Temaprovning Jura 2025

Provningsdatum
2025-02-28

Provningsgrupp
Mårten Söderlund Rickard Albin Johan Wadman Magnus Hoffstein

Om provningen
Jura på systembolaget 2025

Många prisvärda viner, men se upp med vinstilarna, de varierar mer här än annorstädes, hitta din!

Provningsgruppen provade igenom Systembolagets sortiment av Juraviner, det var ett par år sen senast, då vi gjorde ett temanummer och fick inspirationen till att rekommendera Jura som en solklar kandidat till årets vinby. Lite förenklat förekommer fyra vinstilar. Röda lätta, vita eleganta, vita oxiderade och lätt uppspritade långoxiderade, Vin Jaune (där byn Château Chalon är en sorts grand cru Vin Jaune). De röda som drar åt bourgogne, är på druvorna Poulsard (som står för 80% av de röda vinet, Pinot Noir (bourgognedruvan) och Trousseau (lite mer tanninrik, och står för mindre än 5% av de röda). Därutöver är området rikt på så kallade naturviner, som inte sällan har tydliga jästtoner, inte helt lätta att älska. Denna gång lyste inte de röda, men då och då dyker Rolets, långlagrade upp på magnum upp, då är det värt att hänga på låset. Istället är det de vita icke oxiderade som charmar, såsom Rijckaerts ”En Paradis” och Domaine du Pélicans Savagnin ouillé. Det är två viner som ger mycket vit bourgognekänsla för pengarna. Viktigt att notera är att står det ouillé på flaskan så betyder det att faten är uppstoppade för att förhindra oxidation. Står det tradition så innebär det att faten inte är det, och vinet har följaktligen en oxiderad ton. Känslan vi fick i Jura var att de bättre egendomarna skämdes lite över viner gjorda i den senare, lite rustika stilen. Vin Jaune å andra sidan, är oxiderat det med, men betydligt rikare. Det är en rest från tiden då området var spanskt, ett systervin till sherry, ett vin som på samma sätt mognat under ett vitt jästlager, flor. Och i Jura skall det lagras minst sex år, innan buteljering. Det får en enormt rik ton som påminner om selleri, men det kan också finnas drag av ättika. Vin Jeaune delar panelen lite, är det verkligen värt priset? Tveksamt, men det är ett spännande vin som håller i evighet, och de mycket gamla exemplaren, hundra år eller mer, kostar stora summor och lockar fantaster stadda vid kassa. Juras svar på surströmming? Inte riktigt, men ni fattar poängen?