albariño

Den gröna druvan Albariño har under de senaste decennierna blivit en mycket populär druva. Vinerna är fräscha och friska med relativ liten kropp. Druvorna växer i små klasar och druvorna har tjockt skinn. I Spanien brukar vinerna fatlagrats med de som kommer från Portugal är något fruktigare. Den sent mognade druvan är känslig för röta och mögel varför den ofta binds upp i pergolas. (Bildreferens: Doris Schneider, Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof - 76833 Siebeldingen, GERMANY)

Historia

Den är av okänd härstamning. Det är en mycket gammal druvsort. Enligt en hypotes som inte går att verifiera skulle den ha förts till Galicien mellan 1000- och 1200-talet av cisterciensmunkar från Tyskland eller Frankrike via Camino de Santiago. Antagandet om ett släktskap med Riesling är dock inte hållbart. Enligt DNA-analyser som utfördes 2003 finns det ett nära släktskap med sorten Loureiro.

Spridning

Albariño odlas främst i nordvästra Spanien, i Galicien. I Rías Baixas odlas Albariño på 90 % av vinodlingsarealen. Arten finns även i norra Portugal, där den odlas i Vinho Verde-området (Monção) och ofta odlas på pergolor. Det finns ytterligare bestånd i de amerikanska delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington (totalt 126 hektar), Chile (1 hektar) och Nya Zeeland (26 hektar) samt viss odling i Uruguay.

Doft och smak

Friska viner med citrustoner, hög alkoholhalt med aromer av akacia och kalk. Relativt hög syra. Alvarinho/Albariño doftar av citronskal, citrus, grapefrukt, honungsmelon och nektarin. Vinerna från atlantkusten har en viss sälta i smaken och har dessutom ofta en något bitter eftersmak av kärnfrukt. De flesta viner av Alvarinho/Albariño görs i en lätt stil men viner som legat på sin jästfällning och speciellt i Spanien bruka vinerna ekfatslagras.

Övrigt

Druvan heter Albariño i Spanien och Alvarinho i Portugal men har också ett antal olika synonymer: Abelleiro, Albarina, Albelleiro, Alvarinha, Alvarinho en Portugal, Azal Blanco, Cainho Branco, Galego, Galeguinho, Paderna Vitis International Variety Catalogue (VIVC) nr: 15689