Om provningen
Alvarinho och albariño från Systembolaget
Sommaren är snart här, och då passar en sval alvarinho från Portugal eller en albariño från Spanien bra i glaset. På var sida om landsgränsen i det nordvästra hörnet av iberiska halvön odlas denna druva där gränsen skiljer på namnet. I norr, i Spanien i området Rías Baixas i Galicien är albariño den stora karaktärsdruvan. Druvan har tjockt skal, vilket lämpar sig bra med närheten till fukten från Atlanten. På andra sidan landsgränsen i norra Portugal finns vinregionen Vinho Verde där druvan nu heter alvarinho. Namnet Verde anspelar på det gröna landskapet som kommer sig av det myckna regnet. Traditionellt har man här gjort blandviner på främst alvarinho, loureiro, arinto och trajadura, och de var också ofta lätt pärlande. Trenden är att det blir mer och mer endruvevin på alvarinho, främst från den nordligaste subregionen Monção e Melgaço. Ibland kan man stöta på att vinerna är pärlande, men det är allt mer sällsynt. DOC-regionen Vinho Verde sammanfaller med VR (Vinhos regional)-regionen Minho och landskapet Minho.
Det finns ytterst små odlingar av druvan på andra platser i världen, och i den här provningen har ett nya zeeländskt och ett sydafrikanskt vin slunkit med.
Hur smakar då vinerna? Det är ofta viner med hög, frisk syra och doft av blommor, persika, aprikos, citrus, gröna äpplen och päron. Vinerna får ofta ligga på jästen några månader och blir då lite rundare i kroppen. Det vanligaste är att de ståltankslagras och det finns producenter som jäser på ekfat som Anselmo Mendes och vinet Parcela Única. Det vinet har en härlig rondör. Motsatsen är den betydligt slankare Contacto från samma producent som ståltankslagras. Producenten Soalheiro har många fina viner, där favoriterna är Granit och den ”vanliga ” Alvarinho. Av de spanska vinerna visade Albariño de Fefiñanes och Fillaboas sig som bäst med fin frukt och en lång härlig smak.
På båda sidorna av gränsen gör man även mousserande på druvan, och i flera stilar, allt ifrån Pet Nat till traditionell metod med andra jäsningen på flaska.
Generellt upplevs vinerna från Spanien som lite rundare än de portugisiska som är lite friskare och med något högre syra. De flesta vinerna har en behagligt låg alkoholhalt på 12-13 % med någon enstaka på 13,5 %.
Har du inte gjort det tidigare, är det dags att korka upp en alvarinho eller albariño i sommar!