canaiolo nero

Blå druva med ursprung i Toscana i Italien. Denna druva mognar sent och ger en ojämn och låg avkastning. Används framför allt i blandningar med till Sangiovese.

Historia

Ansågs under i slutet av 1500-talet som en av de bästa toskanska sorterna med namnet Canaiuola. Fram till början av 1900-talet spelade den en viktig roll och var till och med viktigare än Sangiovese.

Spridning

Förekommer främst i Toscana, men även i regionerna Lazio, Ligurien, Marche, Sardinien och Umbrien. I Italien odlas denna druvsort på 1 031 hektar. I Australien finns ett litet bestånd på 1,5 hektar. 2016 odlades den på 1 033 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger exceptionellt färgintensiva, fylliga och sammetslena röda viner med en lätt bitter ton.

Övrigt

Druvan har 52 käönda synonymer, bl a Caccione Nero, Cagnina, Canaiolo, Canaiolo Toscano, Canajolo Nero, Canaiolo Romano, Canajuola, Canina, Cannaiola di Marta, Cannaiola Macchie di Marta, Uva Canina och Uva dei Cani. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 2037.