albariño

Den gröna druvan Albariño har under de senaste decennierna blivit en mycket populär druva. Vinerna är frächa och friska med relativ liten kropp. Druvorna växer i små klasar och druvorna har tjockt skinn. I Spanien brukar vinerna fatlagrats med de som kommer från Portugal är något fruktigare. Den sent mognade druvan är känslig för röta och mögel varför den ofta binds upp i pergolas.

Historia

Den är av okänd härstamning. Det är en mycket gammal druvsort. Enligt en hypotes som inte går att verifiera skulle den ha förts till Galicien mellan 1000- och 1200-talet av cisterciensmunkar från Tyskland eller Frankrike via Camino de Santiago. Antagandet om ett släktskap med Riesling är dock inte hållbart. Enligt DNA-analyser som utfördes 2003 finns det ett nära släktskap med sorten Loureiro.

Spridning

Albariño odlas främst i nordvästra Spanien, i Galicien. I Rías Baixas odlas Albariño på 90 % av vinodlingsarealen. Arten finns även i norra Portugal, där den odlas i Vinho Verde-området (Monção) och ofta odlas på pergolor. Det finns ytterligare bestånd i de amerikanska delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington (totalt 126 hektar), Chile (1 hektar) och Nya Zeeland (26 hektar) samt viss odling i Uruguay.

Doft och smak

Friska viner med citrustoner, hög alkoholhalt med aromer av akacia och kalk. Relativt hög syra. Alvarinho/Albariño doftar av citronskal, citrus, grapefrukt, honungsmelon och nektarin. Vinerna från atlantkusten har en viss sälta i smaken och har dessutom ofta en något bitter eftersmak av kärnfrukt. De flesta viner av Alvarinho/Albariño görs i en lätt stil men viner som legat på sin gästfällning och speciellt i Spanien bruka vinerna ekfatslagras.

Övrigt

Druvan heter Albariño i Spanien och Alvarinho i Portugal. men har också ett antal olika synonymer: Abelleiro, Albarina, Albelleiro, Alvarinha, Alvarinho en Portugal, Azal Blanco, Cainho Branco, Galego, Galeguinho, Paderna Vitis International Variety Catalogue (VIVC) nr: 15689