kadarka

Blå druvsort som härstammar från Balkan. Odlas främst i Ungern men finns även i andra delar av Östeuropa. Mognar sent, är högavkastande, är känslig för frost och botrytis på grund av de tunnskaliga bären, men är motståndskraftig mot torka.

Historia

Härstamningen är okänd.

Spridning

Odlas på 351 hektar i Ungern. I Bulgarien odlas den huvudsakligen i områdena Pleven, Suhindol och Vidin på 1 161 hektar. Det finns också andra odlingar i Albanien, Kroatien, Nordmakedonien, Österrike i Burgenland, Rumänien (97 ha) och Serbien (15 ha). Under 2016 odlades druvan på totalt 1 625 hektar (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger inte särskilt färgstarka, kryddiga röda viner, med lagringspotential om den vinifieras på rätt sätt. Har låga tanniner, hög syra med aromer av svartpeppar, körsbär, något syltig, örter och julkryddor

Övrigt

Har över 150 synonymer bl a: Kallmet (Albanien); Gamza, Gamza de Varna, Gumza, Gymza, Varnenska Gimza (Bulgarien); Bleu de Hongrie, Kadarka Noir, Raisin Turc, Skutariner Noir (Frankrike); Branicevka, Branicevka Mekis, Gomza, Skadarka (Kroatien); Blauer Kadarka, Blaue Ungarische, Edle Ungartraube, Rubinroter Kadarka, Schwarzblauer Tokayer, Schwarzer Kadarka, Schwarzer Mosler, Schwarzer Skutariner (Österrike); Cadarcă, Cadarcă Neagră, Cadarcă de Miniș, Lugojana (Rumänien); Skadarka, Skadarka Crna, Vinta (Serbien); Fekete Budai, Kadarka Kék, Ludtalpu Törökszölö, Törökbuza Szölö, Törökszölö (Ungern). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 5898.