nero d'avola

Karaktäristisk blå druva som härstammar från södra Sicilien. Även känd under sitt andra huvudnamn Calabrese. Är den mest odlade druvan på Sicilien. Namnet betyder "Den svarta från Avola" efter den lilla staden i sydöstra delen av ön i provinsen Siracusa. Druvan mognar sent och är känslig för mjöldagg, men motståndskraftig mot värme och torka eller torrhet. Den behöver mycket värme, vilket är anledningen till att den ofta odlas mycket lågt.

Historia

Druvsortens ursprung är okänt.

Spridning

På Sicilien är den tillåten i DOCG/DOC-vinerna Cerasuolo di Vittoria, Contea di Sclafani, Eloro, Erice, Faro, Mamertino di Milazzo, Marsala, Menfi, Noto, Riesi, Salaparuta, Sambuca di Sicilia, Sciacca, Sicilia och Siracusa. I Kalabrien ingår den i DOC-vinet Bivongi. Den totala odlingsarealen i Italien uppgår till 14 129 hektar. Det finns ytterligare odlingar i Argentina (0,4 ha), Australien (64 ha), Schweiz (0,1 ha), Spanien (0,1 ha), Sydafrika (2 ha) och Ungern (86 ha). 2016 odlades druvan på totalt 14.281 hektar, med en nedåtgående trend. Detta placerar den på 53:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger röda viner med kraftig färg, alkohol och tanniner, med olika aromer av körsbär, bommar, plommon och choklad. Har god lagringspotential.

Övrigt

Druvan har 25 kända synonymer, däribland: alabrese (2:a huvudnamnet), Calabrese Cappuciu Nero, Calabrese d'Avola, Calabrese de Calabria, Calabrese di Noto, Calabrese di Vittoria, Calabrese Dolce, Calabrese Nero, Calabria, Calabriai Fekete, Calabrisi d'Avola, Niureddu Calavrisi, Strugeri de Calabria och Uva de Calabria. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 1986.