Portugal, Vinho Verde

Allmänt

Vinområdet Vinho Verde är det största enskilda DOC-/DOP-området i Portugal. Det omfattar 24 000 hektar fördelade på nio underområden/distrikt i den nordvästra delen av landet. Som helhet är Vinho Verde nederbördsrikt och svalt som vinområde. Landskapet är alltid grönt på grund av regn och fukt. Namnet Vinho Verde, som betyder grönt vin, sägs ibland komma av områdets grönhet (som verkligen är grönt), men har egentligen sin grund i att vinerna ursprungligen var för tidig konsumtion: vinerna skulle drickas när de var unga och gröna. Nuförtiden är vinkvaliteten så mycket högre att vinerna i många fall kan lagras några år.

Historia

DOC-området för röda och vita viner definierades redan 1908 i vinlagen. Traditionellt har vinrankorna bundits upp högt, långt från markens fuktighet för att minska risken för svampangrepp. Pergola har varit en variant av hög uppbindning. Skälet till den höga uppbindningen har också varit att man velat nyttja marken för att odla andra grödor under vinklasarna. För de många småodlarna har vindruvor bara varit en av förnödenheterna. I takt med bättre ekonomiska förutsättningar och en generell modernisering har lägre uppbindningsmetoder blivit vanliga vid nyplanteringar

Vinlagar

Vinho Verde DOC är indelat i nio underregioner, som kan anges på vinetiketten tillsammans med namnet Vinho Verde, till exempel Vinho Verde-Amarante. Underregionerna är: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Monção e Melgaço, Paiva och Sousa.

Geografi

Det sträcker sig 130 kilometer i längd och 70 kilometer i bredd i nordvästra Portugal mellan floderna Douro och Minho, som bildar gränsen till Spanien. Hela området är också klassificerat som IGP-område Minho för landviner. Magra granitjordar är dominerande jordart. Granit sätter överhuvudtaget sin prägel på natur och kultur. Granit används till exempel i husbyggen, i stöttande av vinranksrader och i de små lagringsbodar på stöttor som använts för förvaring av grödor/spannmål.

Klimat

Det svala och mycket regniga klimatet med en genomsnittlig nederbörd på 2000 mm per år är starkt påverkat av den närliggande Atlanten.

Övrigt

Röda viner var mer betydelsefulla än de vita fram till 1980-talet. Även om andelen röda viner ännu är stor - det görs en del intressanta röda Vinho Verde-viner på framförallt druvan vinhão - så är det de vita, fräscha vinerna som är signaturvinerna och som blivit framgångsrika internationellt. De lätt spritsiga vinerna med mycket låg alkoholhalt och en liten sötma, vilka många förknippar med namnet Vinho Verde, finns ännu kvar men de är inte utmärkande för Vinho Verde av idag. Störst framgång har alvarinho från distriktet Monção e Melgaço vid floden Minho längs spanska gränsen. Eftersom distriktet ligger en god bit in i landet, är klimatet varmare, mer kontinentalt. Vinerna är därför lite kraftigare med högre alkoholhalt (11,5-14%) än Vinho Verde-vinerna normalt har med mogna tropiska aromer. De röda vinerna är djupröda och tanninrika och tillverkas främst av druvorna Vinhão, Borraçal och Amaral. Rosévinerna är mycket friska och fruktiga och tillverkas vanligtvis av druvorna Espadeiro och Padeiro. I distriktet Lima är den aromatiska druvan loureiro dominerande.