carignan

Alias: mazuelo

Blå druva som kan ha sitt ursprung i Spanien och där kallas den Cariñena, Mazuelo och Samsó. Den senmognande, extremt högavkastande vinrankan är mottaglig för både mjöldagg och botrytis. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie…” (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Den mycket gamla sorten spreds från Aragonien över hela Europa från 1100-talet och framåt. Dagens namn Mazuelo kommer från kommunen Mazuelo de Muñó i provinsen Burgos i den angränsande regionen Kastilien och Leon i väster. Synonymen Cariñena syftar troligen på staden med samma namn nära Zaragoza i Aragonien. Det har blivit Carignan (Noir) i Frankrike och Carignano i Italien. Namnet Cariñena var tidigare mycket vanligt i Katalonien. Men eftersom det finns ett DO-område med samma namn kallas sorten numera Samsó här.

Spridning

I Algeriet täckte druvsorten 140 000 hektar i början av 1960-talet, och enorma mängder vin transporterades till moderlandet för att blandas. När tusentals franska vinodlare återvände till Frankrike på grund av Algeriets självständighet 1962 planterades den där i stor skala. Under lång tid var det den vanligaste franska druvsorten. Sedan 1970-talet har dock trenden varit kraftigt nedåtgående och gamla vinstockar ersätts inte längre. Den odlade arealen uppgår dock fortfarande till 31 760 hektar, varav cirka 80 procent ligger i regionen Languedoc-Roussillon i departementen Aude och Hérault. Det finns ytterligare lager i sydost. I Italien är den vanligast på Sardinien, där den är tillåten i DOC-vinerna Campidano di Terralba, Carignano del Sulcis och Mandrolisai. I regionen Lazio förekommer den i DOC-vinet Cerveteri. Den italienska odlingsarealen uppgår till 1 686 hektar. I Spanien odlas den huvudsakligen i Aragonien, Katalonien, La Mancha, Navarra och Rioja på totalt 5 461 hektar, Grekland (1 ha), Kroatien, Portugal (291 ha), Turkiet (130 ha) och Cypern. Utanför Europa finns odlingar i Algeriet (3 000 ha), Kina (100 ha), Israel (935 ha), Marocko (1 230 ha) och Tunisien (238 ha). I utlandet Argentina (13 ha), Australien (8 ha), Chile (811 ha), Mexiko (448 ha) och Sydafrika (114 ha), samt i USA (1.086 ha) i Kalifornien och Washington. År 2016 fanns det totalt 47 312 hektar vinodlingar, med en starkt nedåtgående trend (1990 var det 202 869 hektar). Detta placerar den på 21:a plats i den globala rankningen av druvsorter (Statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger djupa mörka viner, rika på syra och tannin, smaker av torkade tranbär, hallon, lakrits, kryddor och charkuterier, men egentligen utan någon speciell arom eller profil. Därför blandas den vanligtvis med andra sorter som Cinsaut och Garnacha Tinta (Grenache Noir) för att producera enkla rosé- och rödviner som är avsedda för snabb konsumtion.

Övrigt

Druvan har mer än 100 kända synonymer. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr: 2098