glera

Grön druvsort som sannolikt härstammar från Veneto-Italien. Används huvudsakligen för tillverkning av det mousserande vinet Procecco. Druvan mognar sent och är känslig för torka och för både mjöldagg, flavescence dorée och små bär.

Historia

Fram till 2009 var det officiella namnet Prosecco (Prosecco Tondo); ändringen till Glera ledde därefter till viss förvirring, som delvis fortsätter än i dag. Sedan dess är Prosecco en skyddad ursprungsbeteckning.

Spridning

Sorten, som odlas allmänt i Veneto, är tillåten i DOC/DOCG-vinerna Colli Asolani Prosecco, Colli di Conegliano, Colli Euganei (här under namnet Serprina), Conegliano-Valdobbiadene Prosecco, Prosecco, Montello e Colli Asolani och Venezia. Över 90 % av produktionen sker i provinsen Treviso i Veneto. Resten är spridd över andra provinser samt i regionen Friuli Venezia Giulia. Den totala odlingsarealen i Italien uppgår till 19 730 hektar. Det finns också små odlingsområden i Slovenien och Kroatien, samt i Argentina (11 ha), Australien (160 ha) och Brasilien (207 ha). Under 2016 odlades den på totalt 20.109 hektar, med en uppåtgående trend. Detta placerar den på 39:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Druvan ger halm- till gyllengula, syrliga, ganska neutrala vita viner med hög syra. Har aromer av persika. Ibland kännetecknas den av en nötaktig arom och en något bitter eftersmak.

Övrigt

Druvan har 25 kända synonymer: Gargana, Ghera, Glere, Grappolo Spargolo, Prosecco, Prosecco Balbi, Prosecco Bianco, Prosecco Nostrano, Prosecco Tondo, Sciprina, Serpina, Serprina, Serprino, Uva Pissona (Italien); Briska Glera, Gljera, Steverjana (Slovenien); Beli Teran, Bresanka, Prosekar, Proseko, Teran Bijeli (Kroatien). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 9741