
chardonnay
Chardonnay är druvsorten alla gillar, vinodlare, vinmakare och vindrickare. Vinodlaren för att druvan är relativt lättodlad och ger säkra skördar när vårfrosten väl är avklarad, vinmakaren för att druvan snällt ställer upp på hans eller hennes alla alla idéer och vindrickaren för att vinet är så gott med fruktig kropp och en syra som varken är för slapp eller för hög. Så hör också chardonnay till de mest odlade druvsorterna i världen. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)
Historia
Chardonnay är en korsning av pinot noir och gouais blanc, den senare en gammal medioker volymdruva som knappt finns mer. Korsningen tros ha skett i Bourgogne där för övrigt en liten by i Mâcon heter just Chardonnay.
Spridning
Det är också vit bourgogne som stått som förebild när druvan spridits över den vinodlande världen. Idag odlas den snart sagt överallt och oftast med framgång. Druvan gör bra ifrån sig i de flesta klimat och ger beroende på producentens ambitioner och ursprungsområde både schyssta vardagsviner och högklassiga prestigeprodukter.
Doft och smak
Chardonnay är i grund och botten en neutral druvsort. Det är först vid hög druvmognad den presterar några yppigare aromer. Svalt odlad, och därmed knappt mogen vid skörd, ger den mest blyga aromer av gula och gröna äpplen och citrus samtidigt som syran är markerad. Med högre druvmognad framträder drag som persika och melon. Och när druvan är riktigt mogen, som den blir i ett varmt klimat, kan ananas och andra mer exotiska aromer dyka upp. Eftersom chardonnay lätt producerar mycket socker hamnar alkoholen gärna högt och i kombination med för snäll syra kan det ge vinerna ett klumpigt uttryck. Chardonnay gifter sig bra med ek. Druvan har kropp och extrakt nog att stå upp mot eken och ekaromerna kompletterar i sin tur druvans toner. Kombinationen har blivit så vanlig att ekaromer som vanilj, kola, kokos, rostat bröd och liknande nästan uppfattas som druvans egna. De smöraromer som ofta förekommer i den här sortens viner är däremot en ton som uppkommer i samband med den malolaktiska jäsningen.
Övrigt
Chardonnay fungerar bra på de flesta jordar men ger ofta sitt bästa när det ¬ nns kalk i marken. Just den neutrala druvkaraktären gör också att chardonnayviner ofta ger uttryck för sin växtplats, sin terroir. Olika områdesspeci- ¬ ka drag av våt sten, mineral, ylle, nötter och olika frukter skiner igenom och dessutom varierar strukturen på smaken efter härkomst. Många högklassiga chardonnayviner vinner på lagring. Främst gäller det viner som odlats relativt svalt som i Chablis och Bourgogne. En montrachet ger sällan sitt optimum före 20 års ålder och en chablis grand cru sällan före 10 år. Men även strama viner från inte alltför varma områden i Nya världen utvecklas positivt på aska. De riktigt varmodlade och yppigt fruktiga chardonnayvinerna bör dock drickas inom några år om man vill vara på den säkra sidan.
Bedömda viner
-
BETYG
16349:-Mer än prisvärt
75012Harmonisk doft med vita blommor, persika päron, citrus, fint integrerad ek, och ett uns flyktiga syror. Smakrik med hög pigg fruktsyra, lite sälta och bra längd. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt
72162Doft med citron, flor, stenrök, smörkola och stjälkar. Medelfyllig lite oljig smak med grön fruktsyra, mentol och medellångt slut. RA 13 -
BETYG
14,5269:-Prisvärt
75257Gyllengul färg. Doft med ylle, valnötter, röda äpple, finodoft, persika och oxidation, Smak med elegans bra fyllighet och längd. -
BETYG
14,5269:-53340Doft med finokaraktär, nötter, äppelskrutt, klmentin och lite lakrits. Medelfyllig smak med sälta, lite rustika toner och bra längd. -
BETYG
14,5259:-Prisvärt
58014Doft med smör, vanilj, grapefrukt, päron, tropisk frukt och lite sälta. Smak med medelfyllig kropp, frisk fruktsyra och bra längd. -
BETYG
14,5379:-Ej prisvärt
72532Fyllig gyllengul färg. Fyllig doft med papaya, smör och smörkola. Smak med rund attack, tydlig ekighet och en bra längd med sälta. -
BETYG
14,5199:-Mer än prisvärt
2677Doft med citrus, mango, smör, honung, romerska bågar, och en aning flyktiga syror och kronärtskocka. Smak, generös, fyllig smak, med lite eksyror och bra längd. RA och MH 13.5 p Rustik och bitter. -
BETYG
15199:-Fynd i sin prisklass
94024Ungdomlig, rökig och krutig doft av smör, mogen gul stenfrukt samt banan. Torr, drygt medelfyllig smak med dryg medelhög syra, koncentrerad och syrligt fruktig smak med inslag av fat ochett långt, syrligt och gott slut. 13 %. 4200 fl. -
BETYG
13239:-Ej prisvärt
92776Öppen doft av torkade örter, tomatsås, lera, lime och melon. Torr, medelfyllig, gulfruktig, lite viskös smak med knapp medelhög syra och ett lite ofokuserat slut. Ekologiskt. 12,5 %. 900 fl. -
BETYG
16419:-Prisvärt
93174Öppen doft av gult och grönt äpple, citronkola, mandelmassa, späd grönska, mimosa och krita. Torr, medelfyllig, syrligt gulfruktig smak med livlig mousse, medelhög syra och ett avslut med krita och en metallisk klang. 12 %. 4200 fl. -
BETYG
15329:-Prisvärt
93163Utvecklad doft av citron- och honungskaramell, rostade nötter, järn och boket äpple. Torr, drygt medelfyllig, nyanserad smak med medelhög syra och ett avslut med oxiderade toner. 13 %. 600 fl. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt
92135Avrundad doft av smör, gult äpple, äppelskal, färska örter och fatkryddor. Torr, medelfyllig, läskande fruktig smak med medelhög syra, inslag av fat och ett nyanserat, småkryddigt slut med fatbeska. 13 %. 2490 fl. -
BETYG
17949:-Ej prisvärt
94039Öppen doft av gröna äpplen, citron, stenkross och mazarin. Torr, medelfyllig, koncentrrat äpplig smak med krämig mousse, medelhög syra och ett elegant slut med litet inslag av beska och en mineralisk klangbotten. 12,5 %. 600 fl. -
BETYG
15199:-Fynd i sin prisklass
94024Ungdomlig, rökig och krutig doft av smör, mogen gul stenfrukt samt banan. Torr, drygt medelfyllig smak med dryg medelhög syra, koncentrerad och syrligt fruktig smak med inslag av fat ochett långt, syrligt och gott slut. 13 %. 4200 fl. -
BETYG
13,5179:-Prisvärt
10857Ung, stor doft av smör, yoghurt, grönt äpple, aprikos, stjärnfrukt, rökig mineral och grönsaksbuljong. Torr, medelfyllig, syrligt citrusorienterad smak med hög syra och ett friskt avslut med sälta. 13 %. 3600 fl.