phoenix
Grön ny druva som härstammar från Tyskland. Sorten mognar ganska tidigt och är frosthärdig. Den är resistent mot mildiou och oidium och anses därför vara en så kallad PIWI-sort, men är mottaglig för botrytis.
Historia
Ä ren ny sort mellan Bacchus x Seyve-Villard 12-375 (Villard Blanc). Samma föräldrar har också producerat de nya sorterna Sirius och Staufer. Namnet kommer från den välkända fågeln från mytologin som brände sig själv för att uppstå ny och föryngrad ur askan. Den innehåller gener från Vitis berlandieri, Vitis rupestris och Vitis vinifera. Hybriden korsades av förädlaren Dr. Gerhardt Alleweldt (1927-2005) på Geilweilerhof i Siebeldingen-Pfalz.
Spridning
År 2018 odlades den på 46 hektar vingårdar i Tyskland (Nahe och Rheinhessen) (D-STATIS). Ytterligare odlingar finns i England, Danmark, Sverige, Schweiz och Österrike.
Doft och smak
Den ger gulgröna vita viner med måttlig syra, en diskret muskatton och aromer av fläder. Sorten används dock också som bordsdruva.
Övrigt
Druvan har 3 kända synonymer, däribland: Geilweilerhof GA-49-22) I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 9224
Bedömda viner
-
BETYG
12,5239:-Ej prisvärt13082Ung, lite örtig doft med svartvinbärsblad, äppelblom, mineral och diskret gula bär. Torr, knappt medelfyllig smak med citrussaliverande syra, gröna örter, päron och ett långt syrligt slut. 12,5 %. 3500 fl. -
BETYG
14215:-Prisvärt50605Drygt medelfyllig doft av svarta vinbär, björnbär, mörk choklad, lakrits och stram ek. Drygt medelfyllig smak av svarta vinbär, tydliga, torra tanniner och frisk syra i en medelstor kostym. <div><br></div> -
BETYG
11199:-Ej prisvärt36090Kryddig, nästan parfymerad, speciell doft av havtorn, såpa, torkade fruktremmar och ett stänk harts. Halvtorrt anslag med relativt pigg fruktsyra i en medelstor kropp.