USA

Allmänt

”The Golden State” ”The Bear Republik” Även om det odlas druvor i alla delstater så står Kalifornien för hela 90 % av USA:s vinproduktion. Idag världens 4:e största ”vinland” efter Spanien, Frankrike och Italien.

Historia

1769 planterades de första Vitis viniferastockarna vid en missionsstation i södra Kalifornien av den spanska missionären Junipero Serra. Successivt byggde man sedan nya missions längs med kusten och den nordligaste var Mission San Francisco Solano i nuvarande Sonoma. På nästan alla stationerna odlade man druvor och gjorde vin för främst kyrkligt bruk. Druvsorten kallades Mission och är den samma som Pais / Criolla i Sydamerika. 1833 importerades de första bättre europeiska vinstockarna av fransmannen Jean-Louis Vignes. 1848 hittades guld i bergen innanför nuvarande San Francisco vilket ledde till att befolkningen ökade enormt. 1857 Grundades Kaliforniens första kommersiella vineri Buena Vista av Agoston Haraszthy. Han reste även till Europa och hämtade hem stora mängder sticklingar. Dessvärre ibland utan att riktigt veta vad det var för sorter. På 1890-talet spred sig Phylloxera och ödelade en stor del av vingårdarna. . När man precis hade planterat om och återhämtat sig kom nästa ännu allvarligare slag, förbudstiden som varade från 1919 till 1933. Några vinfirmor överlevde genom att göra vin för kyrkligt bruk, medan andra utnyttjade möjligheten att leverera druvor för den fortfarande tillåtna hemtillverkningen av vin. Stora mängder druvor skickades därför med järnväg över hela USA, men då var det mera fokus på att de skulle klara transporten än att de skulle hålla hög kvalitet. De allra flesta tvingades dock att avsluta sin verksamhet och många vingårdar planterades om med annat eller lämnades bara vind för våg. När prohibition tog slut var det ekonomiskt svåra tider som sedan följdes av andra världskriget, vilket innebar att det i praktiken dröjde ända till 60-talet innan den moderna utvecklingen påbörjades. 1966 startades Robert Mondavi Winery den första nya vinaläggningen i Napa sedan förbudstiden. Med sin ambition att göra riktiga kvalitetsviner blev han en oförtröttlig ambassadör inte bara för sina egna viner utan också för Napa Valley och Kalifornien.

Vinlagar

AVA -American Viticultural Area Innebär ett geografiskt ursprung men inga krav på vintyp, druvsorter etc. Det finns mer än 130 st AVA i Kalifornien Etiketten: State 100% - måste till 100 % vara från den delstat som anges tex. Kalifornien County 75% -minst 75 % från angivet county AVA 85% -minst 85 % från angiven AVA Vingård 95% -minst 95 % från angiven vingård Druvsort 75% -minst 75 % av angiven druvsort Estate100 % -från egendomens egna druvor och som har vinifierats och buteljerats där.

Geografi

Även om det odlas druvor och görs vin i så gott som samtliga av staterna så kan man ändå nämna de viktigaste med Kalifornien som står för 90% av vinproduktionen, men även Washington och Oregon i västra USA samt New York State i nordost.

Övrigt

Ett viktigt steg i erkännandet av Napa som kvalitetsområde var den så kallade Parisprovningen 1976. I en blindprovning med franska experter i juryn vann kaliforniska Stags Leap Winecellars Cabernet Sauvignon över bordeauxviner som Mouton-Rothschild och Haut Brion. Dessutom placerades Chateau Montelena Chardonnay före högklassiga vita viner från Bourgogne. Även om fransmännen självklart ifrågasatte resultatet så gav det de kaliforniska producenterna mycket publicitet och tyngd i sina kvalitetssträvanden. Det blev också inledningen på en mycket kraftfull utveckling med omfattande nyplanteringar och stora investeringar.