Mexico

Allmänt

2024 uppgick vinproduktionen i Mexiko till cirka 40 miljoner liter, vilket placerar landet på 32:a plats i världen. Även om druvor odlas i ett antal av de mexikanska delstaterna så står dock den nordligt belägna Baja California för över 80 % av vinproduktionen. Försök att odla vin har skett i flera mer sydligt belägna delstater emellertid med skiftande resultat. Under de senaste åren har vinkonsumtionen ökat bland den mexikanska befolkningen, men landet låg ändå bara på 24:e plats i världen när det gäller vindrickande. Mexikanskt vin uppfattas som relativt dyrt på hemmamarknaden vilket lett till att endast 40% konsumeras inom landet. I stället väljs billigare vin importerat från t ex Chile.

Historia

Efter erövringen av den indianska huvudstaden Mexico Tenochtitlan fann de spanska kolonisatörerna vilda vinrankor på marken i det som kom att kallas Neuva España (Nya Spanien), såsom Vitis rupestris, Vitis labrusca och Vitis berlandieri. Den förste spanske guvenören, Hernán Cortés, var den främsta förespråkaren för druvodling och beordrade att frön och plantor av Vitis vinifera från Spanien skulle hämtas från Spanien. Nya Spanien blev därmed den första platsen på det amerikanska kontinenten där vingårdar odlades och vin producerades för konsumtion. Den 20 mars 1524 undertecknade Hernán Cortés ett dekret som beordrade alla spanska kolonisatörer under fem år årligen plantera tusen spanska och inhemska vinstockar per hundra indianer i deras tjänst för att uppnå en snabb hybridisering i den nya kolonin. 1595 förbjöd kung Felipe II plantering av nya vingårdar på amerikansk mark på grund av illojal konkurrens med producenterna på Iberiska halvön, eftersom de planterade arealerna blev allt större än på den spanska halvön. Lagen väckte missnöje bland producenterna i de amerikanska kolonierna, men trots detta lyckades lagen endast minska produktionen, inte konsumtionen. Under de följande århundraden fick endast missionsstationer och kyrkor fick lov att anlägga vingårdar för att producera vin för heliga ändamål, eftersom vin var en symbol för katolicismens frammarsch i Nya Spanien. 1928 grundade Angelo Cetto Carli, en invandrare från Trento, Bodegas Cetto i Tijuana, Baja California. På den tiden var vinodlingen i Baja California koncentrerad till områdena Tijuana och Tecate. Hans son Luis Agustín fortsätter traditionen än idag. Under 60- och 70-talen gav han, tillsammans med Antonio Ariza från Casa Domecq, den största impulsen till vinodlingen i regionerna Valle de Guadalupe, San Antonio de las Minas och San Vicente.

Geografi

I Baja California som står för över 80% av vinproduktion består marken av djupa granitjordar.

Klimat

Klimatet är soligt och varmt men närheten till Stilla Havet ger svalka och goda förutsättningar för vinodling.

Övrigt

I Baja California odlas såväl blå som gröna druvor. Blå druvor: Cabernet Sauvignon, Ruby Cabernet, Zinfandel, Grenache. och Mission. Gröna : Chenin Blanc, Palomino, Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon, Saint Emilion, och Malaga De tre stora och prisbelönta vinhusen är : Vinos L.A. Cetto i Calafia Valley, Vinos Pedro Domecq och Bodegas de Santo Tomás i Santo Tomás Valley.

Regioner i Mexico