Tyskland, Baden

Allmänt

Vinodlingsområdet Baden är Tysklands tredje största med 15 836 hektar vinodlingar och sträcker sig i nord-sydlig riktning över en sträcka på cirka 400 kilometer. Vinodlingsområdet Baden sträcker sig från floden Tauber i norr till Bodensjön i söder. De nio områden som vinodlingsregionen är indelad i (Tauberfranken, Kaiserstuhl, Markgräflerland, Tuniberg, Breisgau, Kraichgau,Badische Brgstraße, Bodensee och Ortenau) skiljer sig mycket från varandra när det gäller landskap och klimat. Detta innebär att en mängd olika viner kan produceras här. Baden är den största tyska odlingsregionen för Pinot Noir.

Historia

I norr ligger staden Heidelberg med Tysklands äldsta universitet, grundat 1386. Badische Bergstraße börjar norr om denna stad och leder till Ortenau i södra Baden. Redan på 200-talet spred sig vinodlingen norrut från Bodensjön. Den nådde sin höjdpunkt på 1500-talet. Enligt en legend förde Karl III (839-888), ett barnbarnsbarn till Karl den store (742-814), Pinot Noir till området runt norra Bodensjön (Bodman).

Geografi

Området, som är mycket långsträckt, sträcker sig från floden Tauber i norr till Bodensjön i söder. De nio områden som vinodlingsregionen är indelad i skiljer sig mycket från varandra när det gäller landskap och klimat. Detta innebär att en mängd olika viner kan produceras här. I norra delen av regionen, i Tauberfranken, på Badische Bergstrasse och i Kraichgau, är det Rivaner, Riesling och Schwarzriesling som står i förgrunden. I centrala Baden, i Ortenau, är det främst Pinot Noir och Riesling som odlas, och i söder, dvs. i Breisgau, Kaiserstuhl och Tuniberg, är det främst röd och vita viner av Bourgognetyp. I regionen Markgräflerland vid gränsen till Schweiz odlas den vita vinspecialiteten Gutedel, och vid Bodensjön är det främst Pinot Noir och Müller-Thurgau som trivs. Baden är den viktigaste tyska odlingsregionen för Pinot Noir. Sorten åtnjuter stor popularitet i alla sina utvecklingsstilar och smaker - även som rosé eller Weißherbst. De sammetslena, kraftfulla vinerna lagras allt oftare på ekfat. Och Baden är ett Bourgogne-land, säger man. Hela Pinotfamiljen av druvsorter finns representerad, från kraftfull Pinot Gris till elegant Pinot Blanc eller Auxerrois. Badisch Rotgold heter den roséfärgade specialiteten som framställs av druvorna Pinot Noir och Pinot Gris. Jordmån består av Morängrus vid Bodensjön, tertiär kalksten, ler- och märgeljord, enorma lössavlagringar, vulkanisk jordmån vid Kaiserstuhl och i Markgräflerland, Muschelkalk och Keuper i regionerna Kraichgau och Taubergrund

Klimat

Baden är den sydligaste tyska vinodlingsregionen. På grund av sitt varmare klimat är Baden den enda tyska region som tillhör vinodlingszon B och därmed samma zon som de franska regionerna Alsace, Savojen och Loire samt Österrike. De nio områdena skiljer sig mycket åt när det gäller landskap och klimat. De högsta temperaturerna råder på Kaiserstuhls södra sluttningar.På grund av sitt varma klimat kallas Baden också för "Tysklands Riviera".

Övrigt

2019 odlades 60% gröna och 40% blå druvor, fördelade på Pinot Noir (33,7%), Müller-Thurgau (14,9%), Pinot Gris (13,8%), Pinot Blanc (10%), Riesling, Chasselas, Silvaner, Traminer. Mer än tre fjärdedelar av vingårdsarealen odlas av cirka 100 vinodlarkooperativ.