, lätt, ren smak med frisk fruktsyra och lagom mousse. 100% Spätburgunder -
BETYG
13,5219:-Ej prisvärt78804Fint druvtypisk doft med hallon, jordgubbar, bazarkryddor och ganska mörkt rostade fat. Fruktdriven smak med lite grön syra och ganska mjuka tanniner. 100% Spätburgunder -
BETYG
14319:-Ej prisvärt78882Aromatisk, ganska ren doft av slånbär, klarbär, brödkryddor, trä och buljong. Ung, syrlig smak med viss fruktighet, ganska snälla tanniner och pigg fruktsyra i en ganska lätt kropp. 100% Spätburgunder -
BETYG
14189:-Prisvärt78041Dov doft av jord, hallonbåtar och jordgubb. Mycket fruktig, saftig och medelfyllig smak med sötma, jordgubb, pigg fruktsyra samt ett bussigt och läskande avslut. 100% Spätburgunder -
BETYG
14,5429:-Ej prisvärt76496Generös, koncentrerad doft av mörka körsbär, plommon, vanilj och kryddnejlika, bakelit, malört och björnbär. Ung, fruktig smak med milda tanniner och pigg fruktsyra i en ganska lätt kropp med ett något bränt avslut. 100% Spätburgunder -
BETYG
15229:-Prisvärt92184Fruktig doft med lingon, röda vinbär, smultron, skogshallon och kola. Knappt medelfyllig, fräsch, fruktig, rättfram smak med nyanserade bäraromer, frisk syra, mycket bra längd och rent, gott slut. Druvtypiskt. 12,5 %. 1800 fl. -
BETYG
15425:-Ej prisvärt90267Fruktig doft med smultron, röda vinbär, skogshallon, örter och lite ek. Knappt medelfyllig, pigg, fruktig smak med mogna tanniner, rätt hög syra, tilltagen längd och rent slut. Fokuserat vin med lite tunt mittparti, kan kanske ligga till sig med på några år. 13 %. 300 fl,