viura

Grön druvsort som härstammar från Spanien. Är känd som macabeo speciellt i Katalonien där den är en viktigt druva i framställning av Cava. DNA-analyser som genomfördes 2013 avslöjade en härstamning från Hebén x Brustiano Faux. Den senmognande, högavkastande sorten är motståndskraftig mot torka och torrhet, men är särskilt känslig för botrytis och något mindre känslig för mjöldagg. Den ger vita viner med hög alkoholhalt och ganska låg syrahalt med blommig karaktär. De lämpar sig väl för fatlagring.

Historia

Ursprunget är troligen Penedès i Katalonien. Druvan introducerades i början av 1800-talet i södra Frankrike i Roussillon, där den först omnämndes i Perpignan nära den spanska gränsen 1816.

Spridning

Den totala vinodlingsarealen i Spanien är 38 625 hektar. I norra Spanien är det den mest odlade vitvinsdruvan. De största arealerna finns i Katalonien (13 000 ha), Kastilien-La Mancha (5 300 ha) och Aragonien (5 000 ha). I områdena Penedès och Conca de Barberà är den en av de tre viktigaste sorterna för cava, tillsammans med Parellada och Xarello. Den är också utbredd i Extremadura, Rioja (90 procent av de vita druvorna), Rueda och Valencia. Den odlas även på Mallorca. Den odlade arealen i Frankrike uppgår till 1 657 hektar med en starkt nedåtgående trend. Cirka 85% av beståndet finns i den dubbla regionen Languedoc-Roussillon, där Macabeo är tillåten i Corbières, Minervois och Côtes du Roussillon. Små lager finns i Argentina och Sydafrika. Under 2016 utsågs totalt 38 625 hektar vingårdar. Detta placerar den på 22:a plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Som unga har vinerna hög syra, smak av äpple, mandariner och citruskaraktär. I Rioja ekas vanligen druvan vilket ger hel del karaktär i form av vanilj och en blommig mognadston, med mognaden får vinet en ton av torkade aprikoser, lätt kryddighet och en nötig ton. Mestadels är Viura-viner lätta i kroppen och har en ljus gul färg.

Övrigt

Druvan har 40 kända synonymer: Anco Fino , Cerverola , Charas Blanc , Cola De Renard , Forcalla , Gredelin , Lardot , Listan Andaludschii , Listan Andaluzskii , Lloza , Macaban , Macabeo , Macabeu , Macabeu Blanc , Maccabeau , Maccabeo , Maccabeo Bijeli , Maccabeou , Maccabeu , Malvasia , Malvoisie , Perpignan , Provensal , Queue De Renard , Rossan , San Diego , Subirat , Subirats , Tokay , Tortosina , Ugni Blanc , Verdigell , Verdiguell , Viuna , Vuera , Xarello , I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr: 13127.