Frankrike, Bourgogne
I Bourgogne produceras högklassiga viner, både röda på Pinot Noir, och vita på Chardonnay. Mer än 50 procent av vinerna framställs av negocianter (handelshus som köper in druvor, must eller basvin för att producera vin under eget namn), odlarna står för strax över 30 procent och resterande kommer från kooperativ. Mer än 50 procent av produktionen är regionala AOP-viner.
Historia
Bourgogne har en lång historia bakom sig. Utgrävningar har visat på amforor för vin från kelternas tid men om de själva odlade vin är osäkert. Invaderande romare anlade staden Autun under kejsar Augustus tid och de första vingårdarna tros ha anlagts följande sekler. Första skrivna texten som visar på vinodling i området härrör dock först från år 312. Munkarna var de som på allvar utvecklade vinodlingen. Genom att experimentera, föra journaler och jämföra olika odlingslotter "upptäcktes" jordmånens och klimatets betydelse (begreppet terroir), och man började klassificera olika växtplatser, ”crus”. De bästa vingårdarna ("climat", odlingslotter) omgärdades ofta, därav namnet clos (= innesluten, stängd).
Vinlagar
Redan 1855 gjordes en inofficiell klassificering (Docteur Lavalle) som formaliserades 1861 av jordbrukskommittén i Beaune och delade in vingårdarna i tre klasser. När Appellation Controlée-systemet introducerades 1935 blev de främsta vingårdarna klassificerade som Grands Crus.
Geografi
Bourgogne ligger mellan 46:e och 48:e breddgraden och består i stort sett av en lång strimma land från Dijon i norr till Lyon i söder. Därtill kommer en enklav, Chablis, som ligger 130 km nordväst om Dijon (halvvägs till Paris).
Klimat
I Bourgogne råder inlandsklimat med varma somrar och ganska kalla vintrar. Förr kunde framförallt de röda vinerna variera en hel del med årgångarna då druvorna inte alltid hann mogna ut. Med dagens klimatförändring är detta nu ett mindre problem.
Övrigt
När druvorna inte hinner mogna tillräckligt sätts socker till före jäsningen för att få upp alkoholhalten. Detta kallas chaptalisering. Namnet kommer av Napoleon I:s jordbruksminister, läkaren och kemisten Jean-Antoine Chaptal som var den som lanserade metoden. För att höja alkoholhalten med en procentenhet krävs en tillsats av cirka 17 gram socker per liter must.
Bedömda viner
-
BETYG
13189:-Ej prisvärt91288Ungdomlig doft av blandande röda och mörka bär, våt jord, blåbärsris, kanel och gelegodis. Torr, knappt medelfyllig, friskt bärig smak med kryddigt stråk med medelhög syra, fina tanniner och gott, bärigt slut. 13 %. 4800 fl. -
BETYG
14199:-Mer än prisvärt92135Avrundad doft av smör, gult äpple, äppelskal, färska örter och fatkryddor. Torr, medelfyllig, läskande fruktig smak med medelhög syra, inslag av fat och ett nyanserat, småkryddigt slut med fatbeska. 13 %. 2490 fl. -
BETYG
15249:-Mer än prisvärt92963Öppen, bärig doft av björnbär, hallon, röd paprika, tomat och mineral. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med drygt medelhög syra, mjuka skaltanniner och en lång gererös avslutning med fin stramhet. 14,5 %. 840 fl. -
BETYG
15259:-Mer än prisvärt92862Öppen, fruktig doft med röda bär, smultron, jordgubbar och röd paprika. Torr, medelfyllig, rödbärig med medelhög till drygt medelhög syra, mjuka skaltanniner och en lång läcker avslutning. 14 %. 720 fl. -
BETYG
13239:-Ej prisvärt92274Öppen doft av körsbär, bittermandel, äppelskal, blodapelsin och hallonkaramell och brett. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, något tunn smak med fokus på körsbär, tuggiga tanniner och en rustik karaktär. 13 %. 480 fl. -
BETYG
14,5299:-Ej prisvärt95589Dov doft av jord, kryddor, röda bär och barrskog. Torr, medelfyllig, kryddig smak med medelhög syra, fina tanniner och ett jordigt slut med värme. 14 %. 600 fl. -
BETYG
15299:-Prisvärt95317Utvecklad, fruktig doft med gula äpplen, vit persika, citrus, mineral och rostade fat. Torr, drygt medelfyllig smak, hög citrusläskande syra och en lång, elegant eftersmak med god syrlig beska. 14 %. 7800 fl. -
BETYG
12139:-Prisvärt5688Ung doft med dammig kalk, äpplen och blommor. Torr, medelfyllig smak med drugt medelhög syra, och en bra längd med beska och citrus. 12 %. -
BETYG
13169:-Prisvärt70131Ung, mineralisk doft av småsten,äpplen, kvitten och ett uns av rökighet. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och en fint avrundad bitterhet i slutet. 12,5 %. -
BETYG
16899:-Ej prisvärt5648Stor, fatpräglad doft med rostad ek, vanilj, äpplen och citrus. Torr, fyllig smak med drygt medelhög syra och en lång fatpräglad, god smak. 13,5 %. -
BETYG
13,5189:-Prisvärt79925Öppen, fruktig doft med citronzest, äpplen och mineral. Torr, medelfyllig smak med bra syra och ett rent mineraliskt slut. 12 %. -
BETYG
14191:-Mer än prisvärt73773Lite diskret doft av citron, mogna gula äpplen, nougat och ferraribilar. Smak med bra energi i attacken, pigg syra, lätt krämig mitt och torrt slut. -
BETYG
13,5279:-Ej prisvärtBrödig doft av citron, ylle och med inslag av mjölkchoklad. Medelfyllig smak med frisk, ung fruktsyra och ganska grov mousse med torrt avslut. -
BETYG
13279:-Ej prisvärtLjus, laxrosa färg. Aromatisk doft av jordgubbar, hallon, röda vinbär, smörkola och och fermenterade mejeriprodukter. Ung, bärig, lite rustik smak med frisk fuktsyra och något grov mousse. -
BETYG
14279:-Ej prisvärtDov, lite jordig doft av citron, äpplekaka, halm och ett stänk tång. Medelfyllig, lite rustik smak med frisk, något "grön" fruktsyra och ganska stor bubblig mousse med torrt avslut. -
BETYG
14319:-Ej prisvärtDov doft av ylle, mogen citron, lätt jordighet, jordgubbskräm, bokna äpplen, cognac och ett uns fernissa. Ganska rustikt, torrt anslag med lite torra tanniner i en medelstor kropp med något grov mousse. -
BETYG
14205:-Prisvärt79767Dov, fruktig, lätt kryddig doft av mogna hallon och mörka körsbär. Fruktdriven, ung smak med runda tanniner och frisk, nästan lite spritsig fruktsyra i en knappt medelfyllig kropp med ett något varmt avslut. -
BETYG
13129:-Mer än prisvärt2295Fruktig doft med tutti frutti, hallon, mango, persika och mineral. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög, lite omogen syra och rent slut. 12,5 %. -
BETYG
14319:-Ej prisvärt5447Öppen, lätt rödfruktig doft med hallon, jordgubb och en hint av kanel. Torr, lätt, rödbärig smak med medelhög syra, finkorniga, integrerade tanniner och en bra nyanserad längd med ett syrligt anslag. 13 %.