sauvignon blanc

Liksom andra druvsorter varierar sauvignon blanc med ursprunget. Men det är inga stora variationer. Sauvignon blanc är ingen genomskinlig druvsort som t ex chardonnay. I de fall man alls talar om sauvignon i terroirtermer, dvs i Frankrike och framför allt i övre Loire, handlar det om att försöka tämja druvans egna aromer till förmån för en större komplexitet. Fast då förlorar man samtidigt det sauvignon blanc är bäst på, nämligen att vara sauvignon blanc. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Expertisen må tvista om sauvignon blanc stammar från Bordeaux eller Loire. Druvsortens karaktär är däremot inte oklar. Få viner har så tydlig druvkaraktär som de av sauvignon blanc.

Spridning

Från Frankrike började sauvignon blanc spridas över världen med de andra bordeauxdruvorna under 1800-talet. Fast det skulle dröja ända in på 1970-talet innan sorten slog igenom på riktigt. Då kom Sancerre i ropet på vinbarerna i Paris och tio år senare dök de första sauvignonvinerna från Marlborough på Nya Zeeland upp. Friska och intensiva med inslag av vinbärsblad, krusbär och fläderblom. Därefter har det rullat på. Kanske beror den långa startsträckan på att sauvignon blanc lätt blir klumpig om den odlas på fel ställen. I ursprungslandet Frankrike finns Sauvignon Blanc främst i regionerna Bordeaux, Loire, Languedoc-Roussillon och Provence, där den är godkänd i otaliga appellationer. I Loire framställs de berömda vita vinerna Sancerre och Pouilly-Fumé av denna druvsort. Men druvsorten ger också friskhet och kraft åt vinerna när den blandas med druvsorten Sémillon, som de berömda vinerna i appellationerna Graves och Sauternes. Vinodlingsarealen i Frankrike uppgår till 28.084 hektar. Andra länder i Europa är Bulgarien (637 ha), Tyskland (736 ha), Grekland (727 ha), Italien (3.935 ha), Kroatien, Moldavien (6.909 ha), Nordmakedonien (185 ha), Österrike (1.248 ha), Portugal (102 ha), Rumänien (5. 594 ha), Ryssland (2 501 ha), Schweiz (170 ha), Serbien (741 ha), Slovakien, Slovenien (1 121 ha), Spanien (4 562 ha), Tjeckien (906 ha), Turkiet (153 ha), Ukraina (1 550 ha), Ungern (982 ha) och Cypern. Övriga länder är Argentina (2.148 ha), Australien (6.044 ha), Brasilien, Chile (14.999 ha), Kina (2.000 ha), Indien (500 ha), Israel (110 ha), Japan (15 ha), Kanada (285 ha), Libanon (500 ha), Marocko (440 ha), Mexiko (120 ha), Myanmar (22 ha), Nya Zeeland (20. 497 ha), Sydafrika (9.246 ha), Tunisien (85 ha), Uruguay (144 ha) och USA (6.747 ha) med delstaterna Kalifornien (~6.000 ha), New York, Oregon, Texas, Virginia och Washington. Totalt odlades druvan på 124.700 hektar under 2016. Den ligger på 10:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Druvan har kort växtsäsong, knoppar sent och mognar tidigt. Dessutom är den ihärdig och producerar gärna mycket druvor som den inte alltid förmår mogna ut. Sockerhalten kan nog vara tillräcklig, men aromerna är inte utvecklade. Resultatet blir gröna viner med påstridiga drag av baljväxter, pepparfrukter och grön paprika och har vinet sedan odlats svalt tillkommer en skarp syra. Om den å andra sidan planteras för varmt blir druvorna lätt övermogna och vinet får odistinkta aromer och tappar syran. Det är först när druvan är rätt planterad och odlad med återhållet skördeuttag och längre hängtid för bättre aromutveckling, som den ger de attraktiva viner den bygger sitt rykte på. Och de vinerna kommer oftast från stilbildarna i övre Loire och på Nya Zeeland. Men det finns en till stil av sauvignon blanc, den ekade. Ek och sauvignon blanc är ingen ny kombination.

Övrigt

De klassiska slotten i Bordeaux har alltid fatlagrat sina viner där sauvignon blanc kompletterat sémillon. Ren sauvignon blanc lagrad på ek blev på modet först med Robert Mondavis Fumé Blanc, utvecklad när Mondavi försökte få karaktär på sin då rätt profillösa Napa Valley-sauvignon. Därmed skapades en amerikansk klassiker som snart apades efter av den övriga vinvärlden. Nu förenar sig inte ek och sauvignon på samma sätt som ek och chardonnay, utan komponenterna kör var sitt race i samma vin, men kombinationen kan ändå vara riktigt läcker. Oavsett stil vinner sauvignon sällan på lagring utan smakar bäst 2-5 år efter skörd. Vinet håller för att lagras, fattas bara med den syran, men det utvecklar ingen riktig komplexitet, snarare då märkliga och grova aromer. De bästa bordeuxslottens viner är undantag från regeln, men där är druvan oftast ordentligt uppblandad med sémillon. Druvan har 98 kända synonymer, däribland: Feigentraube, Muskat-Silvaner, Würzsilvaner (Tyskland); Blanc Doux, Blanc Fumé, Fumé, Genetin, Gentin a Romorantin, Gros Sauvignon, Libournais, Painechon, Punéchon, Quinechon, Sauternes, Sauvignon à Gros Grains, Sauvignon Blanc Musqué, Sauvignon Fumé, Sauvignon Jaune, Sauvignon Jeune, Sauvignon Musqué, Savagnou, Savignôn, Surin (Frankrike); Pellegrina, Pissotta, Sauvignon Bianco (Italien); Fumé Blanc (Kalifornien); Sauvignon Bijeli, Sovinjon (Kroatien); Genetin (Luxemburg); Sotern Marunt, Verdo Belîi (Moldavien); Feigentraube, Muskat-Silvaner, Weißer Sauvignon (Österrike); Muškatni Silvanec, Zeleni Sauvignon (Slovenien); Sauvignon Blanco (Spanien); Fehér Sauvignon, Zöld Ortlibi (Ungern). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 10790