bonarda

"Bonarda" är en förvirrande samling namn eller synonymer på (troligen) oberoende druvsorter; de flesta i norra Italien. Med några få undantag är dessa rödvinssorter. Enskilda relationer kan inte uteslutas, men är inte kända: Bonarda Bianca: Okänt härstamning Bonarda di Piava : Korsning mellan Triumphtraube x Schiava Grossa (Italien) Bonarda Fabbrica: okänt (Italien) Bonarda Grande : Föräldraskap okänt (Molise, Sardinien) Bonarda Piemontese : B. dell'Astigiano, B. dell Monferrato, B. di Chieri, B. Nero (Piemonte) Bonardina : Bonarda di Borgomasino (Italien) Croatina : B., B. di Gattinara, B. Grossa, B. di Rovescala, B. Pignola (Emilia-Romagna, Lombardiet) Douce Noire: Bonarda (Argentina/Mendoza) Durasa : Bonarda di Chieri, Bonarda Rotonda (Piemonte) Neretto Duro : Bonarda, Bonarda d'Macoun, Bonarda Rotonda (Piemonte) Uva Rara : Bonarda di Cavaglia, Bonarda di Gattinara, Bonarda Novarese (Piemonte) Zanello : Bonarda Viretta (Italien) Vanligast är den lombardiska versionen Bonarda Piemontese och det är den som som beskrivs nedan. Druvsorten har god motståndskraft mot olika vinstockssjukdomar. Sorten odlas i Piemonte-regionen och odlas vanligtvis i pergolas. I Argentina kallas den franska druvan Douce noir för Bonarda och är antaglien den näst mest odlade druvan efter Malbec. I Kalifornien kallas Douce noir för Charbon.

Historia

Är förmodligen en naturlig korsning mellan Moissan x okänd föräldrasort.

Spridning

Är tillåten i DOC-vinerna Collina Torinese, Colline Novaresi, Colli Tortonesi, Monferrato, Piemonte och Pinerolese. I Lombardiet finns det i området Oltrepò Pavese i ett vin som kallas Bonarda men som till största delen består av druvsorten Croatina. År 2016 odlas Bonarda Piemontese på totalt 5 926 hektar i Italien. Detta placerar sorten på 103: e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Den ger mörkt till rubinröda, alkoholrika och kryddiga röda viner med måttliga tanniner, en frisk syrastruktur och smaker av körsbär, björnbär, plommon och blommiga toner. Sorten används också som bordsdruva på grund av sina välsmakande, söta och syrliga bär.

Övrigt

Druvan har 14 kända synonymer varav de vikitigaste är Balsamina, Bonarda, Bonarda a Grandes Grappes, Bonarda dell'Astigiano, Bonarda dell Monferrato, Bonarda di Asti, Bonarda di Chieri, Bonarda di Piemonte, Bonarda di Pyemont, Bonarda du Piemont, Bonarda Nera, Bonarda Nero, Driola, Kanaiolo Krasnyi och Negrin. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 1543.