Om provningen
Vertikalprovning kan vara ett bra sätt att lära sig om man tycker om lagrade viner.
Nere vid Medelhavet i Provence ligger appellationen Bandol, vars produktion huvudsakligen är rosé (75 %) med rött (21 %) och vitt (4 %). Druvsorterna här är medelhavsdruvor, med kungen av Bandol: mourvèdre, för de röda och rosévinerna. I de röda vinerna måste det ingå 50 – 95 % mourvèdre, av carignan och syrah får det vara max 10 % av vardera och så får man ha i cinsaut och grenache.
Om man har avtal med INAO, kan man få blanda i totalt max 5 % av mourvaison, counoise, xinomavro, calabrese och agiorgitiko
Många producenter anger endast mourvèdre, vilket är tillåtet att skriva på etiketten, eftersom det krävs att det är minst 85% av den druva som anges. Huruvida de har endast mourvèdre i vinerna mumlar en del producenter att de brukar kasta en klase av annan druvsort bakom ryggen, och ibland hamnar den i karet, ibland inte. I vinet La Bastide Blanche kastas det i varje fall i betydligt mer än en klase
I den här provningen framgår det tydligt att som ung kan Bandol vara fruktigt läcker, och som mogen kommer mer komplexa toner fram, men låter man den lagras för kort tid går den in i en tunnel och blir lite stum och saknar charm. Här är det den som är 10 år som borde ha druckits tidigare, eller lämnats för senare konsumtion.
Det yngsta finns på Systembolaget.