Nya Zeeland

Allmänt

Nya Zeeland ligger 160 mil från närmaste kontinenten Australien.​ Landet är150 mil från norr till söder. 99 % av alla Nya Zeelands viner buteljeras med skruvkapsyl. Även om vinodlingen domineras totalt av Sauvignon Blanc och Marlborough är det intressant att att se hur druvsorterna fördelar sig på Nya Zeeland. Det förklarar en hel del om de olika vinregionerna.​ Sauvignon Blanc dominerar Nya Zeelands vinodlingar totalt med 22 085 hektar.​ Marlborough står för ca 85 % av druvans areal.​ De flesta är i klassisk nya zeeländskstil, men många har dessutom börjat göra viner där man jäser och lagrar en del eller till och med allt på ekfat, medan andra blandar i en liten andel semillon för att få mera rondör.​ Med totalt 5 653 hektar odlingar är Pinot Noir den viktigaste blå druvan.​ Pinot Noir har, precis som Sauvignon Blanc, blivit ett kännetecken för Nya Zeeland och idag är man etablerade som ett av världens främsta områden för druvan.​ Totalt 3 203 hektar Chardonnay Vinerna varierar i stil från helt oekade hela vägen till fatjästa.​ En del Chardonnay används också till mousserande viner. Framförallt i Marlborough. Totalt 1 468 hektar Merlot och Cabernet Sauvignon. ​ Varav Merlot står för huvuddelen av arealen med 1 217 hektar.​ Anvvänds oftast i ”bordeauxblandningar”. ​ Odlas i Nordöns varmare delar. Totalt 430 hektar Syrah.​ Syrah är en ny trenddruva som dykt upp på senare år med många riktigt fina viner.​ De nya zeeländska syrahvinerna påminner inte alls om Australien i stilen utan har mera klassiska rhônelika drag, men kanske med en aning rikare fruktighet. En anledning är att man vanligen inte använder amerikansk vitek utan lagrar vinerna på fransk ek som ger en mer elegant karaktär. ​ Odlas i Nordöns varmare områden.

Geografi

De viktigaste vinregionerna är Marlborough, Hawkes Bay, Central Otago och Wairarapa med underdistriktet Martinborough. De presenteras med egna bilder.​ Auckland / Northland: ligger på den norra delen av Nordön som normalt har ett varmt, men väl fuktigt klimat. Idag är Auckland framför allt viktigt för att några av de största firmorna har sina anläggningar här. ​ Gisborne: Är ett relativt varmt kustområde främst känt för fruktiga generösa chardonnayviner. Det finns dock inte så många vinfirmor i Gisborne utan området domineras av odlare som säljer sina druvor till producenter utanför området.​ Nelson: ligger vid den norra spetsen av Sydön väster om Marlborough, är en väletablerad producent av friska vita viner av Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling, även om det också finns en del riktigt bra Pinot Noir. ​ Canterbury / Waipara: På Sydöns östkust i närheten av Christchurch hittar vi Canterbury/Waipara. Odlingarna ligger dels i slättlandet vid Christchurch och huvudsakligen i Waipara en knapp timme norrut. Regionen som har expanderat en hel del på senare år är främst känd för fin Chardonnay, Pinot Noir och Riesling.​

Klimat

Många solskenstimmar.​ Havsvindar och kalla nätter ger lång mognadssäsong.​ Det mesta av odlingar sker på den östra sidan av både Nordön och Sydön vilket innebär att man har skyddas av berg från vindar och regn som kommer in från Tasmansjön i väster. ​ Generellt sett har Nordön ett varmare klimat än Sydön. Allra längst upp i Northland är det till och med subtropiskt.​

Regioner i Nya Zeeland