pinot meunier

Blå druvsort med ursprung i Frankrike. Mognar tidigt (mycket tidigare än Pinot Noir) och är känslig för botrytis och kloros. Den ger rödviner av lägre kvalitet och med mer syra än Pinot Noir och vinifieras därför sällan som en enda sort. Sorten lämpar sig dock utmärkt som basvin för framställning av mousserande viner. Med denna egenskap har den blivit känd främst i Champagne som den tredje huvudsorten för Champagne vid sidan av Chardonnay och Pinot Noir. Men den används också ofta för produktion av mousserande viner utanför Frankrike. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie…” (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Är en mutation av Pinot Noir och har fått sitt namn (Meunier = mjölnare) eftersom undersidan av de mycket håriga bladen och skottspetsarna ser ut att vara pudrade med mjöl. Sorten omnämndes första gången i Frankrike 1690 under namnet Morillon Taconné.

Spridning

Den odlas främst i Champagne (en tredjedel av vinodlingsarealen), Loire och Alsace och den totala franska vinodlingsarealen uppgår till 12 130 hektar. I Europa odlas den även i Tyskland (1 910 ha), England (202 ha), Italien (5 ha), Moldavien (138 ha), Österrike, Schweiz (0,2 ha) och Spanien (2 ha). Utom Europa odlas den i Argentina (11 ha), Australien (82 ha), Chile (2 ha), Kanada (9 ha), Nya Zeeland (21 ha) och Sydafrika (14 ha), samt USA (76 ha) i Kalifornien och Oregon. År 2016 odlades druvan på totalt 14.695 hektar, med en uppåtgående trend. Den ligger därmed på 52:a plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger viner som är mjuka, med markerad fruktighet och fylliga med toner av citrus, röda bär, plommon, russin och en viss kryddighet. Har relativt hög syra. Har vanligtvis en mjukare syra och en mer generös fruktighet än Pinot Noir. Är oftast ljusa till mellanmörka i färgen och passar utmärkt till att dricka unga.

Övrigt

Synonymer är Blaue Müllertraube, Müllerrebe, Müllertraube, Müllerweib, Postitschtraube, Schwarzblaue Müllerrebe, Schwarzriesling (Tyskland, Österrike); Auvernat Gris, Auvernat Meunier, Blanche Feuille, Carpinet, Farineux Noir, Fresillon, Fromenté, Gris Meunier, Meunier, Meunier Gris, Morillon Taconné, Noirien de Vuillapans, Noirin Enfarine, Plant de Brie, Trézillon (Frankrike); Morone Farinaccio (Italien); Rana Modra Mlinaria, Rana Modra Mlinarica, Rana Modra Molinaria (Kroatien); Pinot Negro (Spanien); Molnar Szölö, Molnar Toke, Molnar Toke Kék (Ungern); Black Riesling, Dusty Miller, Miller's Burgundy, Miller's Grape, Wrotham Pinot (USA).