bonarda

Italiensk druvsort eller rättare sagt tre olika sorter med samma namn. Vanligast är den lombardiska versionen Bonarda Piemontese som beskrivs här. Druvsorten har god motståndskraft mot olika vinstockssjukdomar. Sorten odlas i Piemonte-regionen och odlas vanligtvis i pergolas. I Argentina kallas den franska druvan Douce noir för Bonarda och är antaglien den näst mest odlade druvan efter Malbec. I Kalifornien kallas Douce noir för Charbon.

Spridning

Är tillåten i DOC-vinerna Collina Torinese, Colline Novaresi, Colli Tortonesi, Monferrato, Piemonte och Pinerolese. I Lombardiet finns det i området Oltrepò Pavese i ett vin som kallas Bonarda men som till största delen består av druvsorten Croatina. År 2016 odlas Bonarda Piemontese på totalt 5 926 hektar i Italien. Detta placerar sorten på 103: e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson). I Frankrike odlas Douce noir i små bestånd i Savoie och i Jura. I Italien upptar den totalt 630 hektar. Som Charbono odlades 31 hektar i Kalifornien 2016. I Argentina är den dock mycket framgångsrik och upptar 19 072 hektar under det namnet Bonarda, främst i områdena Mendoza och San Juan. Under 2016 täckte sorten totalt 19 733 hektar vingårdar, med en uppåtgående trend. Den ligger därmed på 40:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson). I Portugal odlas 14 hektar under namnet Sevilhão, förmodligen Douce Noire.

Doft och smak

Ger färgstarka röda viner med hög alkoholhalt, låg syrahalt och blommig arom.

Övrigt

Druvan har 42 kända synonymer varav de vikitigaste är Bonarda, Bonarda di Gattinara, Bonarda di Rovescala, Bonarda Grossa, Bonarda Pignola, Crevatizza Rossa, Croata, Croatina Comune, Croato, Croattina, Crovattina, Crovattino, Crovattone, Crovettina, Crovettino, Fresia, Karbonera, Kroatina, Nebbiolo di Gattinara, Neretto, Spanna di Ghemme, Spanna-Nebbiolo, Uga del Zio, Uva delle Zia, Uva del Zio och Uva Vermiglia I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 3251.