Italien, Kampanien

Allmänt

De olika DOP:erna kan därför här ge komplexa viner på de olika lokala druvsorterna. Ett pionjärområde som länge var de enda som såg värdet i de lokala sorterna och kämpade för att få resten av Italien, men också världen, att förstå värdet i de lokala druvsorterna. De förde en ensam och tuff ”kamp” för detta, och det är inte förrän på 2000-talet som resten av Italien på allvar förstått värdet i egna druvsorter.​ Området var känt i det gamla Rom för kvalitetsviner, och inte minst den gröna druvsorten Falanghina åtnjöt stor berömmelse. Idag är det Fiano och Greco di Tufo som ger de mest komplexa vinerna – Greco di Tufo ger ofta mineralstruktur liksom Fiano – men Fiano har mer fruktarom och fyllighet.​

Geografi

Kampanien är ett soligt, men bergigt område – höjden över havet gör det möjligt till svala nätter och långsamt mognande druvor.

Övrigt

Föregångaren Aglianico som spås bli Italiens och vinvärldens nästa succédruva, var tidigare extremt tuff och sträv i de resulterande vinerna. Därför kallades den söderns Barolo, när den fick det första erkännandet (DOCG-status) – då man menade att den var lika tuff som gammaldags Barolo. Idag har man tämjt druvan och komplexiteten och de nu mjuka tanninerna i vinerna gör den alltmer populär. Den var svår att få tag på före år 2000 i Sverige, men nu ganska enkel att få tag i många olika typer och terroirdrivna viner. Druvsorten är också en viktig blanddruva för hela syditalien, det behövs inte så många procent för att hjälpa enklare viner med detta strukturtillskott!​