Italien, Apulien

Allmänt

Apulien, eller klacken som den kallas beroende på Italiens stövelformade form. Produktion: 8,8 milj. hl/år, varav ca 9% utgörs av kvalitetsvin (+20% IGP)​ Blå druvor: Primitivo, Bombino Nero, Negroamaro, Uva di Troia, Malvasia Nera, Aglianico, Sangiovese, Aleatico​ Vita viner (ca 20%), främst Locorotondo​ Gröna druvor: Trebbiano, Verdeca, Bianco d’Alessano, Bombino Bianco, Malvasia Bianca, Albino​ Mest odlade druvsort är samma som Toskana – Sangiovese, 15%​ tätt följt av Negroamaro (14 %) och Primitivo (14%) samt Trebbiano på 13%​ Negroamaro är lokalt sett den viktigaste druvan, men Primitivos kommersiella framgångar baserat på den lite söta fruktiga karaktären har fått odlingsarealerna av denna att öka. Likaså Sangioveses struktur gör att den blir allt mer populär att använda som strukturelement i vinerna.

Historia

Apulien, länge ”bara” ett fattigt jordbruksområde som producerade bulkvin, men idag har framförallt de solvarma rödvinerna nått ut på export i stor skala.

Vinlagar

Stor producerande vinregion, liten mängd DOP (9%)​ IGP-vinermotsvarar 20%, resten är bordsvin​ Intresset för DOP är stigande och idag finns 4 DOCG:er i Apulien Kvalitetsområden: 4 DOCG, 28 DOC, 6 IGP​ Röda viner (ca 80%), främst: Castel del Monte Bombino Nero DOCG, Castel del Monte Uva di Troia Riserva DOCG, Castel del Monte Rosso Riserva DOCG, Primitivo di Manduria DOCG, Salice Salentino DOC, Copertino DOC​

Geografi

Lite plattare och lägre höjd än övriga regioner i södra Italien, varför det ställer högre krav på odlarna för att framställa komplexare viner med bra struktur. Dock finns tillräckliga höjder. Fattigt område som håller på att utvecklas, även om det redan finns en del fina områden och duktiga producenter.

Klimat

Jordmån: Till stor del slättland med bördiga järnhaltiga lerjordar​ Klimat: Soligt, varmt/hett, ljumma vintrar

Övrigt

Negroamaro är Apuliens basdruva som gör bra vin i endruveform, men traditionellt sett så blandar man i stort sett alltid med andra druvsorter. Negroamaro, har länge varit den viktigaste druvan här i Apulien men Sangioveses framgångar i Toskana och dess duglighet här gör den populär som blanddruva – likaså har Primitivos släktskap med den amerikanska druvan Zinfandel givit både druvan och området Apulien en rejäl skjuts framåt i både kvalitet och kvantitet.​